Πτώση του ευρώ και ισχυροποίηση του δολαρίου προκάλεσε η απρόσμενη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3221 δολάρια. Επίσης τα πολύ ισχυρότερα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και η δραματική επέκταση του δανεισμού των κινεζικών τραπεζών προκάλεσε την νέα άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και των νομισμάτων χωρών που παράγουν και εξάγουν πρώτες ύλες όπως η Αυστραλία.

Χωρίς κατεύθυνση οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης ανέμεναν το άνοιγμα της Wall Street για να συγκεκριμενοποιήσουν την τάση τους. Το Λονδίνο, το Παρίσι κατέγραφαν οριακή άνοδο, αλλά η Φραγκφούρτη κέρδιζε γύρω στο 0,60%. Το Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,72%. Αντίθετα, στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ο σύνθετος δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,07%, στο χρηματιστήριο του Σένζεν, ο σύνθετος δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,36%.

Το νέο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων γενικότερα, πυροδοτούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια προεξοφλώντας την καλή οικονομική δραστηριότητας στις δύο ενεργοβόρες οικονομίες του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας. Ειδικότερα έχουν με το παιχνίδι τους απογειώσει την τιμή του αργού το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η διαφορά μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ παρουσίασε απρόσμενα μεγάλη συρρίκνωση τον Οκτώβριο κυρίως εξ αιτίας της εξασθένισης του δολαρίου που προκάλεσε ζήτηση των αμερικανικών εξαγωγικών προιόντων και της γενικότερης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Γενικότερα, τα στοιχεία αυτά ερμηνεύτηκαν από τους οικονομολόγους ότι αποτελούν νέες ενδείξεις στο σενάριο ότι οι χειρότεροι αριθμοί για το παγκόσμιο εμπόριο αποτελούν παρελθόν και ότι ο κόσμος έχει επανέλθει στις καταναλωτικές συνήθειες του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το χάσμα μεταξύ των προιόντων και των υπηρεσιών που πουλά η Αμερική στον υπόλοιπο κόσμο και αυτών που αγοράζει από τις ξένες αγορές μειώθηκε κατά 13%, στα 38,7 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο.

Το Πεκίνο επίσης υποχρέωσε τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να παγώσουν τους ρυθμούς που έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Επισημαίνεται ότι στις 19 Οκτωβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε το επιτόκιο-κλειδί στο κόστος δανεισμού, για πρώτη φορά στα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια και προκάλεσε σοκ σε όλες τις αγορές του κόσμου. Οι ανησυχίες των επενδυτών μήπως και η κίνηση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας υποδηλώνει την κρίσιμη καμπή στην νομισματική πολιτική του Πεκίνου πυροδότησε το ξεπούλημα του χρυσού και του πετρελαίου και ενίσχυσε το δολάριο.

RΕUΤΕRS/ΡΗΙL ΝΟΒLΕ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ