Το σχέδιο…
Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο παραχωρήσεων δραστηριοτήτων που ελέγχει μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και λιμάνια. Στο θέμα αυτό πλείστες φορές έχουν αναφερθεί τη τελευταία περίοδο πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Από την άλλη όμως ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) κ. Γ. Ανωμερίτης (σκίτσο), με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, δηλώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται το κράτος να απεμπολήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στα λιμάνια και ως εκ τούτου το 51% των λιμένων πάντα θα παραμένει υπό κρατικό έλεγχο.
…οι απόψεις…
Και ενώ αναζητούμε να μάθουμε τι από τα δύο ισχύει, οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο μέλλον των ΔΕΚΟ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα λιμάνια ή οι δηλώσεις του κ. Ανωμερίτη, εμφανίζεται και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Γ. Διαμαντίδης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο λιμενικός Καλλικράτης θα προχωρήσει άμεσα.
Επειδή για τα λιμάνια υπάρχει καταγεγραμμένο ένα υψηλό ενδιαφέρον, όχι μόνο κινεζικής προέλευσης, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, θα ήταν χρήσιμο να αναλάβει κάποιος την πρωτοβουλία να μας ξεκαθαρίσει τι ισχύει από όλα τα παραπάνω.
Τα λιμάνια είναι προς παραχώρηση; Ή Δεν είναι; Ή είναι μόνο κατά το 49%; Ή είναι πιο πολύ από 49% ανάλογα με το ενδιαφέρον; Ή δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω και τα λιμάνια θα μείνουν στη θέση τους ως έχουν και όπως τα ξέρουμε;
…και οι ενδιαφερόμενοι
Διότι την ίδια ώρα που ο κ. Ανωμερίτης δηλώνει όσα δηλώνει κάποιοι ετοιμάζονται να επισκεφθούν την κυβέρνηση για να ρωτήσουν, να μάθουν και να πράξουν τα δέοντα και υπάρχει ο κίνδυνος ή πρόεδρος του ΟΛΠ να εκτεθεί ή αυτοί που ψάχνουν, να ψάχνουν σε λάθος μέρος, λάθος πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη περίοδος θα έχει ενδιαφέρον για κάποια λιμάνια της χώρας, όχι κατ ανάγκην για τα μεγάλα, αλλά και για άλλα μικρότερα και περιφερειακά που σήμερα δε μας πολυγεμίζουν το μάτι…
Εκτος ΟΔΙΕ
Στις 29 του περασμένου Οκτώβρη, ο πρόεδρος του ΟΔΙΕ κ. Δ. Σεφτελής ειδοποιήθηκε από τους πολιτικούς του προισταμένους να ετοιμάσει την παραίτησή του. Ο ίδιος αρνήθηκε γιατί δεν έβλεπε το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αποχωρήσει από τον οργανισμό, δεδομένου ότι είχε μόλις έξι μήνες που βρισκόταν στο τιμόνι του ΟΔΙΕ.
Την περασμένη Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Γερουλάνος, ο κ. Σεφτελής επαύθη από τα καθήκοντά του. Μάλιστα, με επιστολή του ο κ. Γερουλάνος ενημέρωσε τον κ. Σεφτελή ότι η αιτία της απομάκρυνσής του ήταν η δυσλειτουργία που είχε με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού.
Προς το παρόν δεν έχει οριστεί αντικαταταστάτης του κ. Σεφτελή και κουμάντο κάνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλ. Ζαχαρής. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο κ. Σεφτελής έχοντας μεγάλη πείρα στα δρώμενα του ιπποδρόμου αφού είναι μέλος της Φιλίππου Ενώσεως και είχε και στο παρελθόν διοικητικά πόστα στον οργανισμό δεν περιοριζόταν στο ρόλο του προέδρου που -κακά τα ψέματα- είναι διακοσμητικός αλλά είχε λόγο και στο day to day management, γεγονός που ενόχλησε με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από τον οργανισμό.
Ανακατατάξεις
Συνεχίζονται οι μετοχικές ανακατατάξεις στη Forthnet. O βασικός μέτοχος, οι Αραβες της Emirates International Telecommunication, αύξησαν το έμμεσο ποσοστό τους στην εταιρεία από το 36,91% σε 40,07% μετά την αγορά 1.299.439 μετοχών της Forthnet στην οποία προχώρησε η θυγατρική τους Forgendo.
Υπενθυμίζεται ότι από τη μετοχική σύνθεση της Forthnet αποχώρησε πρόσφατα το ολλανδικό fund ΑΒP. Το ποσοστό του ABP εξαγόρασε η επίσης ολλανδική Cyrte, που ελέγχει πλέον το 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μετοχικές ανακατατάξεις έχουν φουντώσει τα σενάρια για το μέλλον της εταιρείας, ύστερα μάλιστα και από την επίσημη ανακοίνωση ότι ο «αρραβώνας» με τη HOL δεν θα καταλήξει σε «γάμο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ