Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν, κατά την σημερινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι είναι επί της αρχής σύμφωνοι ως προς τη δημιουργία, από το 2013 και μετά, ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων ο οποίος θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες σήμερα προσωρινούς μηχανισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει «όλα όσα είναι απαραίτητα για να εγγυηθεί την σταθερότητα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρός της ΕΕ κ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το δείπνο εργασίας των «27».

Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το 4% των πόρων του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού (σ.σ. για την Ιρλανδία) και ως εκ τούτου, όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων του. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι στην απόφαση της συνόδου υπάρχει αναφορά με την οποία δηλώνεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Ο κ. Ρομπάϊ είπε τέλος ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να τροποποιηθεί δια συνοπτικών διαδικασιών η Συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού το 2013.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος της κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες της ΕΕ στο σωστό δρόμο.

Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα είναι μια «καλή ημέρα για την Ευρώπη», η οποία, όπως είπε, διαθέτει πανοπλία μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση. Ο κ. Ζ. Μπαρόζο τόνισε παράλληλα πως χρειάζεται περισσότερη οικονομική συνεργασία και ότι οι αλλαγές που προωθούνται σε ορισμένες χώρες είναι ριζικές.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, στη σύνοδο συζητήθηκε και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου. Ειδικότερα, επί του ζητήματος αυτού, κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και κρίθηκε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Διεξοδική συζήτηση έγινε επίσης για την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη και βελτίωση της ευρωπαϊκης ανταγωνιστικότητας με τη δημιουργία επενδύσεων.

Δηλώσεις πρωθυπουργού κ Γ. Παπανδρέου.

Από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη σύνοδο δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της οικονομικής κρίσης και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση δεν είναι το τι έχει κάνει η κάθε χώρα χωριστά αλλά το τι θα κάνουν όλες οι χώρες από κοινού. Τις επιδόσεις της Ελλάδας χαιρέτησαν πάντως και οι ιθύνοντες της ΕΕ. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ.

Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης, ήταν εξάλλου τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, κκ Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.

Σε ό,τι αφορά τέλος την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, πρωθυπουργός τόνισε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πηγές, ότι τα μηνύματα που θα στείλει η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.