ΜΟΣΧΑ Σε μια αναπάντεχη, όσο και ειρωνική προς τη Δύση, επίδειξη στήριξης προς τον κρατούμενο ιδρυτή του WikiLeaks η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «μια καλή ιδέα θα ήταν ο Τζούλιαν Ασάνζ να πάρει το Νομπέλ Ειρήνης».
Περνώντας στην αντεπίθεση κατά των ΗΠΑ το Κρεμλίνο παρότρυνε χθες μη κυβερνητικές οργανώσεις να σκεφθούν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποδείξουν τον 39χρονο αυστραλό αρχιχάκερ ως υποψήφιο για το βραβείο, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από το περιβάλλον του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Την ίδια ώρα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η κράτηση του Ασάνζ στη Βρετανία δείχνει πόσο «υποκριτική» είναι η Δύση, η οποία επικρίνει τη Ρωσία για τις φτωχές επιδόσεις της στη δημοκρατία. «Αν είναι πραγματική δημοκρατία (σ.σ.: η Βρετανία), τότε γιατί έχουν κρύψει τον κ. Ασάνζ στη φυλακή; Αυτό είναι δημοκρατία;» αναρωτήθηκε. Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τα όσα αρνητικά αποκάλυψαν τα τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη «διεφθαρμένη κλεπτοκρατία που κυβερνά ένα κράτοςμαφία, τη Ρωσία», το Κρεμλίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαρροή θα είναι μακροπρόθεσμα πιο επιζήμια και καταστρεπτική για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ παρά της Ρωσίας.
Με τις κυβερνοεπιθέσεις των οπαδών του WikiLeaks να μαίνονται στο Διαδίκτυο, η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες η καταρρέουσα οικονομία της Βενεζουέλας αναγκάζει τον αριστερό πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να κλείσει συμφωνίες με ξένες εταιρείες «προκειμένου να σώσει από τη χρεοκοπία τη σοσιαλιστική του επανάσταση».
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο Τσάβες έχει επαφές με ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΡDVSΑ είναι η ατμομηχανή που κινεί την οικονομία της Βενεζουέλας, αλλά δεν μπορεί να προσελκύσει πια ξένα κεφάλαια. «Το οικονομικό φιάσκο προκαλεί έντονες ανησυχίες σε κάποιους από τους συμμάχους του Τσάβες- την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κούβα».
Σημαντικό είναι και το τηλεγράφημα που δείχνει ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell ισχυρίζεται πως έχει δικούς του ανθρώπους σε όλα τα σημαντικά υπουργεία της κυβέρνησης της Νιγηρίας και γνωρίζει κάθε κίνηση των πολιτικών. Η διευθύντρια της αγγλο-ολλανδικής Shell στη Νιγηρία είπε σε αμερικανούς διπλωμάτες ότι η εταιρεία γνωρίζει «καθετί που συμβαίνει στα υπουργεία» και κάθε κίνηση στο πλούσιο σε πετρέλαια Δέλτα του Νίγηρα. Καυχήθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας «δεν είχε ιδέα» για το πόσο ευρεία είναι η διείσδυση της Shell. Τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες της Ουάσιγκτον στην Αφρική αποκάλυψαν επίσης ότι η Shell αντήλλασσε πληροφορίες με τις ΗΠΑ. Σε μια περίπτωση είχε δώσει σε αμερικανούς διπλωμάτες τα ονόματα νιγηριανών πολιτικών που υποψιαζόταν ότι στήριζαν τη δράση ανταρτών και ζητούσε πληροφορίες από τις ΗΠΑ για το αν οι αντάρτες είχαν αποκτήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους. Η Shell διέψευσε χθες τα πάντα.
Περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις έγιναν χθες σε αντίποινα για τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί το site του WikiLeaks στον «πόλεμο δεδομένων» που έχει ξεσπάσει. Θύματα έπεσαν οι ιστότοποι των εταιρειών ΜasterCard, Visa, Αmazon και η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών ΡayΡal. «Η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει, προχωρεί ακόμη δυνατή. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μέρος» είπε εκπρόσωπος οργάνωσης κυβερνοπειρατών, η οποία αυτοαποκαλείται «Coldblood» (Εν Ψυχρώ), στο ΒΒC.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ