Με ένα βιβλίο 64 σελίδων που έχει τίτλο «με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την οικονομία», ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου, ανοίγει τα χαρτιά του και τοποθετείται για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009, για την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή. Ο κ. Παπαθανασίου, που έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πληροφόρησε για την έκδοση του συγκεκριμένου εντύπου, ενώ έχει και τακτική επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή, επιμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει προσφυγή στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Μάλιστα διευκρινίζει, θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στη χώρα και τη συνδυάζει τη μη σύσταση εξεταστικής με την ανάγκη εθνικής συναίνεσης.
«Το ζητούμενο δεν είναι σήμερα ο καταμερισμός των ευθυνών μεταξύ του ΠαΣοΚ και της Ν.Δ. Όλοι μας ξέρουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 ως σήμερα έχουν ευθύνη για το πώς φθάσαμε ως εδώ» αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου και συνεχίζει: «Το ζητούμενο σήμερα είναι να υπάρχει συναίνεση και εθνική ομοψυχία, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση. Η συναίνεση όμως είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Και το ΠαΣοΚ έδειξε ότι την επιδιώκει στα λόγια, αλλά στην πράξη θέλει την πόλωση και το διχασμό».
Ο πρώην υπουργός επιχειρεί να αποδείξει ποιος και με ποιον τρόπο «φούσκωσε το έλλειμμα του 2009», παρουσιάζει επιστολές προς τη Eurostat και υποστηρίζει ότι με βάσει αυτές, «αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καμία απόκρυψη στοιχείων». Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική στο ΠαΣοΚ, για τη φράση «λεφτά υπάρχουν», για την προσφυγή στο ΔΝΤ και την «τριπλή επιτήρηση του μνημονίου», όπως σημειώνει.
«Μετά από μακρά περίοδο σιωπής, αποφάσισα να παρουσιάσω με στοιχεία την αλήθεια για την οικονομία. Να απαντήσω στις ανακρίβειες, υπερβολές και συκοφαντίες που επί ένα χρόνο εκτοξεύει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, με στόχο να εμφανίσει τη Ν.Δ. ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να καλύψει τις δικές της ευθύνες για την προσφυγή στο ΔΝΤ» αναφέρει στην αρχή της εισαγωγής του ο κ. Παπαθανασίου.
Αναγνωρίζει ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες και στα δυο κόμματα για ότι έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, σημειώνοντας: «Για το μεγάλο δημόσιο χρέος, τη διαφθορά, την πολυνομία, το ασφαλιστικό, τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, τον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, κ.α. την ευθύνη την είχαμε όλοι όσοι ασκήσαμε εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια».
Με ειλικρίνεια υπογραμμίζει ότι «δεν τολμήσαμε να κάνουμε εγκαίρως πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα» και αναφέρεται και στις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. , «κυρίως για όσα δεν έκαναν». «Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τη λυσσαλέα αντίδραση του ΠαΣοΚ και όχι μόνο, σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμό και διαρθρωτικών αλλαγών. Όμως, για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ» υποστηρίζει.
Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν, πως συνειδητά φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ. «Επιπλέον, η Eurostat επέβαλε να περιληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία, που ήταν μεν γνωστά, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν προσμετρηθεί σε αυτό, όπως τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ» αναφέρει και συμπληρώνει: «Κάτι που εκτοξεύει το έλλειμμα και το χρέος, όχι μόνο για το 2009, αλλά και για όλα τα επόμενα χρόνια και κάνει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση ακόμα πιο δύσκολη».
Υποστηρίζει ότι οι πολίτες διαπιστώνουν, ότι όλες οι προβλέψεις που παρουσίασε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ για έλλειμμα, χρέος, πληθωρισμό, ανάπτυξη και ανεργία για το 2010, έπεσαν έξω. «Έδωσε άραγε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ψεύτικα στοιχεία, όπως κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τις εκτιμήσεις της για το 2009» διερωτάται και συνεχίζει: «Ή σε συνθήκες κρίσης οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.;».
Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου του 2009, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Αλμούνια με δημόσια δήλωσή του, είχε επισημάνει ότι όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες γνώριζαν την κατάσταση και ότι η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγόταν, όποια και αν ήταν αυτή, θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους και να τα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
«Δυστυχώς, η νέα κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έλαβε άμεσα μέτρα, αλλά ακύρωσε και εκείνα που είχε ανακοινώσει η Ν.Δ. Επιπλέον, μια αλυσίδα λαθών και εσκεμμένων ενεργειών, έφερε τη χώρα και τους πολίτες στη μέγγενη του ΔΝΤ και της «τρόικας» υπογραμμίζει.
Αιχμές για την εξεταστική για την οικονομία
Ο κ. Παπαθανασίου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα λάθη της, αλλά επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό υποβάλλοντας πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Μάλιστα θεωρεί ότι επιδιώκει να στρέψει την προσοχή μακριά από τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε, αλλά και από το γεγονός ότι άργησε απελπιστικά να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.
«Η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία που έχει προτείνει το ΠαΣοΚ θα προκαλέσει μια επιπλέον ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας. Ήδη στη Γερμανία, βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθερών ζητούν εξεταστική επιτροπή, προκειμένου ο ρόλος του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άιχελ, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Σε ό, τι με αφορά όμως, μια τέτοια επιτροπή θα μου δώσει την ευκαιρία να αποδείξω την πραγματικότητα» αναφέρει.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαθανασίου αποδεικνύει κατ’ αυτόν, ότι δεν υπήρχαν πλαστά στοιχεία για την οικονομία και τον Οκτώβριο του 2009 προφανώς μόνο εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του ελλείμματος στο τέλος του έτους και όχι απολογιστικά στοιχεία.
«Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια, προκειμένου να συκοφαντήσει τη Ν.Δ. και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση συκοφαντεί τη Ν.Δ. για να καλύψει τα προεκλογικά της ψέματα, τις ανεπάρκειές της, τις καθυστερήσεις και τα λάθη της. Όμως, η τυφλή κομματική αντιπαράθεση βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Εύχομαι, έστω και την τελευταία στιγμή να πρυτανεύσει η λογική και να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση. Η κυβέρνηση, που οδήγησε στην όξυνση, έχει την ευθύνη γι’ αυτό».