Το 2010 ήταν μια χρονιά που η Γη μας έδειξε τα δόντια της. Σεισμοί, καύσωνες πλημμύρες, εκρήξεις ηφαιστείων, τυφώνες, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και ξηρασίες έστειλαν στον άλλο κόσμο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους. Ηταν η πιο θανατηφόρος χρονιά – από πλευράς φυσικών καταστροφών – εδώ και μια ολόκληρη γενιά. Τα στοιχεία της φύσης σκότωσαν μάλιστα περισσότερους ανθρώπους το 2010 απ΄ ότι οι τρομοκράτες τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο τρομακτικός σεισμός τον περασμένο Ιανουάριο στην Αϊτή που σκότωσε 220.000 ανθρώπους ηταν η χειρότερη φυσική καταστροφή τη χρονιά που τελειώνει. Ένα μήνα μετά ένας σεισμός 500 φορές ισχυρότερος χτύπησε τη Χιλή, αλλά τα θύματα εκεί ήταν πολύ λιγότερα (περίπου 1.000), εξαιτίας των καλύτερων υποδομών που διαθέτει η χώρα. Οι αλλαγές στο κλίμα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη ευθύνονται για το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Ρωσία το περασμένο καλοκαίρι και για τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, που απλώθηκαν σε μία έκταση 161.000 τετ. χλμ (όσο το Μπανγκλαντές). Από τα δύο αυτά φαινόμενα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 17.000 άνθρωποι – όσα είναι τα θύματα των αεροπορικών δυστυχημάτων τα τελευταία 15 χρόνια.

Ενώ ο σεισμός της Αϊτής, ο ρωσικός καύσωνας και οι πλημμύρες του Πακιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι φονιάδες της χρονιάς που τελειώνει, το φυσικό φαινόμενο που χαρακτήρισε περισσότερο το 2010 ήταν οι σεισμοί. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου έγιναν 20 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ενώ ο μέσος όρος για σεισμούς τέτοιου μεγέθους είναι 16 το χρόνο.

Στα ακραία φαινόμενα του 2010 πρέπει να συμπεριλάβουμε τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας (54 βαθμοί Κελσίου) στο Πακιστάν τον Μάιο, την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία που σκόρπισε τέφρα στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου από τη Νέα Υόρκη, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο για την αμερικανική μεγαλούπολη.