Σε μια νέα περίοδο εισέρχονται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους βουλευτές του κόμματος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου διέγνωσε εγκαίρως το πρόβλημα και ξεκίνησε σειρά επαφών με τους βουλευτές ενώ σχεδιάζεται το προσεχές διάστημα και νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να μιλήσουν ενώπιον του Πρωθυπουργού.
Επίσης οργανώνεται συνδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα όπως η φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ, το εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, κα. Οι αιχμηρές ομιλίες των βουλευτών στη συζήτηση για τον προυπολογισμό δείχνουν όμως ότι όλα αυτά ίσως να μην είναι πλέον αρκετά. Το κλίμα στην ΚΟ του ΠαΣοΚ είναι βαρύ και πολλοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίζουν άσχετες τροπολογίες που μπαίνουν εμβόλιμες στα νομοσχέδια, διατάξεις για τις οποίες δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι και νομοσχέδια που κατατίθονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Οι υπουργοί, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχουν επίγνωση αυτής της κατάστασης. Γι΄ αυτό πέραν των αιχμών για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασαν και την αγωνία να υπάρξει πολύ προσεκτική επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και να μην κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ορισμένοι από αυτούς υπονόησαν καθαρά (πχ. ο κ. Χ. Καστανίδης) ότι αν δυναμιτιστεί η κατάσταση και προκληθούν κινητοποιήσεις από άκαιρες «διαρροές» η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδα. Αλλοι, (όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου) επισήμαναν ότι αν κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο καταψήφισης του από κάποιους βουλευτές.
Όλα αυτά κάνουν φανερό ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ έχει πάψει να θεωρείται δεδομένη για τους υπουργούς. Αλλά και στους επικεφαλής της ΚΟ -τον γραμματέα κ. Β. Εξαρχο και τη διευθύντρια κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη- καθώς και στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους (κ.κ. Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαππα, Εμμ. Μπετενιώτη) υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πως θα επιτευχθεί ξανά η συνοχή στους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο επειδή δεν αντιδρά μια εσωκομματική τάση, αλλά οι βουλευτές εκφράζουν πλέον τις προσωπικές και πολιτικές ανησυχίες τους χωρίς να υπολογίζουν τυχόν πειθαρχικές συνέπειες. «Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το τυχαίο, να κατατεθεί ξαφνικά μια ερώτηση που να διαλύσει το σύμπαν ή κάποιος βουλευτής αιφνιδιαστικά να μην ψηφίσει ένα νομοσχέδιο» εξομολογείται ένας βουλευτής με κύρος στην ΚΟ. Το ερώτημα που πλανάται σε όλα σχεδόν τα πηγαδάκια στη Βουλή είναι αν υπάρχει περίπτωση αυτή η αναταραχή στην ΚΟ να ωθήσει τον κ. Παπανδρέου σε εκλογές.
Ανάμεσα στους βουλευτές όμως αναπτύσσονται τάσεις αυτονόμησης από τους υπουργούς, ιδίως σε ότι αφορά την εφαρμογή νόμων με κοινωνικό περιεχόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι πρίν από λίγες ημέρες δεκατέσσερις βουλευτές του ΠαΣοΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για την άρνηση των τραπεζών να εφαρμόσουν τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι βουλευτές έθεσαν το θέμα αυτά και στην ενημέρωση για τα θέματα του υπουργείου της που τους έκανε η κυρία Λούκα Κατσέλη, αλλά όπως έλεγαν οι ίδιοι δεν έλαβαν ικανοποιητική απάντηση. Τώρα αναμένουν την γραπτή απάντηση και στην περίπτωση που τη θεωρήσουν ανεπαρκή λένε σε ιδιωτικές συζήτησεις του ότι θα φροντίσουν να μην ξεχαστεί το θέμα και κινήσουν τις κοινοβουλυετικές διαδικασίες που έχουν στην αρμοδιότητα τους.