Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων. Περισσότερα 400 φάρμακα λείπουν τους τελευταίους μήνες από την ελληνική αγορά. Ανάμεσά τους πολλά καρδιολογικά, αναλγητικά και αντιβιοτικά, η γνωστή σε όλους ασπιρίνη και το ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας Viagra. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κάνουν λόγο για τεχνητές ελλείψεις τις οποίες αποδίδουν στην μείωση των τιμών των φαρμάκων. Η ενέργεια αυτή _ επισημαίνουν _ είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών και την ανεπαρκή, εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών, τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

«Οι ελλείψεις έγιναν ιδιαιτέρως έντονες τον περασμένο Μάιο,

όταν «έπεσαν» οι τιμές των φαρμάκων. Είχα προειδοποιήσει τότε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι πριν προχωρήσει στις μειώσεις των τιμών πρέπει να εξασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος. Όπως καταγγέλλει, οι φαρμακοποιοί υφίστανται εκβιασμό και από εταιρείες, οι οποίες δίνουν φάρμακα υψηλού κόστους απευθείας στους φαρμακοποιούς και όχι στις φαρμακαποθήκες με το πρόσχημα ότι θα τα εξάγουν. «Οι εταιρείες ζητούν από τους φαρμακοποιούς να πληρώσουν αυτά τα φάρμακα τοις μετρητοίς. Αυτό είναι αδύνατον, διότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν να μας πληρώσουν από τον Οκτώβριο», συνεχίζει.

Ο εκπρόσωποι του ΦΣΑ έστειλαν εξώδικο στους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ζητούν να παρέμβουν άμεσα για την εξομάλυνση της τροφοδοσίας των ελληνικών φαρμακείων. «Σε αντίθετη περίπτωση», τονίζουν, «θα προβούμε σε όλα τα νόμιμα για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Θα στηρίξουμε επίσης κάθε νομική ενέργεια μέλους μας που στρέφεται κατά ενεργειών ή παραλείψεων οποιουδήποτε υπεύθυνου για την κατάσταση αυτή».

Όπως δήλωσε προς Το Βήμα ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ι. Τούντας, ξεκινούν έλεγχοι σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και εταιρείες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και ποιοι ευθύνονται γι αυτές. «Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών επανεξάγουν φάρμακα, τα οποία είναι αναντικατάστατα και έχουν βαρύνουσα σημασία για τη Δημόσια Υγεία, αφήνοντας ακάλυπτη την ελληνική αγορά, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή τους. Αν διαπιστώσουμε ότι φέρουν ευθύνη γι αυτή την κατάσταση οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιβάλλουμε χρηματικά πρόστιμα. Σε ανάλογη περίπτωση, πριν από δύο μήνες, είχαμε βάλει σε εταιρεία πρόστιμο ύψους 22.000 ευρώ», διευκρινίζει.

Μεταξύ των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις είναι το madopar (χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον), για το οποίο ο ΕΟΦ είχε αποφασίσει την απαγόρευση της εξαγωγής του τον περασμένο Οκτώβριο. Οι λόγοι ήταν και τότε ίδιοι. «Η απαγόρευση για το madopar εξακολουθεί να ισχύει», σημειώνει ο κ. Τούντας.

Στη λίστα με τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις είναι άλλα τρία για τα οποία τον Οκτώβριο είχε επίσης απαγορευθεί η εξαγωγή τους από τον ΕΟΦ. Πρόκειται για τα φάρμακα cellcept (ανοσοκατασταλτικό), tegretol (αντιεπιληπτικό) και seroquel (αντιψυχωσικό).

Ο κατάλογος των φαρμάκων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ