Το Βερολίνο _ σε συνεργασία με το Παρίσι _ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία σειρά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που θα το επιθυμούσε. Το θέμα του ευρωομολόγου βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας την περασμένη εβδομάδα έπειτα από το κοινό άρθρο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι στους «Financial Times».

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει κάτι για τα όσα αναφέρονται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να μπορεί να αγοράζει και ομόλογα κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

Με μία παράγραφο δύο προτάσεων, η οποία θα ενταχθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα προετοιμάζεται νομικά η δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από το 2013 και μετά. Η συγκεκριμένη παράγραφος, έτσι όπως περιλαμβάνεται ως τώρα στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, έχει ως εξής: «Τα κράτη-μέλη τα οποία έχουν ως νόμισμα το ευρώ εγκαθιδρύουν έναν μηχανισμό σταθερότητας για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Η χορήγηση οικονομικής βοήθειας βάσει του μηχανισμού αυτού θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις».

Στα Συμπεράσματα οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν επίσης τους υπουργούς Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οριστικοποιήσουν τη μορφή που θα λάβει τελικά ο μηχανισμός, συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης για «κούρεμα» ομολόγων.

Στο σημείο αυτό συγκρούονται δύο απόψεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μία λέει ότι ο νέος μηχανισμός πρέπει να λειτουργεί σε εθνική βάση, άρα να αφορά και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε διμερές επίπεδο (π.χ. από τη Γερμανία προς την Ελλάδα). Η δεύτερη ισχυρίζεται ότι ο νέος μηχανισμός θα έπρεπε να περιβληθεί κοινοτικό μανδύα. Πρόκειται λογικά για ένα σημείο το οποίο θα οριστικοποιηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το διήμερο της συνόδου κορυφής.