Όλο και περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι χρησιμοποιούν ισχυρότατους υπολογιστές προκειμένου να «αναγνώσουν ταχέως» οικονομικά ρεπορτάζ, ειδήσεις, αναλύσεις, δελτία Τύπου και ανακοινώσεις εταιρειών και κρατικών οικονομικών υπηρεσιών και στη συνέχεια οι μηχανές βγάζουν τα δικά τους «συμπεράσματα» για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι μηχανές όχι μόνο αναλύουν τα δεδομένα, αλλά και προχωρούν σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Δεδομένης της αστάθειας και της ρευστότητας που επικρατούν στις αγορές, η ιδέα ότι η Wall Street χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους κάνει πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι σε ένα περιβάλλον όπου η πληροφορία είναι το πιο καυτό «αγαθό» οι εταιρείες με τους πιο ισχυρούς υπολογιστές έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών.

Αρκετοί από τους υπολογιστές ρομποτ-αναγνώστες μπορούν όχι μόνο να αναλύσουν τους αριθμούς, αλλά επιχειρούν να αναλύσουν την «αίσθηση» των αγορών, αυτό το ενστικτώδες αίσθημα που έχουν οι χρηματιστές για το τι ακριβώς συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη αγορά. Ακριβώς όπως οι αριθμοί και οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς στις ειδήσεις και στα κοινωνικά μέσα μπορούν να μετατρέψουν το κλίμα σε μια αγορά με σοβαρές επιπτώσεις.