Τη χαριστική βολή στον _ εκ γενετής εύθραυστο _ κυβερνητικό συνασπισμό της Βρετανίας ενδέχεται να καταφέρουν οι «αποκαλύψεις» (διάβαζε: υποκλαπείσες συνομιλίες με Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπουργούς) της εφημερίδας «Daily Telegraph». Κι αυτό διότι, ναι μεν ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ επανέλαβε χθες τη δέσμευσή του στη συμμαχία με τους Συντηρητικούς, μία ημέρα μετά την «πυροσβεστική» κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε αυτό στάθηκε ικανό να κατευνάσει τις φλόγες που άναψαν οι «κοριοί» της «Daily Telegraph».

Στις ηχογραφημένες _ χωρίς άδεια, από δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν ως εθελοντές _ τηλεφωνικές συνομιλίες ο Φιλελεύθερος υπουργός Σκωτικών Υποθέσεων Μάικλ Μουρ χαρακτήρισε την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων, που έχει βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, ως «το πλέον απεχθές και φρικιαστικό» μέτρο που έχει ληφθεί. «Είχα δεσμευθεί ότι δεν θα το κάναμε. Μόλις τώρα, διέπραξα το χειρότερο έγκλημα που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός» είπε ο κ. Μουρ. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν ακόμη δύο υπουργοί, ο επί των Επιχειρήσεων Εντ Ντάβεϊ και ο επί των Συντάξεων Στιβ Γουέμπ, που χαρακτήρισαν εν χορώ ως «ιδιαίτερα άδικη» την απόφαση για κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος σε «υψηλόμισθους» φορολογουμένους.

Ωστόσο και η «Daily Telegraph» δέχεται σφοδρότατη επίθεση, μετά τη διαρροή από το BBC και άλλα ΜΜΕ μιας υποκλοπής που είχε επίτηδες «κρατήσει στο συρτάρι»: της συνομιλίας με τον υπουργό Ανάπτυξης Βινς Κέιμπλ, ο οποίος «κήρυξε τον πόλεμο» στον επικεφαλής του οργανισμού News Corp. και εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Κάμερον στον δρόμο προς την εξουσία Ρούπερτ Μέρντοκ, χρησιμοποιώντας υποτιμητικές εκφράσεις εις βάρος του και τονίζοντας ότι «αν ανοίξει το στόμα του, θα πέσει η κυβέρνηση».

Ο υπουργός είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του και με άλλες πολιτικές της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είναι η χορήγηση μπόνους στους τραπεζίτες χρεοκοπημένων τραπεζών που επιβιώνουν χάρη στην κρατική αρωγή (με χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή), η μεταναστευτική πολιτική του Κάμερον, αλλά και η ταχύτητα με την οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός προωθεί τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και στις τοπικές κυβερνήσεις.

Η «Daily Telegraph» κατηγορείται ότι επεχείρησε να «εξαφανίσει» την εν λόγω συνομιλία επειδή _ ως ανταγωνιστής με τους «Times» του Μέρντοκ _ δεν ήθελε να ταράξει τα νερά, διακινδυνεύοντας την αντικατάσταση του Κλεγκ ή την πτώση της κυβέρνησης. Ο κ. Κέιμπλ δέχθηκε επικρίσεις από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τα σχόλιά του, αλλά τελικά δεν καθαιρέθηκε: απλώς μετά τη διαρροή «τιμωρήθηκε» με την αφαίρεση της αρμοδιότητας να αποφασίσει την επικύρωση της εξαγοράς του καναλιού BSkyB από τον όμιλο Νews Corporation του Μέρντοκ, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Με τον αυστραλό «μεγιστάνα του Τύπου» να κερδίζει, φυσικά, και αυτή την «παρτίδα», αφού ολόκληρο τον τομέα των αδειών για τα μέσα επικοινωνίας αναλαμβάνει από χθες να διαχειρίζεται ο (Συντηρητικός…) υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Νικ Ρόμπινσον σε σχόλιό του θεωρεί ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ισοδυναμεί με έναν «ταπεινωτικό κόλαφο στο πρόσωπο του κ. Κέιμπλ». Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, μετά τη στήριξη που παρείχαν στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, αθετώντας την προεκλογική τους δέσμευση.