Μεγάλη ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ιδιαίτερα από το απόγευμα και μετά, όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστικών ομάδων, κομματικών νεολαιών (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και φοιτητικών συλλόγων με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πετροπόλεμος, βόμβες μολότοφ, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων αλλά και πλήθος δακρυγόνων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει για αρκετή ώρα «πεδίο μάχης».

Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πλατεία Συντάγματος αλλά και η περιοχή των Εξαρχείων αποτέλεσαν το θέατρο των συγκρούσεων. Η πορεία ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι εν μέσω πετροπολέμου μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε κατά τη διάρκειά της, ιδιαίτερα όταν έφθασε μπροστά από τη Βουλή αλλά και όταν κατέληξε στα Προπύλαια. Αργά το απόγευμα μαθητές παρέμειναν για αρκετή ώρα εγκλωβισμένοι στον σταθμό μετρό του Συντάγματος, ενώ κουκουλοφόροι που είχαν παρεισφρήσει πετούσαν εναντίον τους πέτρες και διάφορα αντικείμενα.

Μετά τα Προπύλαια και το Σύνταγμα οι αψιμαχίες μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια. Ως αργά το βράδυ εκατοντάδες παρέμεναν συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο της οδού Μεσολογγίου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου από τις σφαίρες αστυνομικού Αλέξη. Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει την περιοχή των Εξαρχείων δέχονταν πετροπόλεμο από μερίδα συγκεντρωμένων οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο επί της οδού Μεταξά και έκαναν χρήση χημικών εναντίον τους. Μετά τις δέκα και μισή το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε ειρηνικά η αποχώρηση της πλειονότητας των παρισταμένων.

Δεκάδες προσαγωγές

Σε 96 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Πρόκειται για προσαχθέντες λόγω των επεισοδίων αλλά και από προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούσαν όλη την ημέρα άνδρες των ομάδων ΔΙΑΣ και Δέλτα. Αργά το βράδυ 42 από αυτές τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επεισοδιακής ημέρας δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία γαι τις πρώτες βοήθειες εκ των οποίωνδύο για προληπτικούς λόγουςστο ΚΑΤ προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες καθώς είχαν τραυματιστεί από τον πετροπόλεμο, και οι υπόλοιποι στο Λαϊκό Νοσοκομείο . Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών στα δύο νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων τραυματίστηκε και αστυνομικός, ο οποίος, παρ’ ότι φορούσε πολιτική περιβολή, ξυλοκοπήθηκε από κουκουλοφόρους στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΕΡΑ/ ΝΙΚLΑUS SΤΑUSS ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ