Oρκίζεται «μικρός πρωθυπουργός» σήμερα ο κ. Ι. Σγουρός (στο σκίτσο), δηλαδή περιφερειάρχης Αττικής. Προτού ορκιστεί, ο κ. Σγουρός έγινε χθες δεκτός από τον κ. Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο περιφερειάρχης Αττικής υποσχέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σκληρή δουλειά» προκειμένου, όπως είπε, ως τις 3 Ιανουαρίου να έχουν ενωθεί οι τέσσερις σημερινές νομαρχίες της Αττικής και οι συνολικά 3.000 εργαζόμενοι σε αυτές να υπηρετούν 5 εκατομμύρια πολίτες. Ασφαλώς, δεν διευκρίνισε αν όλα αυτά τα θαυμάσια θα ολοκληρωθούν ως την 3η Ιανουαρίου του 2011 ή κάποιου άλλου έτους…

***

O κ. Παπούλιας χαρακτήρισε την περιφέρεια «υπερυπουργείο» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον περιφερειάρχη. Ο κ. Σγουρός δώρισε στον πρόεδρο ένα συλλεκτικό νόμισμα, αντίγραφο αρχαίου αττικού νομίσματος, ευχόμενος να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στην Ελλάδα, να μη χρειαστεί δηλαδή να αποχωρήσει η χώρα από την ευρωζώνη. Είναι θετικό που ο «μικρός πρωθυπουργός» προβληματίζεται για το νομισματικό μέλλον της Αττικής. Τα 5 εκατομμύρια πολίτες πάντως θα το εκτιμούσαν περισσότερο αν άρχιζε να ασχολείται και με το πρόβλημα των απορριμμάτων της περιφέρειάς του.

***

O κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ταξίδευσε χθες στη Ρώμη όπου εκπροσώπησε τον κ. Γ.Παπανδρέου στην κηδεία του Τομάσο Πάντοα Σκιόπα. Το ταξίδι όμως δεν ήταν μια υποχρέωση ρουτίνας για τον υπουργό Οικονομικών, αφού ο ίδιος είχε αναπτύξει στενή σχέση συνεργασίας με τον ιταλό πρώην υπουργό Οικονομικών. Μου λένε ότι μιλούσαν τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης πολύ συχνά, ακόμη και καθημερινά, ενώ ο Σκιόπα ετοίμαζε εκτενή σημειώματα που θεωρούνταν πολύτιμη πυξίδα για την κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές της «περιπέτειες». Το τελευταίο σημείωμα αφορούσε την πρόσφατη σύνοδο κορυφής και μαθαίνω ότι ήταν ανάμεσα στα κείμενα που μελέτησε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προετοιμασίας του.

***

Πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Μ. Καμπάνης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Β. Παπαδημητρίου . Στην κηδεία παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας κκ. Ρομάνο Πρόντι,Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα και Τζουλιάνο Αμάτο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι κ. Τζιάνι Λέτα και ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat κ. Σέρτζιο Μαρκιόνε. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν η θυγατέρα του Σκιόπα διάβασε ένα γράμμα που της έστειλε ο πατέρας της πριν από 15 χρόνια. Ηταν η απάντηση σε ένα δικό της γράμμα στο οποίο του έλεγε ότι είχε δει στον ύπνο της έναν εφιάλτη ότι εκείνος έφυγε από τη ζωή…

***

O Σκιόπα ήταν ένας σημαντικός ευρωπαίος οικονομολόγος και πολιτικός που συνέβαλε στη δημιουργία του ευρώ. Τον τελευταίο καιρό ανησυχούσε για τις οικονομικές εξελίξεις, προσπαθούσε να βοηθήσει την Ελλάδα και προειδοποιούσε για μια ύφεση που θα κρατήσει 15 χρόνια. Εικάζω πάντως ότι κατά τη διάρκεια της τελετής ο ευαίσθητος σε υπαρξιακά ζητήματα κ. Παπακωνσταντίνου σκέφτηκε κατά πόσο ο Ιταλός επιβεβαίωσε ίσως το πιο σοφό αξίωμα του Κέινς για την οικονομία: «Ιn the long run, we ΄re all dead». («Μακροπρόθεσμα,είμαστε όλοι νεκροί»).

***

Εκτός τόπου και χρόνου ή πιο μπροστά από όλους τους άλλους; Η ερώτηση αφορά τον κ. Π. Γερουλάνο και δημιουργήθηκε σε βουλευτές μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. «Αν το 2010 ήταν η χρονιά όπου δέσποζαν οι δεσμεύσεις της χώρας μας σε τρίτους», είπε ο υπουργός, «το 2011 θα είναι η χρονιά στην οποία θα δεσπόσουν οι δεσμεύσεις του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος απέναντι στον ελληνικό λαό».

***

Αν ισχύσει η πρόβλεψη του Παύλου, τότε σημαίνει ότι έχει πέσει έξω ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα προειδοποίησε από το ίδιο βήμα για «τέλος εποχής» ενώ, όπως με διαβεβαιώνουν οι πηγές μου, στις απόρρητες συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών συζητείται ήδη σειρά νέων μέτρων, τα οποία μάλλον δεν εκφράζουν ακριβώς τις… « δεσμεύσεις του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος απέναντι στον ελληνικό λαό».

***

O υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ.Νικητιάδης θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να γίνει κέντρο καταδυτικού τουρισμού και έχει συγκαλέσει εσχάτως συσκέψεις με ειδικούς και επαγγελματίες των καταδύσεων. Μου λένε ότι στο «σχέδιο Νικητιάδη» για την ανάκαμψη του τουρισμού περίοπτη θέση κατέχει η προσπάθεια προσέλκυσης δυτών από όλο τον κόσμο. Δεν διαφωνώ καθόλου, αφού πέραν του αναμφισβήτητου φυσικού πλούτου, οι οξυδερκείς δύτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν στον βυθό και τον «Τιτανικό» της ελληνικής οικονομίας…