«Συχνά με ρωτούν αν είμαι σιίτης ή σουνίτης. Αλλοι, πάλι, λένε ότι πήρα χρήματα από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς ή τους Κούρδους για να κάνω την ταινία μου. Εγώ τούς απαντώ ότι είμαι Ιρακινός. Μάλιστα στην ταινία μου έδωσα στους ήρωές μου ονόματα- όπως Αχμέτ ή Αμπραχαμ- που δεν ταυτίζονται με σιίτες ή σουνίτες».

Τάδε έφη Μοχάμετ αλ Νταράτζι , ο σκηνοθέτης της χρονιάς από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό «Variety». Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ταινίας «Ο γιος της Βαβυλώνας», η οποία απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και το Βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010 καθώς και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα συγκινητικό road movie με ήρωες ένα αγόρι και τη γιαγιά του, που αναζητούν τον αγνοούμενο πατέρα του μικρού. Μέσα από το ταξίδι τους ο σκηνοθέτης χαρτογραφεί μια διαλυμένη χώρα, αλλά και τον ανθρώπινο ψυχισμό ενός λαού που πασχίζει να επουλώσει τις πληγές του, αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Ο Αλ Νταράτζι επεσήμανε ότι σε μια προβολή της ταινίας στο Κάιρο οι θεατές ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση είχαν χωριστεί στα δύο: «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να μη γύριζα τις ταινίες στο Ιράκ αλλά κάπου αλλού, όπως στο Μαρόκο ή στην Ιορδανία.Αν επιλέξουμε όμως αυτό τον τρόπο, ποιος θα μείνει να κάνει ταινίες για το Ιράκ;».

Για τον Γιάννη Δαλιανίδη
Μικρή, λιτή και σύντομη ήταν η εκδήλωση με την οποία το 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τίμησε τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος πέθανε πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα. Οι ομιλίες στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη δεν διήρκεσαν πάνω από 5΄. Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του Δαλιανίδη ο οποίος υπήρξε πιστός φίλος του φεστιβάλ, στηρίζοντάς το με ενθουσιασμό ως και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Εϊπίδης τόνισε ότι ένα φεστιβάλ οφείλει «όχι μόνο να παρουσιάζει νέες ταινίες και δημιουργούςαλλά και να αποτίνει φόρο τιμής σε όσους κατάφεραν μέσα από το έργο τους να ανοίξουν τον δρόμο για το μέλλον. Ο Γιάννης Δαλιανίδης αντιπροσωπεύει μια καλλιτεχνική μοναδικότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων και εξαιρετικά γενναιόδωρος».

Από την εκδήλωση δεν έλειψε μια αναφορά στον ηθοποιό Γιώργο Φούντα , ο οποίος επίσης πέθανε πρόσφατα, δυστυχώς όμως δεν υπήρξε χρόνος για να τιμηθεί αναλόγως. Η τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Δαλιανίδη έκλεισε με την προβολή του ντοκυμαντέρ «Ο έρωτας των πρώτων πλάνων- Γιάννης Δαλιανίδης», παραγωγής ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Πάνου Κατέρη.

Διαχειριστής και… Ταγματάρχης
«Η δημόσια τηλεόραση μετατράπηκε τελευταία σε πεδίο βολής στο οποίο ασκούνται πολλοί- ξένοι και ντόπιοι- φαντάροι» είπε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ κ. Λάμπης Ταγματάρχης σε συνέντευξη Τύπου στους χώρους του φεστιβάλ, παραφράζοντας τους στίχους του Αλκη Αλκαίου, από το τραγούδι «Πιρόγα». «Ολα αυτά τώρα θα πρέπει να τα διαχειριστεί ένας… Ταγματάρχης» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Ανοίγουμε τις διαδικασίες για να ξαναβρεί η δημόσια τηλεόραση τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε αποτελεί τεράστια ευθύνη η διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ