Το δηλητηριώδες μέταλλο που μόλυνε για δεκαετίες τα νερά του ποταμού Ασωπού μολύνει και τα δίκτυα υδροδότησης δεκάδων αμερικανικών πόλεων, δείχνουν οι μετρήσεις μεγάλης περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group) ανίχνευσε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό των 30 από τις 35 πόλεις στις οποίες πραγματοποίησε δειγματοληπτικές μετρήσεις.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη Washington Post ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησή τους αργότερα τη Δευτέρα.

Σε 25 από τις μολυσμένες πόλεις η συγκέντρωση του μετάλλου βρισκόταν πάνω από το όριο που προτείνει η πολιτεία της Καλιφόρνια.

Επίσημο όριο ακόμα δεν υπάρχει, ωστόσο η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα για το πόσιμο νερό.

Η υπηρεσία ασχολείται με το θέμα από το 2008, όταν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χαρακτήρισαν επίσημα το εξασθενές χρώμιο «πιθανό καρκινογόνο».

Η μορφή αυτή του χρωμίου είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα όταν εισπνέεται. Μελέτες σε πειραματόζωα έδωσαν ενδείξεις για καρκινογόνο δράση έπειτα από κατάποση, ενώ άλλες μελέτες συνέδεαν το εξασθενές χρώμιο με βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς, λευχαιμία και καρκίνο του στομάχου.

Το εξασθενές χρώμιο μπορεί να διαρρεύσει στο νερό από φυσικά κοιτάσματα στο υπέδαφος, συνήθως όμως προέρχεται από βιομηχανίες που κατασκευάζουν πλαστικά, χρώματα ή επιστρώσεις χρωμίου.

Το τοξικό χημικό έγινε διαβόητο το 2000 με το Έριν Μπρόκοβιτς, μια ταινία για τη ζωή της γνωστής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας, που τα έβαλε με την αμερικανική βιομηχανία. Η Μπρόκοβιτς απέδειξε ότι η εταιρεία Pasific Gas & Electric μόλυνε με εξασθενές χρώμιο τα νερά της πόλης της, και κέρδισε τελικά αποζημίωση 333 εκατ. δολαρίων για τους κατοίκους.

«Τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε κίνδυνο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ» δήλωσε η Μπρόκοβιτς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της νέας έρευνας.