Στα χρηστά επιχειρηματικά ήθη είναι γνωστό το απόφθεγμα ότι «δεν δαγκώνεις ποτέ το χέρι που σε τάισε». Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Fitch Ratings, η οποία ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κατατάξει προσεχώς την ελληνική οικονομία στα «τάρταρα» των διεθνών αγορών, δηλαδή στην κατηγορία «Junk», έχει εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για την αξιολόγηση των οικονομικών του!
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ως το τέλος του 2011 θα έχει αμειφθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με ποσά που αντιστοιχούν σε μισθούς και δώρα συνεχούς εργασίας 40 ετών ενός μέσου εργαζομένου, καθώς θα έχει εισπράξει 623.000 ευρώ συνολικά!
Έντεκα χρόνια φλερτ
Η ιστορία του «φλερτ» μεταξύ της Fitch Ratings και της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκινά, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τον Οκτώβριο του 1999, όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαντωνίου υπογράφει την «ανάθεση στην εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας FitchRatings της βαθμολόγησης των εκδόσεων της χώρας μας σε ξένο νόμισμα και Ευρώ».
Το «φλερτ» έγινε «γάμος» μερικά χρόνια αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2004, δηλαδή λίγες ημέρες προ των εθνικών εκλογών και επί του τότε υπουργού Οικονομίας, καθηγητή, κ. Ν. Χριστοδουλάκη, όταν και υπεγράφη η πρώτη σχετική σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, η πρώτη απόφαση για την αμοιβή του οίκου αξιολογήσεως ήρθε στις 9 Ιουνίου 2005, δηλαδή επί ΝΔ, από τον τότε αρμόδιο, υφυπουργό Οικονομίας, κ. Π. Δούκα.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ εκείνων των ημερών, από την 1η Ιανουαρίου 2005 «και εφεξής», το δημόσιο ενέκρινε την καταβολή 70.000 λιρών Αγγλίας, «πλέον λοιπών εξόδων» ετησίως, «πληρωτέα στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας FitchRatings, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις δανειακές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε Ευρώ, καθώς και σε ξένα νομίσματα». Η δαπάνη της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου – Fitch καλύφθηκε από τις πιστώσεις που ενεγράφησαν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Στις 22 Μαρτίου 2007 συνάπτεται νέα σύμβαση, με την οποία η, από 1ης Ιανουαρίου 2007, αμοιβή της Fitchανήλθε στις 74.000 λίρες για το ίδιο έτος, στις 76.000 για το 2008 και στις 79.000 για το 2009, «πλέον λοιπών εξόδων μέχρι ποσού 3.000 λιρών». Η αμοιβή δόθηκε για την κάλυψη όλων των δανειακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου «σε ευρώ, καθώς και σε ξένα νομίσματα». «Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στην FitchRating και την αμοιβή του νομικού συμβούλου και λοιπά έξοδα που έχουν σχέση με την ανάλυση της Ελληνικής Οικονομίας», αναφέρεται στο ΦΕΚ, που φέρει εκ νέου την υπογραφή του κ. Δούκα.
Η Fitch επανεμφανίζεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2009, δια χειρός του νυν υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, ο οποίος, βάσει της σχετικής συμφωνίας της εταιρίας και του δημοσίου, εγκρίνει «την καταβολή αμοιβής από το Ελληνικό Δημόσιο στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας FitchRating για το έτος 2010 ποσού 79.500 λιρών και για το έτος 2011 ποσού 82.000 λιρών, πλέον λοιπών εξόδων μέχρι ποσού 3.000 λιρών».
Δηλαδή, έως και το ερχόμενο έτος η Fitch θα έχει εισπράξει εξ ημών περί τις 530,500 λίρες Αγγλίας, κάτι που σημαίνει με την τρέχουσα ισοτιμία, άνω των 634.000 ευρώ!
Σκοτεινός ο ρόλος της
Όπως διαφαίνεται και από την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ένα σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας για τον «κλάδο» των εταιριών αξιολόγησης, ο ρόλος της Fitch χρήζει σοβαρής διερεύνησης, καθώς είχε πετύχει μέσα στο 2010, σε μόλις τρεις μήνες να στείλει την ελληνική οικονομία τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω, στην προ ΟΝΕ εποχή.
Συγκεκριμένα, στα τέλη Οκτωβρίου η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «Α –» από «Α», μία μόλις ημέρα από την ανακοίνωση του αναθεωρημένου δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ. Η συνέχεια ήρθε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας από «Α-» σε «ΒΒΒ+». Τέλος, τον Απρίλιο, παρόλη την επίκαιρη, τότε, υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό υποστήριξης, προχώρησε σε νέα υποβάθμιση από «BBB+» σε «BBB-», στέλνοντας τη χώρα μας περίπου μία δρασκελιά από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Και έρχεται σήμερα να μας ρίξει στα «Τάρταρα» του junk (!), την ώρα που όλοι – ακόμη και οι πλέον ψυχροί παρατηρητές – αναγνωρίζουν τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού!
Και άλλες πηγές χρηματοδότησης;
Ασφαλείς πηγές του «Βήματος» επισημαίνουν ότι τόσο η Fitch Ratings όσο και οι ανταγωνιστικές της Moody’s και Standard & Poor’s– οι οποίες επίσης συμμερίζονται τις απόψεις της πρώτης για τα καθ’ ημάς δημοσιονομικά – βρίσκονται στο payroll του ελληνικού δημοσίου εδώ και κάμποσα χρόνια.