Συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Κατά την έναρξή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα όσαδιαμείφθηκαν στη σειρά συναντήσεών τουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, συναντήσεις που εκκινήθηκαν από τον ίδιο. Στη συνέχειαπαρουσιάστηκε σειρά πέντενομοσχεδίων από τους αρμόδιους υπουργούς. Παρουσιάστηκαν:
Τα σχέδια νόμου για την «Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού» και την «Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις», του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη.
Επιπλέον,το σχέδιο νόμου για την «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής» του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, καθώς επίσης και εκείνο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρ. Λοβέρδου.
Ακόμη, εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ ‘σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών’ και λοιπές διατάξεις».
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την επόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Κατά την εισήγηση του ο κ. Γ. Παπανδρέουαπηύθυνεέκκληση στους συνδικαλιστές να σκεφτούν ξανά τις αντιδράσεις τους και να μην εθελοτυφλούν. «Είμαστε κοντά στους συνδικαλιστές, κοντά στους εργαζόμενους, είναι μέρος της καρδιάς μας, του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μας, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά δεν υπάρχει ουσιαστική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Δέστε την αγορά. Ρωτήστε στα μαγαζιά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά χάος και αναρχία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους. Εκτίμησε ότι όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα αυτών των αποφάσεων, λέγοντας ότι «μπροστά στην πατρίδα και στην προστασία των πολιτών από το ενδεχόμενο της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάρρευσης, δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, το οποίο θα έπεφτε πάνω μας αν «θάβαμε» τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αν μέναμε με τα χέρια σταυρωμένα, αν συντασσόμασταν κι εμείς με όσους όψιμα προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους πολίτες με ευχολόγια, με μηδενισμούς των ελλειμμάτων μέσα σε ένα χρόνο, με εύκολα λόγια και με επίκληση της κοινωνικής τους ευαισθησίας».
«Πιστεύουν πως εγώ αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, δεν είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι; Νομίζω ότι εμείς είμαστε πρώτα κοινωνικά ευαίσθητοι. Πιστεύει κανείς ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι μονοπώλιο που το διαθέτουν μόνο όσοι αρνούνται τα πάντα και επιχειρούν να μείνουν όλα ίδια στο όνομά της; », έθεσε το ερώτημα ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τη διαδικασία του κατεπείγοντος «εξαίρεση», η οποία όμως είναι συνταγματικά προβλεπόμενη, «δεν είναι κάτι που θέλουμε να υιοθετούμε ως κανόνα, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να το υιοθετούμε και είναι μέσα στις δημοκρατικές λειτουργίες», τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου επαίνεσε την «πρωτοφανή ωριμότητα» του ελληνικού λαού, ο οποίος «με το δικό του τρόπο, έστω και με διαμαρτυρία, στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας». Επιτέθηκε όμως κατά της ΝΔ και του κ. Αντ. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι στην εθνική αυτή προσπάθεια «αναλαμβάνει ο καθένας μας τις ευθύνες του Και αυτό το λέω γιατί άκουσα από τον κ. Σαμαρά στη δήλωσή του να λέει ότι, εγώ ζήτησα έγκριση και συνενοχή. Ούτε το ένα ζήτησα βεβαίως, ούτε το άλλο. Εγκριση δεν ζήτησα, διότι όπως είπα, το θέμα της συναίνεσης κρίνεται στην πράξη. Ζήτησα λοιπόν κάτι αυτονόητο: την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια. Οσο για τη συνενοχή δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Η συνενοχή προϋποθέτει και ενοχή. Ποιος έχει τις ευθύνες για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Αυτές τις έχει επιμερίσει ήδη ο Ελληνικός λαός, ακόμη και στις τελευταίες εκλογές», είπε ο Πρωθυπουργός.
Επίσης, ενημέρωσε τους υπουργούς για την ατζέντα των συζητήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς, η οποία περιελάμβανε: Θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας στο δημόσιο. Ενεργοποίηση ΣΔΟΕ και εντατική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Συνέπειες για εσφαλμένο «πόθεν έσχες», όπως η δήμευση. Μέτρα επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης. Οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Ο εκλογικός νόμος, η χρηματοδότηση των κομμάτων. Η μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση – ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά αυτή την ιδέα- και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος, ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση των πολιτικών. Αλλαγή τρόπου υποβολής και ελέγχου «πόθεν έσχες». Θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.
Ανταλλάγματα συγκεκριμένα και δεσμευτικά από τον επιχειρηματικό κόσμο για τα μέτρα που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις, ζήτησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος επειδή όπως είπε δίνουν έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί είναι μία διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να επεξεργαστεί τα μέτρα αυτά και να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς ασφάλειας ώστε να υπάρξει μία ισορροπημένη κατάσταση. «Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα σύνθετο διάλογο, πολιτικό και κοινωνικό, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης γιατί είναι προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να το πετύχουν μόνοι τους οι κοινωνικοί εταίροι», επεσήμανε.
Πρότεινε, επίσης, ο έλεγχος για την υλοποίηση του μνημονίου να είναι δεκαπενθήμερος «γιατί δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στο Μάρτιο και να βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα ή εκβιασμούς χωρίς να έχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα», πρόσθεσε. Επεσήμανε ακόμα ότι είναι κρίσιμο να δώσει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη με καθαρό τρόπο την πολιτική της πρόγνωση εν όψει του 2013,πώς δηλαδή θα φανεί φώς στο τούνελ και πώς θα υπάρξει προοπτική αποκατάστασης όλων των θυσιών που κάνει ο πολίτης, το νοικοκυριό και η επιχείρηση. «Από την άποψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία η συναίνεση, όχι ως μία διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μέσα σε ένα ούτως ή άλλως φθαρμένο κομματικό σύστημα αλλά συναίνεση με την έννοια της όσο γίνεται μεγαλύτερης στήριξης από την κοινωνία μίας πανεθνικής προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ο υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν είναι συνταγματικό, είναι πολιτικό και δεν πρέπει να τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί απλές θεσμικές αλλαγές να λύσουν το πολιτικό ή αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας».
Για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο μετά το μνημόνιο από το 2013 ως το 2020, μίλησε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει αυτή τη φορά να είναι ευρεία και να ανοίξει όλα τα θέματα της λειτουργίας του πολιτεύματος, όχι μόνο το νόμο περί ευθύνης υπουργών -άποψη με την οποία συμφώνησαν και άλλοι υπουργοί.
Αγωνία για τη Σύνοδο Κορυφής
Το σημαντικότερο κομμάτι της συνεδρίασης αφορούσε πάντως την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στην ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε αυτόν τον τομέα διαπίστωσε συναίνεση με την αντιπολίτευση και δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη και ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία κάθε χώρας, και της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε τρεις άξονες οι οποίοι θα πρέπει να υπάρξουν προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση: Σταθεροποίηση μέσω του μηχανισμού στήριξης που δημιουργείται. Σοβαρή εποπτεία και ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ανάπτυξη. «Εμείς διεκδικούμε να υπάρχει ένας καλύτερος προϋπολογισμός της ΕΕ και να έχει ίδιους πόρους», δήλωσε. Αναφέρθηκε επίσης στις «ισχυρές αντιστάσεις σε παρόμοιες σκέψεις από χώρες και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Ομως οπωσδήποτε θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων», είπε.
Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πρόταση για την αλλαγή της Συνθήκης θα είναι εκ των πραγμάτων λιτή επειδή μιλάμε ουσιαστικά για ένα Σύνταγμα».« Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ σε επόμενη φάση και αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε δίνει τη δυνατότητα να γίνει πιο σοβαρή και πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω απ’ αυτό το μηχανισμό, ο οποίος έχει και αδυναμίες, διότι δημιουργεί την πεποίθηση στις αγορές ή εν πάση περιπτώσει το φόβο στις αγορές, ότι, αν χρηματοδοτήσουν χώρες πιο αδύναμες, αν αγοράσουν τα ομόλογά τους, αν δανειοδοτηθούν, μπορεί να είναι κίνηση υψηλού ρίσκου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.