ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ υπάρχουν, καταναλωτές δεν υπάρχουν. Παραφράζοντας το γνωστό γνωμικό «του δρόμου», μπορεί κανείς να αποδώσει πιστά το κλίμα στην αγορά τροφίμων
εν όψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Τo υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι τιμές των ειδών του γιορτινού τραπεζιού είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, οι καταναλωτές όμως εμφανίζονται μαγκωμένοι. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο
Τιμών το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι εφέτος φθηνότερο κατά 7%, ενώ στη… βασίλισσα των Χριστουγέννων, τη γαλοπούλα, η μείωση της τιμής φθάνει ως και το 15%. Παρ΄ όλα αυτά η πλειονότητα των καταναλωτών που επισκέφθηκε αυτές τις
ημέρες τα κρεοπωλεία, τα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές φαίνεται ότι… έκλεισε τα μάτια της στις χαμηλότερες τιμές. Ή, απλώς, το μεν πνεύμα μπορεί να ήταν πρόθυμο, τα δε πορτοφόλια ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων.

«Αν όντως οι τιμές είναι καλύτερες,πάει να πει ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που πουλούσαν ακριβά ή αυτοί που είχαν την αρμοδιότητα των ελέγχων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους» λέει ο κ. Βασίλης Χρηστοβασίλης, συνταξιούχος του Δημοσίου. Ο κ. Χρηστοβασίλης θα ζήσει το θαύμα των Χριστουγέννων, αλλά από την ανάποδη, αφού η μείωση του δώρου και η γενικότερη οικονομική ένδεια μεταμορφώνουν εφέτος το παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο σε… κεφτεδάκια.

«Δεν έχω παρατηρήσει καμία ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις τιμές των τροφίμων. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι το γιορτινό μας τραπέζι θα είναι πιο λιτό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.Για παράδειγμα, θα αρκεστούμε σε φρικασέ. Τις άλλες χρονιές είχαμε πολύ περισσότερα φαγητά,τα οποία τελικά συνήθως πήγαιναν χαμένα» λέει η κυρία Στέλλα, η οποία έκανε μαζί με την κόρη της Ειρήνη τις τελευταίες αγορές για το οικογενειακό ρεβεγιόν.

«Οντως, τον τελευταίο καιρό το σουπερμάρκετ μού φαίνεται φθηνότερο. Ομως τόσο η δική μου αγοραστική δύναμηόσο και των περισσότερων φίλων μου είναι μειωμένη. Βέβαια ακόμα δεν περιορίζω τα έξοδά μου σε τομείς όπως το φαγητό. Αλίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Προς το παρόν φροντίζω να ξοδεύω λιγότερα για διασκέδαση και άλλες αγορές» λέει ο κ. Σταύρος Γεωργίου την ώρα που «επιθεωρεί» τη βιτρίνα του κρεοπωλείου «Γιάννης» στα Εξάρχεια. «Υπάρχουν αυτοί που δεν αλλάζουν τη γαλοπούλα ό,τι και να γίνει. Είναι κάτι ιδιαίτερο. Τρώγεται και πουλιέται μία φορά τον χρόνο » λέει ο κ. Γιάννης Μαρόλης, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου. «Εκεί που βλέπω να υπάρχει διαφοροποίηση είναι ότι σχεδόν όλοι μπαίνουν στο μαγαζί με χαρτάκι και ψωνίζουν αποκλειστικά βάσει αυτού» λέει η σύζυγός του Γεωργία. «Πάντως υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα χωρίς να χαλάσεις τη γιορτινή ατμόσφαιρα.Αντί για γουρουνόπουλο, υπάρχει η λύση του απλού χοιρινού. Αντί για γαλοπούλα,μπορείς να γεμίσεις έναν…αλανιάρη κόκορα. Ακόμα και κρέατα όπως το ρολό χοιρινό, με κατάλληλη διακόσμηση και συνοδευτικά μετατρέπονται σε ένα τραπέζι αντάξιο της γιορτής».

Και αν όσοι πωλούν τρόφιμα ξέρουν ότι παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν ματαιώνεται, διαφορετική είναι η κατάσταση σε εποχικά είδη που δεν… τρώγονται. «Η πτώση στα εποχικά διακοσμητικά είδη είναι περίπου στο 30%. Προφανώς οι περισσότεροι θα ξαναχρησιμοποιήσουν τα παλαιότερα ή θα αρκεστούν στην απολύτως απαραίτητη διακόσμηση» λέει ο κ. Παναγιώτης Αννινος που διατηρεί κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη, αλλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή αφιέρωνε ένα κομμάτι από τα ράφια του στη… λατρεία των Χριστουγέννων.

Σε εκείνο που άπαντες συμφωνούν είναι ότι μικρό μόνο μέρος του πνεύματος των Χριστουγέννων περνάει από το… στομάχι. «Και μόνο ότι θα δεις φίλους, θα χαλαρώσεις ή απλά δεν θα πας μια μέρα στη δουλειά αρκεί.Το αν η γαλοπούλα είναι ντόπια ή εισαγωγής και αν θα πιεις σαμπάνια ή αφρώδη οίνο από το σουπερμάρκετ μικρή σημασία έχει» συμπληρώνει ο κ. Αννινος, μιλώντας ως καταναλωτής!

Πηγή: Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ)

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΠΚΑ ένα τραπέζι 8-10 ατόμων που περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά και 5 είδη φρούτων μπορεί να κοστίσει από 54,35 ως 127,05 ευρώ.