Σχεδόν 600 δισ. ευρώ θα κοστίσουν στις τράπεζες οι κανονισμοί κεφαλαιακής επάρκειας οι οποίοι θεσπίστηκαν από την Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής η οποία εδρεύει στην ελβετική πόλη, οι ισχύοντες κανονισμοί, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙΙ» απέτυχαν να θωρακίσουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και για το λόγο αυτό η αναθεώρησή τους κρίνεται αναγκαία. Οι νέοι κανόνες («Βασιλεία ΙΙΙ») οι οποίοι έλαβαν την έγκριση των ηγετών του G20 τον περασμένο μήνα και θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος υποχρεώνουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αυξήσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7% του ενεργητικού τους.

Οι τράπεζες που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» θα είναι όσες δραστηριοποιούνται σε διεθνή κλίμακα καθώς θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 577 δισ. ευρώ. Οι εθνικής εμβέλειας τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 25 δισ. ευρώ, σημειώνει η Επιτροπή της Βασιλείας. «Οι νέοι κανονισμοί της Βασιλείας θα κοστίσουν πολύ στις τράπεζες αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο γερμανός τραπεζικός αναλυτής Κόνραντ Μπέκερ.

Η «Βασιλεία ΙΙΙ» θα έχει ισχύ έως το 2019 και στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου δημιουργίας νέας φούσκας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όμοια με αυτή που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ομώνυμη επιτροπή απαρτίζεται από τους οργανισμούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος 27 χωρών μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Κίνα και η Ινδία.