Τη θέση ότι η έξοδος από το «κοινό νόμισμα» δεν είναι λύση για τα προβλήματα των κρατών μελών της ευρωζώνης διατυπώνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι γερμανικοί Financial Times.

Σε εκτενές ρεπορτάζ τους με τίτλο «Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αξίζει» και υπότιτλο «Οι ευρωπαϊκές εθνικές οικονομίες με δικό τους νόμισμα και νομισματική πολιτική διέρχονται εξίσου κρίση με τα κράτη της περιφέρειας της Ευρωζώνης», οι δημοσιογράφοι Matthias Ohanian, Martin Kaelbe και Rolf Becker αναφέρονται στα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, κράτη της περιφέρειας της Ευρωζώνης αντιμέτωπα με δημοσιονομική κρίση, συγκρίθηκαν με κράτη εκτός νομισματικής ένωσης, τα οποία βρίσκονται επίσης σε κρίση, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισλανδία, η Ουγγαρία.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, τα κράτη τα οποία διέρχονται δημοσιονομική κρίση, και συγκεκριμένα η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δεν θα αντιμετώπιζαν καλύτερα την κρίση των ομολόγων τους, αν είχαν δικό τους νόμισμα και αυτόνομη νομισματική πολιτική, εκτιμούν οι διεθνείς οικονομολόγοι.

«Μακροπρόθεσμα, η μέθοδος νομισματικής υποτίμησης δεν είναι υγιής για μία εθνική οικονομία, λόγω των αρνητικών συνεπειών της, όπως π.χ. η άνοδος του πληθωρισμού», δήλωσε ο Lars Christensen, οικονομολόγος της Danske Bank. Οι οικονομολόγοι τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times Deutschland υποστηρίζουν εξάλλου ότι μία υποτίμηση ενέχει και άλλα μειονεκτήματα, όπως την αυξανόμενη αβεβαιότητα, την έλλειψη αξιοπιστίας και το υψηλό εξωτερικό χρέος.

Oπως υποστηρίζει μάλιστα ο Andreas Rees, οικονομολόγος της τράπεζας Unicredit«οι νομισματικές ισοτιμίες ως ρυθμιστές της πίεσης που ασκείται από την δημοσιονομική προσαρμογή υπερεκτιμώνται στην παρούσα συζήτηση».

Οι ειδικοί που μιλούν στην γερμανική εφημερίδα, επισημαίνουν ότι χάρη στο ευρώ η κατανάλωση στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας παρέμεινε σταθερή το 2009, παρά την κρίση. Αλλά και όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή, τα συγκεκριμένα κράτη βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία μείωση στο μισό του χρέους μέχρι το 2012, όπως τονίζει η εφημερίδα, πράγμα που σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 7,4% και 4,9%.

Σε μία άλλη εξέλιξη, κατά της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε χθες και η βαυαρική καγκελαρία- συντασσόμενη με τις θέσεις της κυρίας Ανγκελας Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, «η Βαυαρία απορρίπτει κατηγορηματικά την έκδοση κοινού ομολόγου των χωρών της Ευρωζώνης. Τα ευρωομόλογα αντίκεινται στις ευυρωπαϊκές συνθήκες και υποσκάπτουν επιπρόσθετα την δημοσιονομική πειθαρχία».

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου έχει ταχθεί και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βαυαρίας κυρία Εμίλια Μίλερ.

Τα ευρωομόλογα θα είναι μονομερώς εις βάρος της Γερμανίας, ενδεχομένως θα προσκρούουν στις συνθήκες και υποσκάπτουν επιπροσθέτως την δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη μέλη της Ε.Ε. τα οποία ήδη πλήττονται λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.», σύμφωνα με την κύρια Μίλερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ