Τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, την εξοικονόμηση των νοικοκυριών, τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων καθώς και το κύμα των πρόσφατων κινητοποιήσεων, έθιξε μεταξύ άλλων,σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη συνέχεια ο υπουργός συζήτησε την ενδοκομματική κατάσταση του ΠαΣοΚ, τη στρατηγική της κυβέρνησης καθώς και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Χρυσοχοϊδη στο ραδιοφωνικό σταθμό:

Για προϊόντα

Βασίλης Χιώτης: Απ’ ότι καταλαβαίνω πάντως αυτό το καιρό ούτε με την περιφερειακή ανάπτυξη ασχολείστε σε πρώτη προτεραιότητα, ούτε με την ανταγωνιστικότητα, πιο πολύ ασχολείστε με την ακρίβεια. Θέλω να πω, ότι είδα μια λίστα που δώσατε την περασμένη εβδομάδα, λόγω της απεργίας των μέσων ενημέρωσης δεν συζητήθηκε πολύ, ίσως να έχει περάσει και λίγο απαρατήρητο από τον κόσμο,ότι για661 προϊόντα, κατορθώσατε τελικώς να πέσουν οι τιμές. Πρέπει να σας πω ότι με όποιον το συζητάω μου λεει, σιγά μην έπεσαν οι τιμές, αυτά είναι κάτι κολπάκια που κάνουν οι επιχειρήσεις, σαν τις εκπτώσεις. Ανεβάζουν τις τιμές και μετά λένε ότι τις κατεβάζουν και τελικώς είναι τα ίδια. Έτσι είναι;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Εγώ το βλέπω και στους συναδέλφους μου τους βουλευτές που μιλάω, και χθες πάλι στην κοινοβουλευτική ομάδα που βρεθήκαμε και στη Βουλή, υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι σε αυτό.

Βασίλης Χιώτης: Δικαιολογημένη.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Απόλυτα δικαιολογημένη σε ότι λέει κάθε πολιτικός κάθε Υπουργός. Ωστόσο από την άλλη πλευρά πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά αυτή την εποχή κύριε Χιώτη, δηλαδή να σκεφτούμε με μια λογική, όπως λένε στην αγγλική winwin, εγώ θα το πω στην απλή δική μας καθομιλουμένη μια λογική του αμοιβαίου συμφέροντος, του κοινού συμφέροντος.Και είναι απλά τα πράγματα. Οι τιμές πέφτουν διότι οι επιχειρήσεις θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, έχει πέσει η ζήτηση, άρα λοιπόν προκειμένου να κρατήσουν τους τζίρους τους, να μην απολύουν εργαζόμενους, να έχουν το ίδιο κέρδος, αφού θα έχουν τον ίδιο τζίρο, άρα λοιπόν εκ των πραγμάτων θέλουν να κάνουν περισσότερες πωλήσεις με λιγότερο ποσοστό κέρδους, γι αυτό ρίχνουν τις τιμές τους. Οι καταναλωτές από την άλλη πλευρά, εφόσον βρουν φθηνότερες τιμές, θα ψωνίσουν κάτι παραπάνω, εφόσον κάνουν
μια εξοικονόμηση στις αγορές τους κάθε μήνα με βάση αυτό το καλάθι που εμείς διαμορφώσαμε, περίπου 50€ το μήνα η εξοικονόμηση. Άρα λοιπόν πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι και όχι να πλήττουμε ο ένας τον άλλον ή να χτυπάμε ο ένας τον άλλον, ήμια κοινωνική ομάδα να βάζει εναντίον της άλλης. Εδώ πρέπει να υπάρξει δηλαδή, θα έλεγα, ένα συμβόλαιο κοινωνικό, μια κοινωνική συμφωνία, να πάμε όλοι μαζί αυτή τη περίοδο, διότι πολλοί άνθρωποι μένουν πίσω, κάποιοι άλλοι άνθρωποι κατεβάζουν το επίπεδο της ζωής τους, κάποιοι άλλοι χάνουν τις περιουσίες τους. Ζούμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ιδιαίτερα επώδυνη, άρα ο ρόλος ο δικός μας, της κυβέρνησης εννοώ, των υπουργών, πρέπει να είναι κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν μέσα στην κοινωνία ισορροπίες, αυτό έκανα και εγώ λοιπόν.

Βασίλης Χιώτης: 661 προϊόντα τα ανακοινώσατε ήδη, θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα μέσα στις γιορτές ή αυτά είναι;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυτό το κύμα είναι 660, θα υπάρξουν και άλλα. Μπορεί να ξεπεράσουν τα 700, εγώ πιστεύω μέχρι στις αρχές του χρόνου θα γίνουν πάνω από 1000, διότι και άλλες επιχειρήσεις μικρότερες, τις οποίες δεν κάλεσα εγώ να συζητήσουμε θα ακολουθήσουν, διότι εφόσον πέφτουν οι μεγάλες θα πέσουν και οι μικρές.

Για επιχειρήσεις , δάνεια

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Η προσπάθεια η δική μου αυτή τη στιγμή είναι η εξής, έχουμε κάνει ένα ταμείο, το ονομάσαμε Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε γρήγορα και φθηνά δάνεια στους ανθρώπους, σε αυτούς που επενδύουν, σε επιχειρηματίες και ταυτόχρονα μέσα από τις τράπεζες, οι τράπεζες να έχουν πελάτες να μπορούν και αυτές να κάνουν τη δουλειά τους και να αυξήσουν το τζίρο τους και εν πάση περιπτώσει να μην καταρρεύσουν.

Βασίλης Χιώτης:Αυτό το είχε κάνει και ο προκάτοχός σας, η κυρία Κατσέλη με το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο όμως δεν λειτούργησε. Εσείς τι παραπάνω θα κάνετε για να λειτουργήσει;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα σας πω τι θα κάνουμε, εμείς κάνουμε το εξής αυτήν τη στιγμή. Η υπόθεση αυτή θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στο Γενάρη. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το ΕΤΕΑΝ, να το πούμε έτσι συμβολικά, έχει σαν στόχο να μοχλεύει, να αναμειγνύει δηλαδή τα χρήματα του κράτους και των τραπεζών και να τα πολλαπλασιάζει με τρόπο που θα δημιουργεί ρευστότητα στην αγορά, δηλαδή βάζει ένα ευρώ το κράτος, το ΕΣΠΑ, βάλαμε εμείς λοιπόν περίπου 460 εκατομμύρια, 500 πες, μισό δισεκατομμύριο, θα βάλουν ένα δισεκατομμύριο, δύο ευρώ δηλαδή επί δύο, οι τράπεζες και θα έχουμε 1,5 δισ. φτηνά δάνεια με βάση τους όρους τους οποίους βάζει και τις προϋποθέσεις το κράτος. Να ποια είναι η διαφορά λοιπόν.

Βασίλης Χιώτης: Τα οποία πότε θα ξεκινήσουν;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τα οποία θα ξεκινήσουν περίπου τέλη Γενάρη, να είναι στην αγορά μέσα, και θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.

Βασίλης Χιώτης: Με απλές διαδικασίες;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Απολύτως απλές διότι συμμετέχουμε εμείς επαναλαμβάνω, τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις γιατί λεω συνέχεια τις εξαγωγές, διότι περιμένουμε ανάκαμψη και μεγάλη αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο είχαμε ξεχάσει χρόνια. Εγώ ξέρετε κατάγομαι από μια περιοχή όπου οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα, με μεγαλώσανε ήταν όλοι παραγωγοί, και μεταποιητές, και αυτοί οι άνθρωποι όλοι δημιούργησαν πλούτο, και μέσα σε λίγα χρόνια αυτά χάθηκαν, κύριε Χιώτη, και γκρεμίστηκαν και εξαφανίστηκαν μεαποτέλεσμα να γίνουμε εισαγωγείς και να τρώμε ακόμα, και να καταναλώνουμε ακόμα και τα αγροτικά μας προϊόντα εισαγωγικά. Είμαστε μια εισαγωγική χώρα στα αγροτικά προϊόντα. Λεω λοιπόν, ότι αυτή την στιγμή ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά και επίσης κύριε Χιώτη μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο να στηρίξουμε με ένα μεγάλο σχέδιο, να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, δηλαδή να στηρίξουμε χιλιάδες νέους, αποφασιστικά, αποτελεσματικά με πολύ μεγάλη υποστήριξη, χιλιάδες νέους που θέλουν να επιχειρήσουν στη χώρα καινοτομικά και ανταγωνιστικά. Έχουμε δηλαδή μια μεγάλη έτοιμη στρατηγική την οποία ξεδιπλώνουμε μέρα με τη μέρα αλλά πρέπει να κερδίσουμε επαναλαμβάνω όλοι από την κρίση γιατί αν αφήσουμε κάποιους να πέσουν θα παρασύρουν και άλλους μαζί τους και είναι κρίμα, μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή τον κόσμο και εγώ πιστεύω ότι δεν είναι θέμα απλώς αλληλεγγύης γιατί μπορεί κάποιος να είναι ευαίσθητος, κάποιος μπορείνα μην είναι. Είναι ζήτημα, επαναλαμβάνω, του κοινού συμφέροντος, και το κοινό συμφέρον οδηγεί σε πρακτικές και πολιτικές από τις οποίες μπορούμε να κερδίζουμε όλοι και να ισορροπούμε τις ζημιές που έχει αυτή η υπόθεση, η κρίση.

Για κινητοποιήσεις

Βασίλης Χιώτης: Αυτό το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και των πορειών και της αναστάτωσης στο κέντρο της Αθήνας έχει ξαναμαραζώσει, τουλάχιστον αυτήν την ευρεία περιοχή του κέντρου της Αθήνας, τι θα γίνει με αυτό;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε υπάρχει πρόβλημα και το βλέπει κανείς κάθε μέρα μπροστά του. Δεν είναι μόνο η αγορά που θίγει ο κ. Γιαννέτος, ιδιαίτερα το κέντρο πλήττεται θανάσιμα πραγματικά, είναι κρίμα αυτό που γίνεται χρόνια τώρα, και όχι απλά μόνο με τις κινητοποιήσεις θα έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις είναι το λιγότερο θέμα, είναι η συνολικότερη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, μια πόλη η οποία φιλοδοξεί να είναι τουριστική, να συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, τουρίστες, να αυξήσουμε το εθνικό μας προϊόν, να αυξήσουμε το τουρισμό, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι. Αυτό λοιπόν το ζήτημα με τις απεργίες ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πλήττει θανάσιμα τους πολίτες, τώρα ήρθα και εγώ με κάποιο δίκυκλο και έβλεπα τους ανθρώπους να περιμένουν με τις ώρες στις στάσεις των λεωφορείων περιμένοντας ένα λεωφορείο το οποίο θα περάσει προφανώς πολύ αραιά. Το ένα είναι αυτό, το δεύτερο είναι τα σκουπίδια τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση στην πόλη πολύ αρνητική πέρα από τα θέματα δημόσιας υγείας που υπάρχουν νομίζω ότι πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του πλέον εδώ, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο

Βασίλης Χιώτης: Κι εσείς τις δικές σας…

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θέλω να πω το εξής, κ. Χιώτη έλεγα προηγουμένως ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες κερδίζουμε όλοι, εγώ είμαι αυτής της λογικής τουλάχιστον, πιστεύω ότι αν όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε το καλό μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις καλές για όλους, ευτυχώς υπάρχουν.

Για Βουλευτές, εκλογές

Βασίλης Χιώτης: Το ΠΑΣΟΚεξελέγη με 160 βουλευτές, έχει φτάσει στους 156, μετά την διαγραφή και του κ. Παπαχρήστου, θα αντέξετε κ. Υπουργέ; Ήδη άκουγα τον κ. Σαμαρά που έλεγε, κάνει μια πρόβλεψη ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε εκλογές, δεν ξέρω αν συμμερίζεστε κι εσείς την άποψη του κ. Σαμαρά, αλλά ακόμη κι αν δεν την συμμερίζεστε, θα αντέξετε όταν χάνετε έναν βουλευτή κάθε τρεις μήνες;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε, στην πολιτική κάποια στιγμή ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του από την στιγμή που επιλέγεται από τους πολίτες να κυβερνήσει τον τόπο ή να είναι αντιπολίτευση ενδεχομένως, πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη τουγια το τι πρόκειται να κάνει. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Υπάρχει κι ένας δρόμος, ο δρόμος της ευθύνης, δηλαδή ή να αφήσεις την χώρα να καταρρεύσει, γιατί δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, δεν αναφέρομαι στο καλά ή κακά που το κάνει κανείς, αναφέρομαι στην βασική στρατηγική επιλογή, ή θα αφήσεις λοιπόν την χώρα να καταρρεύσει και τους πολίτες όλους να οδηγηθούν στην φτώχεια και μετά στην συνέχεια να παμε σε μια σύγκρουση κοινωνική, ή θα αναλάβεις μια ευθύνη, μέσα από ένα επώδυνο δρόμο να λύσεις το πρόβλημα.

Βασίλης Χιώτης: Ξέρετε όμως τι σας λενε, όταν δεν κατανοούν αυτήν την ανάγκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι συστρατευμένοι, γιατί να την κατανοήσουν οι απέναντι.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Επιτρέψτε μου λίγο, αυτή είναι η βασική στρατηγική επιλογή. Η κυβέρνηση, λοιπόν αυτή, έκανε την επιλογή του δρόμου της ευθύνης, το αν μέσα σε αυτόν το δρόμο υπάρχουν μία σειρά από εναλλακτικές, ενδεχομένως, επιλογές καλές ή κακές, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα, να μην υπήρχαν σήμερα τα σκουπίδια, παραδείγματος χάριν, στους δρόμους, να ήταν λίγο καλύτερες οι συγκοινωνίες κι ούτω καθεξής.

Βασίλης Χιώτης: Ή να μην είχε κοπεί το δώρο των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς, πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε. Αλλά το πρώτο θέμα είναι αν η βασική στρατηγική επιλογή είναι η σωστή ή όχι, και πιστεύω ότι είναι η σωστή. Το δεύτερο είναι το εξής, αν από την στιγμή που έχεις κάνει αυτήν την επιλογή πρέπει να την υπηρετήσεις, αν την υπηρετείς και δεν την υπηρετείς τότε δυστυχώς θα οδηγηθείς πολύ γρήγορα σε κατάρρευση εσύ ο ίδιος, και άρα και η χώρα. Και τρίτο είναι, εν πάση περιπτώσει, εγώ πιστεύω ότι μέσα σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της κοινωνικής ειρήνης, και της κοινωνικής συμβίωσης, και αλληλεγγύης, έτσι ώστε να παμε όσο γίνεται όλοι μαζί, για να μην οδηγηθούμε, έστω κι αν βγούμε από την κρίση κάποια στιγμή, να μην υπάρχει ένα 50% -60% της κοινωνίας, ή και λιγότερο, δεν έχει σημασία, εξουθενωμένο, πεταμένο στην άκρη, μια μεσαία τάξη η οποία θα έχει υποβιβαστεί πάρα πολύ, κι ενδεχομένως, κυρίως η νέα γενιά πλέον απελπισμένη και χωρίς καμία προοπτική. Όλα αυτά λοιπόν είναι ένα μεγάλο στοίχημα, και νομίζω ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται, αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση, μπορεί να κάνει λάθη πολλά, μπορεί να έχει λάθος επιλογές….

Βασίλης Χιώτης: Δεν κάνει;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Βεβαίως,…

Βασίλης Χιώτης: Αυτή η τροπολογία για την διαγραφή των χρεών που φέρατε ξαφνικά στην Βουλή…

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ή μπορεί να κάνει αστοχίες, πολλά πράγματα μπορεί να είναι, η βασική όμως επιλογή είναι η σωστή. Τώρα για τους βουλευτές που λετε, βεβαίως ο κάθε βουλευτής έχει τις απόψεις του, την δική του στάση απέναντι στα πράγματα, και επιλέγει, είναι μια μεγάλη απόφαση για τον καθένα, να πάρει μια τέτοια στάση απέναντι στα πράγματα, είναι πολύ μεγάλη απόφαση, κι εγώ δεν την κριτικάρω, απλώς θέλω να πω ότι ο καθένας πλέον έχει την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες, απέναντι στη ιστορία, κι απέναντι στον εαυτό του.

Βασίλης Χιώτης: Αυτούς τους βουλευτές τους έχετε ξεγράψει ή πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αν δείτε την ιστορία πως έχει γραφτεί μέχρι τώρα συνήθως οι περισσότεροι επιστρέφουν.

Βασίλης Χιώτης: Αρκεί να το θέλουν και οι δυο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς.

Βασίλης Χιώτης: Το ΠΑΣΟΚ το θέλει;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει, χρόνια πολλά, από την ίδρυση του σχεδόν, ότι είχε μια λογική, η οποία ήταν ανοιχτών θυρών, θα έλεγα, πάντα υπήρχε ο τρόπος και των διευρύνσεων και των επανακάμψεων και γενικότερα της συμβίωσης και της συνύπαρξης πολλών απόψεων και πολλών τάσεων, γι’ αυτό ήταν και πολυσυλλεκτικό άλλωστε.

Βασίλης Χιώτης: Είστε της άποψης ότι αν η κυβέρνηση σκαλώσει, βρει κάποια στιγμή κάποια αντίδραση πρέπει να το λύσει μέσω των εκλογών;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε στην δημοκρατία, όπως ξέρετε, όταν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, οδηγούμαστε στις εκλογές. Αλλά εγώ δεν βλέπω μέχρι στιγμής ούτε κάποια εναλλακτική λύση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που να προβάλει ως μια νικηφόρα προοπτική ή εναλλακτική προοπτική για την Ελλάδα και για την κοινωνία, ούτε κάτι το οποίο αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για να υπερκαλύψει την δική μας. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, δηλαδή δεν βλέπω κανένα λόγο, για να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας.