Από τις 9 Ιανουαρίου μπαίνει σε εφαρμογή η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτήρια τα οποία θα πωλούνται ή θα ενοικιάζονται. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δέχεται πιέσεις από φορείς της αγοράς για παράταση του χρόνου εφαρμογής της ρύθμισης. Το ελάχιστο κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών έχει διαμορφωθεί στα 150 ευρώ (συν ΦΠΑ 23%) και ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου (μονοκατοικία, διαμέρισμα, πολυκατοικία, επαγγελματικές χρήσεις) και το εμβαδό του κλιμακώνεται προς τα πάνω. Οι δαπάνες βαρύνουν αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα ισχύει για μια δεκαετία και όλα τα στοιχεία που αφορούν το κτήριο θα καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόκτηση αδείας ενεργειακού επιθεωρητή έχουν Μηχανικοί και Τεχνολόγοι με 10ετή εμπειρία στην επιθεώρηση κτηριακών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Σε πολυκατοικίες ή μέγαρα γραφείων με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης δίδεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής ενεργειακής πιστοποίησης ολοκλήρου του κτηρίου και η δαπάνη για την έκδοσή της βαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες με βάση τα ποσοστά συγκυριότητας. Για όσα κτήρια πωλούνται μετά τις 9 Ιανουαρίου οι συμβολαιογράφοι πρέπει στα συμβόλαια αγοραπωλησίας να αναγράφουν και τον αριθμό πρωτοκόλλου του ενεργειακού πιστοποιητικού και να επισυνάπτουν ένα επίσημο αντίγραφό του. Στις μισθώσεις ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού θα πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό.

Στο πιστοποιητικό θα υπολογίζεται η κατανάλωση ενέργειας (για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό κλπ) σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό ανά έτος και το κτήριο θα κατατάσσεται στην αντίστοιχη ενεργειακή βαθμίδα. Έτσι ο ενοικιαστής ή ο νέος ιδιοκτήτης θα γνωρίζει το ενεργειακό κόστος χρήσης του κτηρίου.