OΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ…
Ηταν άνοιξη του 2007. Στον 8ο όροφο του κτιρίου της οδού Ακαδημίας 7, σε μία από τις τακτικές συνεντεύξεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ένας δημοσιογράφος ζητεί από τον τότε- και νυν πρόεδρο του ΕΒΕΑ-, κ. Κ. Μίχαλο διευκρινίσεις για μια άποψη που εξέφρασε, η οποία κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος (σκίτσο). vvv
Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έδωσε την παροιμιώδη απάντηση «και ποιος είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ;». Η απάντηση αυτή έφερε στην επιφάνεια τη «δύσκολη» σχέση που υπήρχε μεταξύ των δύο ανδρών.
…ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ηταν η εποχή της Νέας Δημοκρατίας- της «Νέας Διακυβέρνησης», όπως κατ΄ ευφημισμόν τη «λάνσαρε» το Μέγαρο Μαξίμου- η σωρεία των σκανδάλων υπέβοσκε, αλλά η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή φαινόταν να είναι πανίσχυρη. Ο κ. Μίχαλος, στέλεχος του τότε κυβερνώντος κόμματος- μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής- είχε τη δυνατότητα να κινείται με άνεση σε όλα τα «δώματα» της εξουσίας, από τον κύκλο του Μαξίμου ως το τελευταίο τη τάξει υπουργείο.
vvv
Από την άλλη πλευρά ο κ. Δασκαλόπουλος απολάμβανε τα «οφίκια» της δεύτερης θητείας του στην προεδρία του ΣΕΒ, αλλά σίγουρα δεν ήταν η ευτυχέστερη. Οι σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία, έπειτα από την «περίοδο του μέλιτος», είχαν αρχίσει να εμφανίζονται προβληματικές. Οι «χαμηλότονες» επικρίσεις του για την οικονομική πολιτική προκαλούσαν εκρήξεις οργήςόπως του τότε προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα .
…Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ Μάλιστα ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου έσπευσε να «του κόψει τον αέρα» στην πλατεία Κάνιγγος όταν έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική του. Δεδομένης μάλιστα και της επιρροής που παραδοσιακά είχε η Νέα Δημοκρατία στον στενό «κύκλο των γερόντων» του ΣΕΒ, δεν ήταν λίγες οι παραινέσεις ή ακόμη και οι γκρίνιες που είχε εσωτερικά ο κ. Δασκαλόπουλος.
vvv
Με αυτόν τον αέρα ο κ. Μίχαλος έθεσε το ρητορικό ερώτημα «και ποιος είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ;». Ισως ως απάντηση στο ερώτημα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στη λίστα με τα αντικίνητρα που πρέπει να καταργηθούν, την οποία έδωσε προ εβδομάδων στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη , χαρακτηρίζει ως αντικίνητρο για την επιχειρηματική ανάπτυξη τον χαρακτήρα των επιμελητηρίων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που σημαίνει την καταβολή υποχρεωτικής συνδρομής από τις επιχειρήσεις.
vvv
Και ο κ. Δασκαλόπουλος ζητεί να μην είναι υποχρεωτική η συνδρομή. «Η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο» κατά τη ρήση των Εγγλέζων, αλλά όταν του τηλεφώνησε ο κ. Μίχαλος και του διαμαρτυρήθηκε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δικαιολογήθηκε ότι κάποιοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της επαρχίας το ζήτησαν, και όχι ο ίδιος.
…Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ Εστω και αν ο κ. Ι. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΕΒ, διατείνεται ευθέως ότι η οικονομική συνδρομή στα επιμελητήρια περιορίζει την επιχειρηματικότητα.
vvv
Για πολλές δεκαετίες κυρίως το ΕΒΕΑ ήταν η «ανεπίσημη» φωνή του ΣΕΒ. Το επιμελητήριο ανελάμβανε «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» για όσα ζητήματα δεν μπορούσε να διατυπώσει επισήμως ο σύνδεσμος των βιομηχάνων- στη συνέχεια «βιομηχανιών» και «επιχειρήσεων και βιομηχανιών» σήμερα- ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, vvv
Παράλληλα σε ολόκληρη την Ελλάδα είχε διαμορφωθεί ένα ολόκληρο σώμα «επιμελητηριακού συνδικαλισμού» που ήταν στενά συνδεδεμένο με τον συντηρητικό χώρο. Φαίνεται πλέον ότι οι σχέσεις αυτές έφτασαν στο τέλος τους. Ο κύκλος κλείνει.
…ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Το 2010 ήταν η χρονιά του συγκλονισμού της ελληνικής οικονομίας, της ύφεσης, του μηχανισμού στήριξης και του μνημονίου. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν δύο φορές προ της διαμόρφωσης και της υπογραφής του μνημονίου και μία έπειτα από αυτό, προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή στάση.
vvv
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες του «Βήματος» και στις τρεις περιπτώσεις- εκτός από τη συμφωνία «για την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών»- κατέγραψαν τη διαφωνία τους. Κυρίως ως προς το «μείγμα της οικονομικής πολιτικής». Και η τελευταία αμφισβήτηση του επιμελητηριακού θεσμού απλώς επιβεβαίωσε την επιλογή του «διαζυγίου» αντί της «δύσκολης συμβίωσης».
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΛΟΓΟΥΣ ΕΥΘΙΞΙΑΣ»
Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε κ. Αλ.Χατζόπουλος επικαλούμενος «λόγους ευθιξίας». Ο κ. Χατζόπουλος είχε αντικαταστήσει μόλις προσφάτως το μέλος της κ. Π. Κομματά, δημιουργώντας προβληματισμό σε ένα μέρος της αγοράς, το οποίο θεώρησε πως η τοποθέτησή του έγινε αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια.
vvv
Τοποθετήθηκε με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και, ως… λογογράφος του Πρωθυπουργού (αποτελεί έναν από τους συγγραφείς των λόγων του) και μη έχοντας εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς, η ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων σε μια… ανεξάρτητη αρχή εγείρει πολλά ερωτήματα, ανέφερε μέρος της αγοράς.
vvv
Από την άλλη πλευρά βέβαια κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αντιτείνουν ότι ο νεαρός αυτός και χαμηλών τόνων δικηγόρος θα μπορούσε να προσφέρει στα δρώμενα της Επιτροπής, την ώρα μάλιστα που ο μισθός του, ο οποίος δεν ξεπερνούσε τα… 500 ευρώ μεικτά μηνιαίως, απείχε αρκετά από το να θεωρηθεί παχυλός.