ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λευχαιμίας έκαναν βρετανοί ερευνητές οι οποίοι κατάφεραν να «απενεργοποιήσουν» τα ελαττωματικά βλαστικά κύτταρα που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου.

Οι ειδικοί από το Κing΄s College του Λονδίνου κατέστειλαν τη δράση μιας πρωτεΐνης στο αίμα και επέτυχαν έτσι να μετατρέψουν τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα σε υγιή. Κατάφεραν παράλληλα να καταστήσουν τα πιο επιθετικά κύτταρα της λευχαιμίας τα οποία ανθίσταντο στις συμβατικές θεραπείες και πάλι «ευαίσθητα» στα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν μια επιθετική μορφή λευχαιμίας η οποία οφείλεται σε ελαττώματα ενός γονιδίου, του ΜLL (mixed lineage leukaemia gene). Οι ασθενείς με αυτή τη μορφή λευχαιμίας φέρουν βλαστικά κύτταρα ορισμένα εκ των οποίων μετατρέπονται σε καρκινικά, όχι όμως και όλα. Επειτα από πειράματα σε ποντίκια οι ερευνητές έδειξαν ότι στη διαδικασία μετατροπής των βλαστικών κυττάρων σε καρκινικά εμπλέκεται μια πρωτεΐνη του αίματος που ονομάζεται β-κατενίνη. Η καταστολή της δράσης αυτής της πρωτεΐνης φάνηκε να επιβραδύνει την εμφάνιση του καρκίνου και την καρκινική ανάπτυξη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είχε εμφανιστεί η νόσος. Οταν μάλιστα η πρωτεΐνη απενεργοποιήθηκε πλήρως σε ποντίκια που βρίσκονταν σε προ-καρκινικό στάδιο, τα ζώα δεν ανέπτυξαν καρκίνο, παρ΄ ότι έφεραν μεταλλάξεις του γονιδίου ΜLL. Είναι σημαντικό ότι τα ίδια αποτελέσματα εμφανίστηκαν και σε ανθρώπινα κύτταρα λευχαιμίας στα οποία προκλήθηκε απενεργοποίηση της β-κατενίνης. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Cell» καθηγητής Ερικ Σο «τα νέα αποτελέσματα αποτελούν σημαντικό βήμα στην αναζήτηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τη λευχαιμία».