Παρά την κρίση χρέους και τις μεγάλες απώλειες των ελληνικών μετοχών η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ενδιαφέρεται για το ελληνικό χρηματιστήριο, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.
Καθώς το Χ.Α. έχει αποδείξει την τελευταία δεκαετία ότι διαθέτει σημαντικό βάθος και ότι δίνει τη δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, εξέφρασε την επιθυμία, οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις να πραγματοποιηθούν μέσω της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας κατά την τριετία του 2011-2013.
Η δυνατότητα υποστήριξης των προγραμμάτων μετοχοποιήσεων/ιδιωτικοποιήσεων από τις τοπικές χρηματιστηριακές αγορές εξηγεί εξάλλου και την μεγάλη υποστήριξη από την πολιτική ηγεσία π.χ. γειτονικών αγορών όπως της Τουρκίας η οποία επιθυμεί να καταστεί χρηματιστηριακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα διατηρηθεί στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων αγορών» του οίκου FTSE, παρά το γεγονός ότι από το 2006 βρίσκεται στη watch list (λίστα παρακολούθησης) του οίκου για πιθανή υποβάθμιση.
Αναφέρθηκε επίσης στις έξι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών και που, όπως είπε, η εφαρμογή και ενσωμάτωσή τους θα αποτελέσει πρόκληση για όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:
-Αναθεώρηση της Market in Financial Instruments Directive (MiFID)
Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της MiFID, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να αναθεωρήσει την Οδηγία προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε θέματα δομής των αγορών, ορισμού νέων τόπων εκτέλεσης εντολών, προστασίας των επενδυτών, διαφάνειας των συναλλαγών, διαμόρφωσης τιμής χρηματοπιστωτικών μέσων εκτός μετοχών (όπως παράγωγα και ομόλογα) και ισότιμης μεταχείρισης όλων των τόπων εκτέλεσης.
-European Market Infrastructure Regulation (EMIR)
Πρόκειται για τον νέο κανονισμό που αφορά τα εξωχρηματιστηριακά (OTC) Παράγωγα, τα trade repositories, τους οίκους εκκαθάρισης και τους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCPs) με σκοπό τη μείωση του συστεμικού κινδύνου που εμφανίσθηκε με την παγκόσμια κρίση. Με τον κανονισμό αυτό, ο οποίος θα υιοθετηθεί αυτόματα στο Εθνικό Δίκαιο της κάθε χώρας καθιερώνονται:
• η κοινή πανευρωπαϊκή διαδικασία για την υποχρεωτική εκκαθάριση των OTC παραγώγων σε Οίκους Εκκαθάρισης
• η κεντρική διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας trade repositories
• η κεντρική διαδικασία αδειοδότησης και εφαρμογής κοινών κανόνων λειτουργίας και απαιτήσεων διαχείρισης κινδύνου για τους Οίκους Εκκαθάρισης
-Securities Law Directive (SLD)
Πρόκειται για νέα Οδηγία που θα προσπαθήσει να επιβάλλει κανόνες Ουσιαστικού Δικαίου για να προστατέψει τα δικαιώματα των επενδυτών με βάση το δίκαιο του παρόχου υπηρεσιών σε αυτόν (του account provider). Η Οδηγία αναμένεται να εναρμονίσει τους κανόνες μεταβίβασης, διακράτησης και φύλαξης αξιών σε διασυνοριακό επίπεδο.
-Central Securities Depositories Regulation (CSDR)
Πρόκειται για νέο κανονισμό, με τον οποίο καθιερώνεται διαδικασία αδειοδότησης των Αποθετηρίων, εφαρμόζονται κοινές απαιτήσεις για τη λειτουργία τους και θεσμοθετείται είδος «διαβατηρίου» (τύπου MiFID) για τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα επιχειρείται να αρθούν εμπόδια όπως αυτό της δυνατότητας των εκδοτριών να εισάγουν τις αξίες τους σε Αποθετήρια που επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον τόπο διαπραγμάτευσης που έχουν επιλέξει για αυτές (portability of securities).
-Short Selling Directive (SSD)
Πρόκειται για τη νέα Οδηγία για την εναρμόνιση των ανοικτών πωλήσεων και τον έλεγχο των CDSs. Με την Οδηγία καθιερώνεται κεντρική διαδικασία παρακολούθησης των ανοικτών πωλήσεων, του βαθμού που αυτές είναι καλυμένες (μέσω δανεισμού) και εισάγεται σειρά κοινών λειτουργικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων για την παρακολούθηση τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ανεξάρτητα του τόπου εκτέλεσης. Επιπλέον αναμένεται να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες για την αποφυγή χειραγώγησης μέσω των CDSs.
-Target 2 Securities (T2S)
Πρόκειται για την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσει κοινό σύστημα διακανονισμού αξιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που να διευκολύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές, αντίστοιχο αυτού των χρηματικών πληρωμών σε ευρώ – Target 2. Χρήση των υπηρεσιών T2S θα μπορούν να κάνουν όλα τα Αποθετήρια (έχουν δηλώσει συμμετοχή 27). Κύριο μέλημα της ΕΧΑΕ είναι να διατηρήσει το μοντέλο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους συμμετέχοντες κρατώντας όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα κόστη μετάβασης και προσαρμογής για τα Μέλη της. Στην παρούσα φάση έχει συμφωνηθεί το μοντέλο λειτουργίας και υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης των 27 Αποθετηρίων με την ΕΚΤ.