Ονειροχώρα
Το πρώτο πράγμα που προσέχεις στη Χόι Αν,αφού περάσει η πρώτη εντύπωση με τα παλιά ξύλινα σπίτια,είναι τα χιλιάδες φαναράκια. Φαναράκια παντού,πολύχρωμα,από ύφασμα,από χαρτί,που φωτίζονται τα βράδια και δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα η οποία εξαφανίζει μονομιάς τις λίγες ασχήμιες ή εκείνη την υγρασία στους τοίχους την περίοδο των μουσώνων, όπου οι τροπικές βροχές πρασινίζουν τα βρύα στις στέγες των σπιτιών. Δρόμοι και εστιατόρια φωτίζονται, μαζί με χιλιάδες φωτάκια που σε στέλνουν σε μια Ονειροχώρα θαρρείς βγαλμένη από κάποιο παιδικό παραμύθι. Στο ξημέρωμα της μέρας η πόλη γυρνάει σε βιαστικούς ρυθμούς. Στο ποτάμι Θαμπόν οι ψαρόβαρκες ξεκινούν από νωρίς. Οι έμποροι με το χάραμα ανοίγουν και ετοιμάζουν τα καταστήματά τους. Πλανόδιοι με δίζυγα με τα τσουκάλια των φαγητών διαλαλούν το μενού της ημέρας,ενώ στα υπαίθρια μαγέρικα μάγειρες ανακατεύουν με τις κουτάλες τους κατσαρόλες . Γυναίκες συγυρίζουν τα σπίτια και παιδιά φεύγουν βιαστικά για το σχολείο. Οι οδηγοί των «σίκλο» ποδηλατούν ξεκούραστοι και εμείς προσπαθούμε με μάτια ανοιχτά και τεντωμένες αισθήσεις να κρατήσουμε όσο περισσότερες εικόνες,όσο περισσότερες μυρωδιές,και να αποτυπώσουμε την ανάσα της πόλης. Στο ιστορικό κέντρο
Στη «Φάιφου», όπως την έλεγαν τότε, το πολύβουο λιμάνι της Νοτιοανατολικής Ασίας, πηγαινοέρχονταν πλοία απ΄ όλα τα μέρη της γης, όπου Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ινδοί, Φιλιππινέζοι Ταϊλανδοί, Κινέζοι, Γιαπωνέζοι, Εγγλέζοι, Αμερικανοί και Γάλλοι έφταναν για ν΄ αγοράσουν το περίφημο μετάξι, όπως και υφάσματα, πορσελάνες, χαρτί, τσάι, ζάχαρη, πιπέρι, λάκα, ελεφαντόδοντο και φίλντισι. Κάποιοι αποφάσισαν να νοικιάσουν μπροστά στις αποβάθρες αποθήκες για τα εμπορεύματα όπως και κατοικίες, ενώ άλλοι παρέμειναν μόνιμα ως εμπορικοί αντιπρόσωποι. Ετσι ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι γειτονιές της κάθε κοινότητας. Πάνω από 800 οικοδομήματα, σπίτια, καταστήματα, παγόδες, ιερά προγόνων, γέφυρες, πηγάδια, μνήματα, βιετναμέζικοι και κινέζικοι ναοί, χώροι συνελεύσεων και συναθροίσεων των μειονοτήτων της πόλης, παραμένουν σήμερα ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικής των 17ου-19ου αιώνα. Ξύλινα σπίτια εμπόρων που το πρωί στοίβαζαν τα εμπορεύματα και το βράδυ έστρωναν για ύπνο, με οροφές από κεραμίδια και με τα σύμβολα του «αμ» και «ντουόνγκ» (γιν και γιανγκ), κατά τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να κλειδώνει το ένα μέσα στο άλλο. Τα ίδια σύμβολα και κάτω από την είσοδο του σπιτιού, ώστε να κρατάνε έξω το κακό μάτι. Ακόμα, όμορφα κτίρια της γαλλικής Ινδοκίνας, αποικιακού ρυθμού, με μεγάλες καμάρες στις νεοκλασικές προσόψεις και αρχιτεκτονικά σχέδια που σπάνια απαντώνται αλλού. Το ιστορικό κέντρο της Χόι Αν διατηρήθηκε αναλλοίωτο εδώ και 150 χρόνια, αφού η πόλη έμεινε ανέγγιχτη από τον πόλεμο της Αμερικής, όπως ονομάζουν οι Βιετναμέζοι τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αρκετά από τα σπίτια που είναι επιπλωμένα με αντίκες είναι ανοιχτά για επισκέψεις (με ιδιωτική πρωτοβουλία), πληρώνοντας ένα μικρό εισιτήριο, τα αυτοκίνητα έχουν απαγορευτεί στο κέντρο, ενώ το κράτος έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των κτισμάτων.
Τα «σίκλο» και οι οδηγοί τους
Κουρασμένα πρόσωπα και κοφτερές ματιές, εκείνα των οδηγών των τρίκυκλων ποδηλάτων, των «σίκλο» όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι. Γέροι πλέον οι περισσότεροι, αγκομαχούν ποδηλατώντας να μεταφέρουν τους επιπλέον δύο επιβάτες του ποδηλάτου. Βεβαίως η απαγόρευση κυκλοφορίας μηχανοκινήτων μέσα στο κέντρο είναι ό,τι καλύτερο για να μπορέσουν να κερδίσουν τα προς το ζην, αλλά και ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθείτε την πόλη, καθώς γνωρίζουν καλά κάθε γωνιά. Αρκετοί γιατροί, δημοσιογράφοι και δάσκαλοι υποχρεώθηκαν να κάνουν αυτή τη δουλειά ως τιμωρία, με την κατηγορία ότι συμπαθούσαν τους Αμερικανούς, πριν από τον πόλεμο της Αμερικής. Με το τέλος του πολέμου τους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα και τους έστειλαν σε στρατόπεδα αναμόρφωσης για επτά και παραπάνω χρόνια. Οι ζωές τους καταστράφηκαν καθώς δεν τους επιτράπηκε να εξασκήσουν ξανά το παλαιό τους επάγγελμα, να έχουν δική τους ιδιοκτησία, αλλά ούτε και να παντρευτούν, αφού είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα είτε δεν τους έδωσαν την άδεια.
Στις αγορές
Από τις ωραιότερες αγορές του Βιετνάμ είναι εκείνη της Χόι Αν. Υπαίθριες αγορές φιλοξενούνται σε δρόμους όπου βρίσκεις τα πάντα και καλόγουστα μαγαζάκια στεγάζουν πλέον τα παλιά εμπορικά. Αντικείμενα και μικροέπιπλα από λάκα που φημίζεται για την τέχνη της, κεντητά χειροποίητα λινά τραπεζομάντιλα σε πολύ χαμηλές τιμές, κεραμικά, τσάντες από χάντρες, όμορφα πολύχρωμα φαναράκια από ύφασμα, χειροτεχνήματα από κόκαλο βούβαλου, είναι τα είδη που θα σας εντυπωσιάσουν. Η πόλη φημίζεται επίσης για τους καλλιτέχνες της, οι οποίοι διαθέτουν τη δραστήρια Ενωση Καλλιτεχνών, ενώ αμέτρητες γκαλερί φιλοξενούν τα έργα τους. Αγοράστε ακόμα πανέμορφες εσάρπες και παραγγέλλετε την γκαρνταρόμπα σας με ελάχιστα χρήματα στους ράφτες. Οποιοδήποτε σχέδιο από φιγουρίνι και να διαλέξετε, με υφάσματα της επιλογής σας (προτιμήστε τα περίφημα μεταξωτά), θα είναι έτοιμο στα μέτρα σας μέσα σε 24 ώρες!..
Η γιαπωνέζικη σκεπαστή γέφυρα
Η γιαπωνέζικη σκεπαστή γέφυρα κτίστηκε το 1593 από την ιαπωνική κοινότητα για να συνδέσει τη γιαπωνέζικη συνοικία με την κινεζική. Σύμφωνα με τον θρύλο, μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα τεράστιο τέρας που το κεφάλι του ήταν στην Ινδία, η ουρά του στην Ιαπωνία και το σώμα του στο Βιετνάμ. Οποτε το τέρας κουνιόταν σεισμοί και πλημμύρες κατέκλυζαν το Βιετνάμ. Ετσι αποφάσισαν να φτιάξουν αυτή τη γέφυρα στο αδύνατο σημείο του, στην αχίλλειο πτέρνα του, ώστε να το σκοτώσουν. Λίγο πριν από την είσοδο υπάρχει ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον «Τσούα Κάου», ενώ οι είσοδοι της γέφυρας φυλάσσονται από ένα ζευγάρι πιθήκων από τη μια και ένα ζευγάρι σκύλων από την άλλη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναφορά σε ιάπωνες αυτοκράτορες που γεννήθηκαν στα έτη πιθήκου ή σκύλου, ενώ άλλοι λένε ότι αφορούν τις χρονολογίες κατασκευής: ότι ξεκίνησε να κτίζεται στο έτος του πιθήκου και τελείωσε στο έτος του σκύλου. Η όλη κατασκευή είναι πολύ συμπαγής, επειδή οι κατασκευαστές ήθελαν να την κάνουν αντισεισμική, ενώ το σκέπαστρο λειτουργεί ως καταφύγιο για τη βροχή και τον καυτό ήλιο. Κατά το πέρασμα των χρόνων όλες οι αναστυλώσεις κράτησαν το αρχικό σχέδιο, ώστε σήμερα να έχουμε σαφή εικόνα των διαφορών μεταξύ της ιαπωνικής, κινεζικής και βιετναμέζικης αρχιτεκτονικής. Κατά τη γαλλική περίοδο το δάπεδο έγινε επίπεδο ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ η τελευταία αναστήλωση έγινε το 1986.
Η δυτική Πρωτοχρονιά και η γιορτή του Τετ
Αν και οι Βιετναμέζοι γιορτάζουν με μεγάλη λαμπρότητα το Τετ, την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, όμορφος είναι και ο εορτασμός της δυτικής Πρωτοχρονιάς. Εξάλλου η πόλη είναι τουριστική, ζουν αρκετοί ξένοι και βεβαίως είναι μια ευκαιρία για διασκέδαση. Τα χρωματιστά φαναράκια φωτίζονται, τα σπίτια στολίζονται με λαμπιόνια, τα παιδιά φορούν σκουφάκια του Αϊ-Βασίλη και όλοι περιμένουν τα δώρα τους. Την παραμονή, φορώντας καινούργια ρούχα για να πάει καλά η χρονιά, ξεχύνονται στους δρόμους όπου γίνονται υπαίθριες εκδηλώσεις με κουκλοθέατρο και μουσικές, και στέλνουν αναμμένα φαναράκια να ταξιδέψουν μαζί με τις ευχές τους στο ποτάμι, που φωτίζεται από τα πυροτεχνήματα. Εφέτος το Τετ, η πρώτη ημέρα του καινούργιου σεληνιακού έτους, θα είναι στο έτος της Γάτας, 3 Φεβρουαρίου του 2011, και η γιορτή θα διαρκέσει 7 ημέρες. Προηγουμένως θα έχουν καθαρίσει τους τάφους των προγόνων και τα σπίτια θα διακοσμηθούν με το «χόι μάι», το κίτρινο φυτό που φέρνει καλοτυχία και ευμάρεια. Μια εβδομάδα πριν θα τιμήσουν τους θεούς της κουζίνας που είναι τρεις, μια γυναίκα και οι δύο άντρες της και αντιπροσωπεύουν τους στυλοβάτες της κουζίνας του σπιτιού, φτιάχνοντας το φαγητό «μπαν τσουνγκ», με ρύζι, φασόλια και χοιρινό. Μπροστά από το σπίτι θα τοποθετήσουν έναν στύλο από μπαμπού, διακοσμημένο με καμπάνες, λουλούδια και φυλαχτά από κόκκινο χρώμα που θεωρείται τυχερό και κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα. Θα φωνάξουν καλότυχους για ποδαρικό, θα αφήσουν τις προσφορές τους στον βωμό των προγόνων του σπιτιού και θα πάρουν λουλούδια από τους ναούς για καλή υγεία και ευημερία.
Ο κινεζικός ναός της Τιέν Χάου
Ο θρύλος μιλάει για το καράβι που μετάφερε τις έξι αποδιωγμένες από τη δυναστεία των Μινγκ οικογένειες, από την επαρχία Φουτζιάν της Κίνας. Λένε ότι όταν έπεσε σε μεγάλη θαλασσοταραχή, η θεά Τιέν Χάου, προστάτιδα θεά της επαρχίας, με ένα φαναράκι στα χέρια άνοιξε δρόμο μέσα απ΄ τα κύματα και τους οδήγησε στο ασφαλές λιμάνι της Χόι Αν. Ετσι, όταν οι δουλειές από το εμπόριο πήγαν καλά έκτισαν αυτό τον χώρο κατ΄ αρχάς ως τόπο συγκέντρωσης της κινεζικής κοινότητας από τη Φουτζιάν και στη συνέχεια έκτισαν και τον ναό προς τιμήν της Τιέν Χάου. Στο ιερό αυτό καταφεύγουν όσοι ανησυχούν για τους δικούς τους που ταξιδεύουν. Αργότερα προστέθηκαν και άλλα ιερά, ένας εξαιρετικός κήπος και η τριπλή πύλη. Στο κεντρικό ιερό βρίσκονται και οι προτομές των έξι οικογενειών που ίδρυσαν τον ναό, ενώ στο ιερό της Θεάς της Ευημερίας έρχονται τα άτεκνα ζευγάρια για να προσευχηθούν και να παρακαλέσουν.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η αεροπορική εταιρεία THAI Αirways πετάει για την πρωτεύουσα Ανόι,μέσω Μπανγκόκ. Με πτήση της Vietnam Αirways θα μεταφερθείτε στην πόλη Ντανάνγκ και από εκεί με λεωφορείο στη Χόι Αν που απέχει περίπου 30 χλμ.νότια.Μέσα στην καρδιά της πόλης επιτρέπονται μόνο κάποιες βέσπες,ποδήλατα,ή τα «σίκλο»,τα τρίκυκλα ποδήλατα με ποδηλάτη οδηγό.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αρκετά από τα παλιά σπίτια του ιστορικού κέντρου έχουν γίνει πανσιόν,όπως το Vinh Ηung 1 Ηotel (143 Tran Ρhu St,τηλ.: 0084-510-861621, vinhhunghotels.com),που στεγάζεται σε ένα παλιό κινέζικο εμπορικό σπίτι.Εκτός κέντρου και δίπλα στην αμμουδιά το Victoria Βeach Resort (Cam Αn Βeach,τηλ.: 0084-510-927040), και το Ηoi Αn Βeach Resort (Ρlage Cua Dai,τηλ.: 0084-510-927011). ΦΑΓΗΤΟ
Η βιετναμέζικη κουζίνα,με επιρροές από την κινέζικη,έχει βάση το ρύζι το οποίο συνοδεύεται από ποικιλία γεύσεων.Στη Χόι Αν σπεσιαλιτέ είναι το «κάο λάου».Πρόκειται για ρυζομακάρονα ανακατεμένα με φύτρες φασολιού, κρουτόν,λαχανικά και λωρίδες από χοιρινό.Λέγεται ότι η Χόι Αν είναι «το» μέρος για να απολαύσετε το συγκεκριμένο πιάτο,μιας και τα ρυζομακάρονα βράζονται σε νερό του πηγαδιού Μπα Λε, που έχει τετράγωνο σχήμα και χρονολογείται από την περίοδο των Τσάμπα (14ος αι.).Αλλη σπεσιαλιτέ της πόλης είναι τα τηγανητά «γουόν τον»,και τα «μπαν τρανγκ»- τα γνωστά ανοιξιάτικα ρολά.Θα συνοδεύσετε το φαγητό με μπίρα Σαϊγκόν ή με ρυζόκρασο.Μην παραλείψετε τα εξωτικά φρούτα: παπάγια,ντούριαν, λίτσι,μάνγκο,φρούτο του δράκου και ανανάδες που σερβίρονται με αλάτι και μπαχάρι.Θυμηθείτε ότι ένα καλό γεύμα τελειώνει με το περίφημο βιετναμέζικο τσάι στο οποίο ταιριάζει πολύ ωραία το γλυκάκι «μπαν ντάου σαν» που γίνεται από πολτό φασολιού.Στο «Faifoo Restaurant» (104,Tran Ρhu,τηλ.: 861548) θα απολαύσετε αποκλειστικά βιετναμέζικη κουζίνα και βεβαίως «κάο λάου».Δίπλα από το ποτάμι, στο «Ηong Ρhuc» (86 Βach Dang, τηλ.: 862567) ζητήστε ψάρι τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο.Η παλιά κινεζική αποθήκη τσαγιού μεταμορφώθηκε στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο-μπαρ «Τam-Tam-Cafι» (110 Νguyen Τhai Ηoc,τηλ.: 051 862212),που σερβίρει γαλλική και ιταλική κουζίνα,σαλάτες,και διαθέτει μεγάλη λίστα κρασιών.