Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο κατασκευασμένο στη Ρωσία φιλοδοξεί να κατασκευάσει ο ρώσος μεγιστάνας Μιχαήλ Προχόροφ. Το όχημα θα μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικά βενζίνη ή φυσικό αέριο αλλά θα διαθέτει και δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι θα λειτουργούν με ρεύμα που θα παράγεται από το τη μία μηχανή εσωτερικής καύσης.
Το «Yo» όπως ονόμασε ο ρώσος επιχειρηματίας το μελλοντικό όχημα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίους καταναλωτές καθώς λόγω του χαμηλότερου κόστους κατασκευής συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά ή ιαπωνικά ανταγωνιστικά μοντέλα. Εκτός από φτηνό θα είναι και οικονομικό στην κατανάλωση λόγω των ελαφρών υλικών κατασκευής που θα επιτρέπουν στο υβριδικό όχημα να διανύει περίπου 28,5 χιλιόμετρα ανά λίτρο βενζίνης (το Toyota Prius διανύει περίπου 21 χιλιόμετρα ανά λίτρο). Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία του οχήματος (μεγαλύτερη δυνατή απόσταση που μπορεί να διανύσει με γεμάτο ρεζερβουάρ) θα φτάνει τα 1000 χιλιόμετρα.
Το όχημα του Προχόροφ θα κατασκευάζεται εξολοκλήρου σε ρωσικά εργοστάσια και αναμένεται να διατεθεί στη ρωσική αγορά στα μέσα του 2012. Η αρχική τιμή πώλησης δεν θα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
Ο 45χρονος επιχειρηματίας είναι προς το παρόν ο μοναδικός χρηματοδότης της επένδυσης η οποία αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει το κόστος ίδρυσης της νέας αυτοκινητοβιομηχανίας e-Auto η οποία απασχολεί 40 μηχανικούς. Όπως δήλωσε ο εμπνευστής του αυτοκινήτου τα σχέδια υπήρχαν από καιρό αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την εμπορική αξιοποίησή τους. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος για τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των συμπατριωτών του. «Μην ξεχνάτε ότι εμείς στείλαμε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στη Μόσχα.
Τόνισε δε ότι στόχος του είναι να ανατρέψει το δυτικό στερεότυπο ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να φτιάξει ένα ποιοτικό αυτοκίνητο».
Ο Μιχαήλ Προχόρωφ είναι ο τρίτος πλουσιότερος κάτοικος της Ρωσίας και ανήκει στους λιγοστούς ολιγάρχες οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την εκποίηση πρώην σοβιετικών μονοπωλίων για να δημιουργήσουν αμύθητες περιουσίες.
Ο ίδιος οφείλει τη φήμη του και κυρίως την περιουσία του στην απόκτηση της Norilsk Nickel της βιομηχανίας που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Σιβηρίας και η οποία παράγει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου και άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως παλλάδιο και πλατίνα. Με μια συνετή διαχείριση κατάφερε να βγει αλώβητος από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πουλώντας το μεγαλύτερο μερίδιο της επιχείρησης σε συνεργάτη του διέσωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του πριν καταρρεύσει η χρηματιστηριακή αξία της Norilsk Nickel. Με τα περίπου τέσσερα δισ. που αποκόμισε εισήλθε στο επενδυτικό κεφάλαιο ONEXIM group και αργότερα έγινε ο πρώτος μη αμερικανός ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ του πρωταθλήματος NBA. Σήμερα εκτός από πρόεδρος της ομάδας των New Jersey Nets κατέχει την ίδια θέση όπως και μερίδιο μετοχών στη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στη Ρωσία την Polyus gold.