«Θέλω τη ζωή μου πίσω!» διακήρυσσε με απάθεια, αν όχι αναλγησία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ τη στιγμή που 11 εργάτες της εταιρείας του ήταν ήδη νεκροί και ο πλανήτης παρακολουθούσε εμβρόντητος μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία: τη διαρροή πετρελαίου από υπεράκτια εξέδρα στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο ισχυρός άνδρας του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού τα είχε όλα: ένα πακέτο ετήσιων αποδοχών που ξεπερνούσαν τα 4,5 εκατ. ευρώ, ένα εξοχικό με πισίνα στο καταπράσινο Κεντ, μια βίλα έξι υπνοδωματίων στους λόφους της Ανδαλουσίας και μερικά υπερπολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων μία σπορ Lexus και ένα θηριώδες τζιπ 4Χ4. Με σπουδαία ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια και φήμη ικανότατου μάνατζερ, η καριέρα του 53χρονου Χέιγουορντ δεν εκινείτο παρά μόνο ανοδικά. Αυτό ως τον περασμένο Απρίλιο, όταν μια έκρηξη στην εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου της Deepwater Ηorizon στον Κόλπο του Μεξικού άφησε πίσω της θύματα και μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ισορροπία του οικοσυστήματος και την παράκτια οικονομική ζωή των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

Μια σειρά «ατυχών» κατά τον ίδιο, εξοργιστικών για τους υπολοίπους, δηλώσεων του Χέιγουορντ και η δημοσίευση φωτογραφιών από τη συμμετοχή του σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες στη Βρετανία, ενώ η καταστρεπτική διαρροή πετρελαίου συνεχιζόταν ανεξέλεγκτη, ήρθαν να (ανα)τροφοδοτήσουν το δημόσιο μένος εναντίον του.

Δεν ήταν τυχαίο που τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον χαρακτήρισαν τον «πιο μισητό και ανίδεο άνθρωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες»: ενώ δεκάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ξεχύνονταν καθημερινά στη θάλασσα από το σημείο της έκρηξης, ο Χέιγουορντ δήλωνε ότι «ο Κόλπος του Μεξικού είναι ένας μεγάλος ωκεανός και η πετρελαιοκηλίδα είναι ελάχιστη σε σχέση με τον όγκο του νερού». Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα, όταν τον ρώτησαν τι θα ήθελε να πει στους κατοίκους της Λουιζιάνας, μιας εκ των Πολιτειών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την καταστροφή, εκείνος απάντησε: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι: Συγγνώμη, λυπούμαστε για την τεράστια αναστάτωση που προκάλεσε στη ζωή τους. Δεν υπάρχει κανείς που να επιθυμεί περισσότερο από εμένα να τελειώσει όλο αυτό. Θέλω τη ζωή μου πίσω».

Η ζωή του ωστόσο δεν έδειχνε να είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα αφού εν μέσω της κρίσης εθεάθη να επιδίδεται στην αγαπημένη του ασχολία, την ιστιοπλοΐα, συμμετέχοντας σε αγώνες στη Νότια Αγγλία. Οι αλλεπάλληλες επικοινωνιακές γκάφες του Χέιγουορντ οδήγησαν τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ότι, «αν ήταν υπάλληλός μου, έπειτα από τέτοιου είδους δηλώσεις, θα τον είχα απολύσει». Πολύ σύντομα η ΒΡ ακολούθησε τη συμβουλή της αμερικανικής κυβέρνησης: αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο Χέιγουορντ αποσύρεται από τα καθημερινά καθήκοντα διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούσαν την πετρελαιοκηλίδα προκειμένου να «επικεντρωθεί στα διευθυντικά καθήκοντά του». Εναν μήνα αργότερα το «αγόρι του μαύρου χρυσού» είδε την πόρτα της εξόδου από την ΒΡ, η οποία με ανακούφιση ανακοίνωσε την παραίτησή του. Και μπορεί ο Χέιγουορντ στη διαχείριση κρίσεων να αποδείχθηκε επιεικώς απαράδεκτος, στη διαπραγμάτευση των όρων αποχώρησής του από την εταιρεία επέδειξε όμως εξαιρετικές ικανότητες: κατάφερε να εξασφαλίσει αποζημίωση 1,25 εκατ. ευρώ και σύνταξη 700.000 ευρώ τον χρόνο! Καθόλου άσχημα για τον «μάνατζερ της γκάφας».