Εξηγήσεις για τα όσα ανέφερε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, κλήθηκε να δώσει στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος, μετά από σχετική πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους και κατέληξε σε ευρύτερη συναίνεση για την ανάγκη εξορθολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ ο κ. Βασιλάκος δεν αποκάλυψε ονόματα, υπογραμμίζοντας ότι δεν καλύπτεται από βουλευτική ασυλία.

Πρόσθεσε δε ότι εάν αναφερθεί σε κάποιες συμβάσεις κινδυνεύει να κατηγορηθεί για επιλεκτική αναφορά.

Για τον κ. Βασιλάκο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, τον περιέβαλαν με εμπιστοσύνη, διατηρώντας τον στη θέση του για 13 μήνες μετά από την αλλαγή διακυβέρνησης, πιστεύοντας ότι η συμβολή του θα ήταν χρήσιμη για την αλλαγή του κλίματος στον τομέα των εξοπλισμών.

«Ένας λόγος για τον οποίο επέμεινα να μείνει ο κ. Βασιλάκος, ήταν το γεγονός ότι όλοι μου έλεγαν να φύγει. Όχι μόνο οι εταιρείες αλλά και τα Επιτελεία δεν ήθελαν τον Βασιλάκο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι πρόσφατες αναφορές του πρώην γενικού Διευθυντή στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ χρήζουν άμεσης εξέτασης από την Επιτροπή, καθώς όπως είπε ο υπουργός «ότι λέμε δημόσια οφείλουμε και να το αποδεικνύουμε».

Επίσης, έκανε λόγο, ακόμη και για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής σε περίπτωση που δεν δοθούν επαρκείς απαντήσεις.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Βασιλάκο να δώσει διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα που έθεσε με τη συνέντευξή του, μεταξύ των οποίων και «ποιες είναι οι παλιές διεφθαρμένες πρακτικές στους εξοπλισμούς που ισχύουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σήμερα», καθώς και για το θέμα των υποβρυχίων, επεξηγώντας πως θα μπορούσε να είχε επωφεληθεί περισσότερο το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει συνάψει μέχρι στιγμής καμία σύμβαση, καθώς ασχολείται τους τελευταίους 14 μήνες με την εκκαθάριση παλαιότερων συμβάσεων, και υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπό συνθήκες διαφάνειας και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκος, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του προς τους Βενιζέλο και Μπεγλίτη, σημείωσε ότι δεν κατανοεί την παρουσία στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας στην Επιτροπή, καθώς και το γεγονός ότι μια συνέντευξή του προκάλεσε τόσο θόρυβο.

«Η παθογένεια στους εξοπλισμούς είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Απλά εγώ το είπα δημόσια» εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία επί της ουσίας να πει ονόματα, μετά και από τα όσα είπε προηγουμένως ο υπουργός σχετικά με «συστήματα εκβιασμών».

Στη συνέχεια, ο κ Βασιλάκος μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υποστηρίζοντας, ότι μόνο μια φορά εκλήθη να συμμετάσχει και πρόσθεσε ότι η Γερμανική Thyssen Krupp είχε ζητήσει να μην συμμετέχει εκείνος στις διαπραγματεύσεις.

Επίσης, υποστήριξε ότι δεν τον στήριξε ποτέ κανείς και επικαλέστηκε την ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ζητώντας να διευκρινιστούν οι πανεπιστημιακοί του τίτλοι, μετά από ένα σχετικό δημοσίευμα.

Παρεμβαίνοντας, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τις απαντήσεις του κ. Βασιλάκου δεν αποδεικνύεται ότι «υπάρχει καμία συγκεκριμενοποίηση» και πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε στοιχεία ότι υπήρξαν παρανομίες πρέπει να μπαίνουμε στο παρασύνθημα» υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα σημερινά να τα στείλουμε στην αρμόδια εισαγγελία».

Κλείνοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δικαιώθηκε η πρωτοβουλία τόσο του ιδίου, όσο και του κ. Μπεγλίτη, για τη σύγκληση της Επιτροπής, καθώς και η επιλογή τους να διατηρήσουν τον κ. Βασιλάκο στη θέση του μετά από την αλλαγή της διακυβέρνησης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Παπανδρέου στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έχουν δοθεί αρκετές εξηγήσεις για την παρουσία του αδελφού του πρωθυπουργού τόσο από τον ίδιο τον Ν. Παπανδρέου με συνεντεύξεις του, όσο και από τον κ. Παμπούκη.

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις που θα περιβάλλουν τους εξοπλισμούς και πρόσθεσε ότι τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα Επιτελεία και τους φακέλους της Γενικής Διεύθυνσης, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθούμε κανέναν υπαινιγμό, ότι διατηρούνται οι ίδιες πρακτικές του παρελθόντος.