Την αξιοποίηση των μεγάλων ακινήτων του δημοσίου κατά προτεραιότητα και τη σύσταση εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ η οποία θα προωθήσει με διαδικασίες fast track την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και θα εξετάσει την πρόταση του Κατάρ για την οποία έχει προσύμφωνο συνεργασίας με την κυβέρνηση εξέτασε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε την Τετάρτη.
Στη συνεδρίαση μετείχε σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο (Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη, Ε. Βενιζέλος, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης , Γ. Διαμαντίδης, Τ. Χυτήρης) εξετάσθηκε κυρίως η υπόθεση του Ελληνικού και η άμεση αξιοποίηση ακινήτων που διαχειρίζονται σήμερα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.
Αν και δεν λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις τονίσθηκε πως κάθε υπόθεση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά και να προωθείται είτε η πώληση του ακινήτου, είτε να συνομολογείται μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και το σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύναται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου, διαδικασία που θα συντονίσουν ειδικοί σύμβουλοι που θα προσλάβει σύντομα η Κυβέρνηση.
Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί η πρόσληψη των συμβούλων που θα αξιολογήσουν το ενδιαφέρον και τις εναλλακτικές μεθόδους για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Για την ΔΕΠΑ προβλέπεται ο διαχωρισμός της από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή) και η πώληση του 30% εντός του 2011. Για τα ΕΑΣ θα αναζητηθεί επενδυτής για το 66%, ωστόσο της πώλησης θα προηγηθεί η αναδιάρθρωσης της εταιρείας.