Τον καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Νίκο Σταμπολίδη βράβευσε χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση ο ιστορικός σύλλογος «Αρκάδι» με αφορμή την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυσή του. Η βράβευση του κ. Σταμπολίδη γίνεται για τη συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης και συγκεκριμένα της αρχαίας Ελεύθερνας, με την οποία η Ελλάδα μπήκε στον κατάλογο των δέκα μεγαλύτερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στον κόσμο. Ας σημειωθεί ότι ο σύλλογος, του οποίου ιδρυτές ήταν ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Μανούσος Μανούσακας, ο Μανώλης Τσουδερός κ.ά., είχε τιμήσει στη μοναδική προηγούμενη βράβευσή του τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην ομιλία του ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην αρχαία Ελεύθερνα, παρουσιάζοντας και τον τρόπο με τον οποίο μια ανασκαφή μετατρέπεται σε «Ελευθερναίων Αλσος». «Πρόκειται για την ολιστική προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου αλλά και του φυσικού κάλλους» είπε χαρακτηριστικά ο τιμώμενος, ο οποίος παρουσίασε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός κέντρου παιδείας και μόρφωσης όχι μόνο σχετικά με τα αρχαία ευρήματα αλλά και με το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη δημιουργία ενός μουσείου πλησίον αλλά όχι σε ορατότητα με την ανασκαφή, όπου θα αναδειχθεί όλη η ιστορία της αρχαίας πόλης, η οποία άκμασε από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως και τον 6ο αι. π.Χ., ενώ συνέχισε να κατοικείται ως τη βυζαντινή εποχή. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και επίκειται η έναρξή του, εφόσον εγκριθεί και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οπως ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης σε μια αποστροφή του λόγου του, «η αξία και ο μόχθος έχουν για γιο τουςτο έργο. Αλλά η ματαιοδοξία και ο διάβολος έχουν τον έπαινο. Εξαρτάται όμως από τον τρόπο που λειτουργεί ο καθένας. Αλλοι εκλαμβάνουν τον έπαινο ως δάφνες και επαναπαύονται επάνω τους, άλλοι όμως ως κουράγιο για να συνεχίσουν». Η βράβευση έγινε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ