Στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα στην διαβούλευση για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της Κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.
Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.
Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής.
Eτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία «Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, στην κατηγορία «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.