Eνα από τα κλειδιά της οικονομικής ανάκαμψης είναι– όλοι το γνωρίζουν– ο δραστικός περιορισμός των αμυντικών δαπανών. Αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε φταίει και το πολύχρονο ξέφρενο πάρτι των εξοπλισμών. Η χώρα μας διεκδικεί από δεκαετίες μία από τις πρώτες θέσεις, σε διεθνές επίπεδο, στο πελατολόγιο των πολεμικών βιομηχανιών.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν ξανά πληροφορίες– φήμες μάλλον– ότι «κάτι τρέχει» και με την Τουρκία (Κυπριακό και Αιγαίο) και με την πΓΔ της Μακεδονίας. Το Κυπριακό το διαχειρίζονται κατά πρώτο λόγο οι ίδιοι οι Κύπριοι και τα Ενωμένα Εθνη κι ας είναι τόσο σημαντικό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κι ας «ευθύνεται» για ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών αμυντικών δαπανών.
Αυτό δεν εμπόδισε τις κυπριακές τράπεζες να τρέξουν τόσο πρόθυμα εδώ για να εξασφαλίσουν το μερτικό τους από τα όσα δισεκατομμύρια ευρώ καλοί δικοί μας πατριώτες και πιθανώς πλούσιοι φοροφυγάδες, από εκείνους που θέτουν τόσες προϋποθέσεις για κάθε «επένδυση», φυγάδευσαν στο εξωτερικό γιατί δεν θέλησαν να τα ρισκάρουν στη «μητέρα πατρίδα». Θα υπενθυμίσω ότι πολλοί συνάδελφοί τους φυγάδευσαν πατριωτικά στο εξωτερικό όχι μόνο διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά και τις επιχειρήσεις τους.
Και τα υπενθυμίζω αυτά, χωρίς καμιά πρόθεση αριστερίστικου λαϊκισμού, γιατί πολλοί από αυτούς, και όσοι πολιτικά και δημοσιογραφικά τους εκφράζουν, είτε δίνουν μαθήματα πατριωτισμού στους άλλους είτε συμβάλλουν όσο το μπορούν στην καταγγελία του μνημονίου και στην καταρράκωση του ηθικού των πολιτών. Αντιγράφουν δηλαδή τον σπεκουλαδόρο κ. Ρουμπινί, που είχε την τιμή (αυτός ή ο άλλος;) να συνομιλήσει πολλές ώρες με τον Πρωθυπουργό μας.
Κυκλοφόρησαν λοιπόν πληροφορίες ή φήμες, όπως κάθε τόσο _ και άμποτες να προχωρήσουμε λίγο _, ότι «κάτι τρέχει» για τα εθνικά θέματα. Και ποια ήταν η συνέπεια; Ενας καταιγισμός περισπούδαστων αναλύσεων, συχνά με αναφορές σε ανώνυμο «ανώτατο διπλωμάτη», για να εδραιωθεί η άποψη ότι αυτά είναι επικίνδυνα και απαράδεκτα πράγματα γιατί είμαστε σε δύσκολη οικονομική θέση και συνεπώς εξαρτημένοι. Ερώτηση απλή: ποιος συντονίζει την ομοβροντία των «υπερπατριωτών»;
Το γεγονός είναι ότι συγκεκριμένες πληροφορίες για εξελίξεις δεν υπάρχουν. Συνεχίζονται μόνο οι πολύχρονες ελληνοτουρκικές επαφές για την υπόθεση της υφαλοκρηπίδας (μετάφραση των ανησυχούντων: για το μοίρασμα του Αιγαίου και των υποθετικών πετρελαίων του) και ταυτόχρονα, άμεσα ή έμμεσα, οι επαφές με την πΓΔ της Μακεδονίας γιατί υπάρχει και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Υπάρχει επίσης ένα ερωτηματικό για το τι πραγματικά συμβαίνει με το Κυπριακό και το τουρκικό ενδιαφέρον για μια λύση κοινά αποδεκτή.
Αυτά είναι λέει «προδοτικά» αν πιστέψουμε τους επαγγελματίες του εθνικισμού και εξυπηρετικά των «ιμπεριαλιστών» αν πιστέψουμε το κουκουέ. Ελεος!
somerit@otenet. gr