Με το βλέμμα στο… Μάρτιο θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση των κκ. Δ. Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι – Mουν στη Γενεύη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διεθνής οργανισμός έχει πλέον διαμορφώσει συγκεκριμένο – αν και άτυπο – χρονοδιάγραμμα ότι θα πρέπει να επιτευχθούν σημαντικότατες συγκλίσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εντός του πρώτου τριμήνου του 2011. Ο απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού, του εδαφικού και της ασφάλειας, ώστε η λύση να επικυρωθεί με μία πολυμερή διάσκεψη μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Διαφορετικά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ΓΓ να επανεξετάσει την εμπλοκή του στο Κυπριακό.

Πριν από το Μάρτιο όμως, υπάρχει η Γενεύη. Εκεί θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται μόνο μία συνάντηση των κκ. Χριστόφια, Ερογλου και Μπαν, αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για περισσότερες. Ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται 26η Ιανουαρίου – αν και δεν πρέπει να αποκλείεται μία μικρή αναβολή λόγω των πρόσφατων προβλημάτων υγείας του τουρκοκύπριου ηγέτη (υπεβλήθη σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς). Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Γενεύη η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών ζητημάτων όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες συγκλίσεις των θέσεων των δύο πλευρών.

Παράλληλα όμως, ο Γενικός Γραμματέας θα ζητήσει από τους δύο ηγέτες να του παρουσιάσουν τον τρόπο απεμπλοκής από τις διαφωνίες στα υπόλοιπα κεφάλαια ενόψει του Μαρτίου. Ουσιαστικά θα πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη». Και οι απόψεις του κ. Μπαν θα καταγραφούν σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εντός του Φεβρουαρίου. Αυτό το ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού στις συνομιλίες που είχε με τους δύο ηγέτες τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η ομάδα του ειδικού απεσταλμένου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συμβάλλουν στις συνομιλίες των δύο πλευρών με ιδέες. Ηδη πάντως, στη Λευκωσία έχουν αρχίσει να δυναμώνουν οι φωνές της κριτικής ότι οι τριμερείς συναντήσεις αποτελούν κεκαλλυμένη επιδιαιτησία.

Παρά τους όποιος σχεδιασμούς πάντως, υπάρχουν δύο γεγονότα τα οποία κατά ορισμένες πηγές λειτουργούν ανασταλτικά στην επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο και στην Τουρκία που ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου. Αυτό, επιμένουν οι ίδιες πληροφορίες, αφορά κυρίως στην Τουρκία καθώς ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να έχει απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται πολύ κρίσιμη για τον κ. Ερντογάν εφόσον θέλει να προχωρήσει, όπως έχει δεσμευθεί, σε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που φημολογείται περί μεταπήδησής του στην προεδρία της Δημοκρατίας. Αν όμως οι εκλογικοί «κάβοι» περάσουν, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύγκληση μίας πολυμερούς διάσκεψης το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2011 ώστε να γίνει το τελικό παζάρι του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η Αγκυρα θεωρεί πως οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους απαραίτητους συμβιβασμούς για την επίλυση του Κυπριακού και οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν. Εχει λοιπόν έτοιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ένα «Σχέδιο Β’». Αυτό προβλέπει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με την αξιοποίηση των μοντέλων της Ταϊβάν και του Κοσσυφοπεδίου.