Π οιος είπε ότι η φύση δεν διαθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια; Αρκεί να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας και να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας ή στο… μικροσκόπιό μας. Αυτό ακριβώς έκανε και ο θαλάσσιος βιολόγος δρΡίτσαρντ Κέρμπι , University Research Fellow της Royal Society στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, στη Βρετανία, ο οποίος παρατήρησε ότι κάτω από τα κύματα των ωκεανών κρύβεται ένας ολόκληρος γιορτινός μικρόκοσμος. Αποφάσισε λοιπόν να τον «κλείσει» μέσα σε ένα βιβλίο με στόχο την ενημέρωση αλλά και τον θαυμασμό του κοινού.

« Ως επιστήμονας, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε την επιστήμη μας πιο οικεία προς το κοινό » δηλώνει ο δρ Κέρμπι μιλώντας στο «Βήμα». « Πολλές φορές αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα από διαλέξεις ή τη στεγνή παρουσίαση επιστημονικών γραφημάτων και στοιχείων. Παρά το γεγονός ότι οι οργανισμοί που μελετώ έχουν μια τόσο εντυπωσιακή εικόνα,λόγω του υπερβολικά μικρού μεγέθους τους δεν γίνονται αντιληπτοί από το ευρύτερο κοινό,καθώς δεν μπορεί να τους δει και συνεπώς δεν τους γνωρίζει.Σκέφθηκα λοιπόννα μαγνητίσω την προσοχή του κοινού μέσα από μια συλλογή ιδιαίτερων φωτογραφιών υψηλής ποιότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να θυμίζουν πολύτιμα χριστουγεννιάτικα στολίδια » παραδέχεται ο ίδιος.

Ανάμεσα στις πρωτότυπες εικόνες που παραπέμπουν σε χριστουγεννιάτικο στολισμό φιγουράρουν χρυσαφένιες καμπανούλες, χιονονιφάδες, ζεστά κεριά, γιορτινοί δακτύλιοι, φωτεινές λυχνίες, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, αγγελούδια, οι τρεις μάγοι, το μακρύ καπέλο του Αϊ-Βασίλη, το αγέρωχο χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά το αστέρι των Χριστουγέννων.

« Για τις συγκεκριμένες λήψεις χρησιμοποίησα ένα μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου. Για την ολοκλήρωση του βιβλίου μου “Οcean Drifters”ένα βιβλίο πραγματικά αφιερωμένο στο θαλάσσιο πλαγκτόν- χρειάστηκαν συνολικά τρία χρόνια.Μέσα από φυσικές φωτογραφίες,οι οποίες δεν έχουν υποστεί χρωματική επεξεργασία, εξιστορώ τη μοναδική ύπαρξη των συγκεκριμένων οργανισμών εδώ και εκατομμύρια έτη,αλλά και πώς αυτοί έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν ή ακόμη και να επηρεάσουν την ιστορία του πλανήτη μας,καθώς βοηθούν στην παραγωγή καυσίμων ή ακόμη και στην ενίσχυση των καλλιεργειών » αναφέρει ο δρ Κέρμπι.

Οπως επισημαίνει, το 50% της παγκόσμιας φωτοσύνθεσης πραγματοποιείται από το φυτοπλαγκτόν στην επιφάνεια της θάλασσας, εξουδετερώνοντας ένα σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και εμπλουτίζοντάς τη στη συνέχεια με οξυγόνο. « Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτοί οι μικροσκοπικοί και σχεδόν ανύπαρκτοι οργανισμοί αποτελούν τον βασικό άξονα για την τροφική αλυσίδατων υδάτινων οικοσυστημάτων » υπογραμμίζει ο βρετανός επιστήμονας. « Στην περίπτωση της θάλασσας, αν δεν υπήρχαν αυτοί,δεν θα υπήρχε καμία μορφή θαλάσσιας ζωής και πιθανότατα ούτε και ζώα που εξαρτώνται από αυτήν, όπως π.χ. ψάρια, φάλαινες,πολικές αρκούδες,πουλιά κ.ά.».

Το βιβλίο του βρετανού επιστήμονα με τίτλο «Ocean Drifters – A secret world beneath the waves» διατίθεται μέσω Διαδικτύου προς περίπου 18 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δρα Κέρμπι, ποτέ δεν είναι αργά για να εκτιμήσουμε τα «δώρα» της φύσης, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια μιας τόσο γιορτινής περιόδου, όπου λίγο η παιδικότητα των ημερών, λίγο η ευφάνταστη παρουσίαση πραγμάτων και γεγονότων μπορούν να ζωντανέψουν ακόμη και τις πιο τρελές φαντασιώσεις μας.

« Αν μαγειρεύουμε το χριστουγεννιάτικο δείπνο με αέριο ή χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια ή τις επισκέψεις μας,ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι συγκεκριμένες μορφές ενέργειας προέρχονται από πλαγκτόν» αναφέρει χαριτολογώντας. «Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός αν δεν υπήρχαν αυτοί οι πολύτιμοι μικροοργανισμοί στη θάλασσα.Καλά Χριστούγεννα σε όλους! ».

eveniou@tovima.gr