Μπορεί η Moody’s να προειδοποίησε προσφάτως ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου, οι αγορές ωστόσο, φαίνεται να θεωρούν τώρα πως μία νέα υποβάθμιση, από την Fitch αυτήν την φορά, δεν απέχει πλέον αρκετά.

Η Fitch, αποτελεί εξάλλου και τον μόνο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που δεν έχει ακόμη υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία junk («σκουπίδια»), ενώ έχει θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας υπό αναθεώρηση και έχει δηλώσει ότι θα λάβει την απόφασή της μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή όχι και πολύ μακριά απο σήμερα.

Για την Credit Agricole, όπως και για μία μεγάλη μερίδα της αγοράς πάλι, η χώρα μας, θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να ελέγξει αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά της, ενώ η γαλλική τράπεζα, χαρακτηρίζει «κρίσιμους» του επόμενους μήνες, καθώς η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες, ώστε να διασφαλίσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης» του δανείου.

Κρίσιμες θεωρούνται επίσης και οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει σε πτωτική τροχιά το έλλειμμα και εν συνεχεία να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα ώστε, όπως υποστηρίζει, να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

Η Schroders, πάντως υπολόγισε πως θα απαιτηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 6%-8% του ΑΕΠ ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος της το οποίο οδεύει προς το 150% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα οι επιλογές μας να περιορίζονται η στην λύση της «χαμένης δεκαετίας», ή στην αναδιάρθρωση /πτώχευση ή στην έξοδο από το ευρώ παράλληλα με μία μορφή χρεοκοπίας…

Την ίδια ώρα και τα στελέχη της Pimco μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες σε ομόλογα, προχωρούν σε δραματικές προβλέψεις για την ευρωζώνη, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια σχεδόν… χαμένη υπόθεση, ενώ θεωρούν απαραίτητη την έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τη ζώνη του ευρώ έστω και προσωρινά.

Οσο παραμένουμε ευάλωτοι, και καθώς δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που να προβλέπουν τέτοιες εξελίξεις, αναπόφευκτα, οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τόσο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, όσο και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών οργάνων. Ετσι, καθώς τα κακά σενάρια δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό, την δική της αξία έχει η υπενθύμιση ορισμένων πως η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας έλαβε χώρα σε ακριβώς 38 ημέρες!

mantik@tovima.gr