Στο μάτι των κερδοσκόπων το ευρώ εξ αιτίας της άρνησης της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ τόσο για την αύξηση των κεφαλαίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) όσο και για την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα είναι εγγυημένα και από τις 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Το ευρώ αφού υποχώρησε στα 1,3245 δολάρια, έκλεισε τελικά στα 1,3310 δολάρια χάνοντας το 1,04% της αξίας του έναντι του δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι των αγορών ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια διάσωσης, ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία. Τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου έκλεισαν με μεγάλες απώλειες κατά 1,25% και 0,95% αντίστοιχα. Ομως τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν τα δύο πρώτα με άνοδο 0,43% και 0,10% αντίστοιχα και το τρίτο σχεδόν αμετάβλητο (-0,04%). Η Wall Street έκλεισε με οριακές απώλειες κατά 0,17%. ?

Σημειωτέον ότι ο μηχανισμός έχει στη διάθεση του κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης και συνεπώς έχουν δυσκολίες να εκδώσουν χρέος. Ο μεγαλύτερος ωστόσο χρηματοδότης του μηχανισμού διάσωσης που αφορά τα 500 δισ. ευρώ, διότι τα υπόλοιπα αποτελούν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), είναι η Γερμανία.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για την αύξηση του πακέτου διότι μόλις ένα μικρό μέρος από τα κεφάλαια του έχουν χρησιμοποιηθεί». Στηρίζοντας την θέση της κυρίας Μέρκελ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager δήλωσε ότι είναι πρόωρες οι συζητήσεις για το τι θα συμβεί αν ο μηχανισμός ξεμείνει από χρήματα. Επισημαίνεται ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τα προβληματικά κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, έχει αρνηθεί να πράξει το ίδιο και για ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας εξ αιτίας του γερμανικού ντε φάκτο βέτο.

Η σημερινή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη διότι γίνεται σε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι ότι ενδεχομένως να επεκτείνει τα ανορθόδοξα μέτρα, όπως αυτό της «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantitative easing), όπως αποκαλείται η αγορά των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου. Και τούτο διότι όταν μία κεντρική τράπεζα αγοράζει κυρίως τα κρατικά ομόλογα αυξάνει τις ανάγκες εκτύπωσης χρήματος για τη χρηματοδότηση του χρέους και αυτό οδηγεί σε ενίσχυση του πληθωρισμού και διάβρωσης της αξίας του εθνικού της νομίσματος.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο μήνα το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 9,8% στις ΗΠΑ και είναι ο 16ος κατά σειρά μήνας που η ανεργία δεν έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα του 9,5%, κάτι που είχε να συμβεί από το 1948 στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 15 εκατ. πολίτες παρέμειναν εκτός εργασίας τον Νοέμβριο και τα 6,3 εκατ. από αυτούς είναι άνεργοι πλέον των έξη μηνών. ?

Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη που έδωσε για την εκπομπή «60 Minutes» του CBS την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας δεν πρόκειται να σταθούν στα πόδια τους χωρίς την κυβερνητική βοήθεια. Η Fed έχει ήδη ξεκινήσει τον δεύτερο κύκλο αγοράς ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου, αξίας 600 δισ. δολαρίων προκειμένου να οδηγήσει προς τα κάτω τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και έτσι να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό και την εξασθένιση της αμερικανικής οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ