Μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του κέντρου επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και θα διοχετεύονται – απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο και πλήρως ακίνδυνα – σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα. Επίσης το νερό που θα παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις. Το έργο που συγχρηματοδοτήθηκεκατά 45% από το Ταμείο Συνοχής, κατά 15% από εθνικούς πόρους και κατά 40% από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. παρουσίασε η εταιρεία και αναμένεται να «καθαρίσει»τον επιβαρημένοκόλπο της Ελευσίνας.

Τα έργα αυτά λύνουν οριστικά το πρόβλημα αποχέτευσης στα οικιστικά κέντρα και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας).

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι με το έργο αυτό γίνεται πράξη το όνειρο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Θριασίου Πεδίου, που το σκέφτηκαν και το επέβαλαν. Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Θεμιστοκλής Λέκκας, αναφερόμενος στο έργο, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Νικόλαος Μπάρδης υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ότι «για την ΕΥΔΑΠ, το έργο αυτό – έργο μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας – αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι στην ανάπτυξή της, η οποία μπαίνει σε νέα τροχιά, με την ανάληψη κινήσεων εξωστρέφειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ