Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διαγκωνισμός στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς για το ποιος πολιτικός σχηματισμός, θα επιβάλλει πρώτος την πολιτική του ατζέντα και ποιος θα κερδίσει πόντους. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πιέζει ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, θέτοντας στο δημόσιο διάλογο μια σειρά ζητημάτων που κατά πολλούς έπρεπε να είχε προκρίνει πρώτη η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα σε επίπεδο τακτικών κινήσεων, η κυρία Μπακογιάννη έχει αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, προλαβαίνοντας αντίστοιχες ενέργειες του κ. Σαμαρά.
Υπό αυτές τις συνθήκες πολλά στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν, ότι ο κ. Σαμαράς οφείλει να αλλάξει στρατηγική ως προς την αντιμετώπιση της κυρίας Μπακογιάννη, ώστε να θέτει η ίδια την πολιτική ατζέντα και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ως βασικός πυλώνας της κεντροδεξιάς και ως κόμμα εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, προ ημερών η «Δημοκρατική Συμμαχία» έσπευσε να διαρρεύσει ότι η ίδρυση του νέου κόμματος «οδήγησε στην απόσυρση της αντιμνημονιακής στρατηγικής από τη ΝΔ» και πως οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια πιο υπεύθυνη θέση απέναντι στα προβλήματα που έχει η χώρα και αυτό είναι καλό για τον τόπο.
Η κυρία Μπακογιάννη κινήθηκε γρήγορα και κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό -κάτι που δεν κάνει ο κ. Σαμαράς- για το θέμα της αύξησης του αριθμού των παράνομων μεταναστών και πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η κίνησή της ακολούθησε την συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς την περασμένη Παρασκευή με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, αλλά η ίδια έφερε το θέμα στη Βουλή, ευελπιστώντας να κερδίσει πολιτικούς και επικοινωνιακούς πόντους.
Μια ακόμα ενέργεια που συζητήθηκε εκτενώς ήταν η επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την κίνησή της αυτή πρόλαβε τον κ. Σαμαρά που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ανάλογη επίσκεψη στην Τουρκία.
Σε μια περίοδο που κυριαρχεί η συζήτηση για το πως θα επιτευχθεί συναίνεση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», αποφάσισε προ ημερών στην παρθενική της συνεδρίαση, να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία που επιβάλλεται να γίνουν τις επόμενες 100 ημέρες. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται επικριτικός και δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συναίνεση και λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, αφού θέτει ως βασικό όρο την αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.
Η κυρία Μπακογιάννη έσπευσε πριν συναντηθεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν με τον κ. Σαμαρά, να του τηλεφωνήσει και να συνομιλήσουν επί 20 λεπτά, αφού ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα προγραμματίζει να μεταβεί στη Γερμανία, την οποία δεν έχει επισκεφθεί ακόμα ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπου θα επιδιώξει να έχει επαφές με στελέχη, τόσο του κόμματος της κυρίας Άνγκελας Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Εξωτερικών Γκίντερ Βεστερβέλε.
Και πίεση από τα… δεξιά
Σε αυτό το παιχνίδι για την κεντροδεξιά, μεταξύ Ν.Δ. και «Δημοκρατικής Συμμαχίας» αρχίζει να αυξάνεται και η πίεση από τα δεξιά. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, για ανησυχητική κινητικότητα μουσουλμανικών εξτρεμιστικών κύκλων στην Αθήνα. Στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει ότι «πληθαίνουν οι πληροφορίες που μιλούν για επικίνδυνες διασυνδέσεις ορισμένων μελών της μουσουλμανικής κοινότητας με οργανωμένα εξτρεμιστικά κέντρα του εξωτερικού». Ο ίδιος κινείται πιο επιθετικά και θέλει να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους του κομματός του, αφού βλέπει πίεση, κυρίως από τη Ν.Δ. η οποία βλέπει επαναπατρισμό στελεχών από το ΛΑΟΣ. Γι’ αυτό ο κ. Καρατζαφέρης ανεβάζει τους τόνους και κινείται σε πιο ακραία ρητορική, αντιδρώντας στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τονίζει τις μεγάλες διαφορές που έχει με την κυρία Μπακογιάννη, σε θέματα όπως της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων, της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, κ.α.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ