«Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011, προαναγγέλλοντας «δύσκολες αποφάσεις». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις δικές της, αφήνοντας αιχμές για της στάση τόσο των άλλων κομμάτων, όσο και για τους επικριτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το 2011, προανήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Θα είναι μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας, ενώ θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες». «Είμαστε σε ένα τέλος εποχής» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη».
Ασκώντας κριτική στην Αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της, την Αριστερά να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει «άλλη πολιτική» και απέρριψε την κριτική για υφεσιακή πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το οποίο παραγγέλνεται». «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι αναπτυξιακή πολιτική» πρόσθεσε.
Αιχμές άφησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και για τους εσωκομματικούς επικριτές της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. «Πόσο σοσιαλιστική είναι ακριβώς η χρεοκοπία; Και ποιους πλήττει αυτή; Πλήττει το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματά του στο εξωτερικό; Ή πλήττει τους πιο ευάλωτους στην ελληνική κοινωνία;» αναρωτήθηκε.
«Πόσο σοσιαλιστές θα μας έκανε και πόσο θα προστατεύαμε τους εργαζόμενους αν δεν κάναμε τίποτα για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη ζωή στη διάρκεια μίας κρίσης; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών θα ήταν να αφήναμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει και να πούμε στο σημερινό 50άρη ότι δεν υπάρχει σύνταξη για σένα;» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Έχουμε να αποδείξουμε ότι οι θυσίες τις οποίες κάνουν οι πολίτες δεν θα πάνε χαμένες. Και προσπαθούμε αυτό να αποδείξουμε με την καθημερινή μας πρακτική. Αλλά αντίθετα με αυτά που πολλοί σπεύδουν να πουν, δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία. Γιατί από την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία και μόνο λογοδοτούμε» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
ΝΔ: Εικονικός ο προϋπολογισμός
Ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για «εκείνο το αλήστου μνήμης ‘λεφτά υπάρχουν’», χαρακτήρισε τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό ως απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο.
Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, «επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο» να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ως κυβέρνηση το δημόσιο χρέος στο 26% του ΑΕΠ το 1981 και το παρέδωσε το 2004 στο 110%.
Ο κ. Παυλόπουλος, επίσης, υποστήριξε ότι μέσα από τα ίδια τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2011 είναι προφανές «ότι ο ‘Καλλικράτης’ οδηγείται σε πραγματική κατάρρευση».
ΚΚΕ: Γυρίζουμε 100 χρόνια πίσω
Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.
Τέλος, ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.