Για απολυταρχικό έλεγχο του Τύπου κάνουν λόγο δημοσιογραφικές οργανώσεις τόσο στο εσωτερικό της Ουγγαρίας, όσο και στο εξωτερικό σχετικά με το νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η ουγγρική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Μέσων Ενημέρωσης θα εποπτεύει και θα επιβάλλει ποινές και πρόστιμα όχι μόνο σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα έχει θητεία 9 ετών και οι αποφάσεις τους δεν θα περνούν από κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το συμβούλιο απαρτίζεται από μέλη προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα της Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ουγγρικές εφημερίδες που διαφωνούν με την κυβέρνηση κυκλοφόρησαν με λευκές τις πρώτες σελίδες τους, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στο κοινοβούλιο της χώρας φορώντας φίμωτρα. Την ίδια στιγμή χιλιάδες υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου διαδήλωσαν σε κεντρική πλατεία της Βουδαπέστης.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν επίσης βαρύτατα πρόστιµα για τα µέσα που «παραβιάζουν το δηµόσιο συµφέρον», χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό. Οι δηµοσιογράφοι υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε περίπτωση που «απειλείται το εθνικό συµφέρον». Τουλάχιστον το 40% της µουσικής που µεταδίδουν τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα πρέπει να είναι ουγγρική, ενώ οι ειδήσεις του αστυνοµικού δελτίου δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20% του συνόλου των ειδήσεων που µεταδίδονται.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στη Βουλή υποστήριξαν ότι ο νέος νόµος θα υποχρεώσει τους δηµοσιογράφους να κάνουν πιο αντικειµενικά τη δουλειά τους. Η ένωση των δηµοσιογράφων στην Ουγγαρία κάνει λόγο για «παραβίαση του συνταγµατικού δικαιώµατος στην ελευθερία της έκφρασης», ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και πολλών ευρωπαϊκών δηµοσιογραφικών οργανώσεων.

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ημέρα που η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου, επίτροπος του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των ΜΜΕ, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα.