ΛΟΝΔΙΝΟ Σε «αδύναμο κρίκο» των αερομεταφορών εξελίσσονται τα αεροδρόμια της Δυτικής Ευρώπης, καθώς δεν έχει τέλος η «οδύσσεια» για χιλιάδες επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται. Με το χιόνι και τον παγετό να έχουν καθηλώσει στο έδαφος τα αεροσκάφη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το προσωπικό και οι υποδομές ακόμη και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των περιστάσεων και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι για τέταρτη συνεχή ημέρα σε αυτά, χωρίς πληροφόρηση και βασικές προμήθειες.
Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ανακοινώθηκε ότι θα σημειώνονται ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων τουλάχιστον ως την Παρασκευή, Παραμονή Χριστουγέννων, ενώ χθες μόνο ακυρώθηκαν 752 πτήσεις. Οι τερματικοί σταθμοί του αεροδρομίου κατακλύστηκαν από ταξιδιώτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν με αγωνία τους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων προκειμένου να διαπιστώσουν αν τελικά θα έφθαναν στον προορισμό τους και εκατοντάδες άλλοι περίμεναν ξαπλωμένοι στο δάπεδο. Το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, επαναλειτούργησε το πρωί της Τρίτης, αλλά ανακοινώθηκε ότι θα εκτελούταν 1.000 από τις 1.300 προγραμματισμένες πτήσεις.
Πολλοί ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα τους στο αεροδρόμιο, όπου οι Αρχές προσπάθησαν να «ανεβάσουν» τη διάθεση του ταλαιπωρημένου επιβατικού κοινού με τέσσερις πολύχρωμους κλόουν. Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα αποκατασταθούν πλήρως τα δρομολόγιά της. Οι γερμανικές αερογραμμές προτρέπουν τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιήσουν το τρένο για τις μετακινήσεις τους, την ώρα που και το σιδηροδρομικό δίκτυο ασφυκτιά από κόσμο. Στο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού λειτούργησαν οι τρεις από τους τέσσερις αεροδιαδρόμους, ωστόσο οι περισσότερες από τις σύντομες πτήσεις ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να παραμένουν στο αεροδρόμιο.
Πολύωρες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες χιονοπτώσεις από τον χειμώνα του 1962-63, έκλεισε και χιλιάδες επιβάτες στήθηκαν στην ουρά έξω από τα εκδοτήρια της Ryanair και της Αer Lingus προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα των εισιτηρίων. Η ταλαιπωρία των επιβατών, που κινδυνεύουν να περάσουν τις γιορτινές ημέρες στα αεροδρόμια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις Μεταφορές Σιίμ Κάλας, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «απαράδεκτη».
«Ανησυχώ πάρα πολύ από το επίπεδο των προβλημάτων που προκάλεσε το χιόνι στα ταξίδια στην Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να επαναληφθεί» σημείωσε ο Κάλας, τονίζοντας ότι οι Αρχές των αεροδρομίων στη Δυτική Ευρώπη πρέπει να πάρουν μαθήματα από τους συναδέλφους τους στη Βόρεια Ευρώπη. «Αυτή την περίοδο τα αεροδρόμια δείχνουν να είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια αλυσίδα η οποία όταν βρίσκεται υπό πίεση προκαλούνται πολύ σημαντικά προβλήματα» είπε. Ο επίτροπος Μεταφορών πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχει συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για να τους ζητήσει «εξηγήσεις», υπογραμμίζοντας ότι οι εναέριες μεταφορές θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον σε παρόμοιες καταστάσεις. «Τα τελευταία χρόνια μάς μάθανε ότι το χιόνι στη Δυτική Ευρώπη δεν αποτελεί μια ειδική περίσταση» πρόσθεσε και ζήτησε «καλύτερη προετοιμασία». Διαφορετικά, κατέληξε, η Επιτροπή διατίθεται να παρουσιάσει νομοθετικά μέτρα «όσον αφορά τις αξιώσεις για την παροχή του ελάχιστου των υπηρεσιών από τα αεροδρόμια».