Τον «γρίφο της Ευρυτανίας» επιχείρησε να λύσει τις τελευταίες εβδομάδες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος στη βομβιστική επίθεση όπου σκοτώθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο αστυνόμος Γιώργος Βασιλάκης. Κλιμάκιο της Υπηρεσίας με απόλυτη μυστικότητα επισκέφθηκε
το γραφικό χωριό της Ευρυτανίας αναζητώντας ένα «ντοκουμέντο» που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα αυτών που οργάνωσαν την αποστολή του φονικού δέματος με στόχο τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τελικό θύμα τον υπασπιστή του. Οι αξιωματικοί της
ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να διαθέτουν πληροφορίες ότι το κείμενο που εστάλη για τη βομβιστική επίθεση στη λεωφόρο Κατεχάκη σχετίζεται κατά περίεργο τρόπο με το συγκεκριμένο εύρημα στα βουνά της Ευρυτανίας και αναζήτησαν τη λύση του γρίφου στους πρόποδες του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 940 μ.
Η έκρηξη του δέματος που σκότωσε τον 52χρονο αξιωματικό της Αστυνομίας σημειώθηκε το απόγευμα της 24ης Ιουνίου 2010. Το δέμα-βόμβα είχε σταλεί στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στο Κολωνάκι και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη χωρίς να ελεγχθεί από κανέναν. Σε επιστολή που στάλθηκε δύο εβδομάδες αργότερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναλύεται ο τρόπος που συσκευάστηκε και στάλθηκε το δέμα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, «στόχος μας ήταν να καταφέρουμε δύο πλήγματα:να αποσύρουμε έναν εκλεγμένο πολιτικό που φόρεσε τη στολή του σερίφη και ένα καίριο χτύπημα στο άντρο της καταστολής του κράτους. Η περιέργεια του “έμπιστου υπασπιστή” μάς χάλασε τα σχέδια…».
Ως αποστολέας της επιστολής εμφανίζεται ο «Θανάσης Κλάρας»ήταν το πραγματικό όνομα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη-, ενώ ως διεύθυνση αναφερόταν η οδός «Αγωνιστών 40, Αθήνα». Στο ίδιο κείμενο ωστόσο δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη οργάνωση. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναζητούσαν ακόμη απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο ο συντάκτης του κειμένου απέφυγε να υπογράψει με το γνωστό ψευδώνυμο του καπετάνιου του ΕΛΑΣ αλλά με το πραγματικό όνομα, κάτι που θεωρήθηκε από τους αστυνομικούς «ιδιότυπο και μάλλον ασυνήθιστο», κατά δήλωσή τους.
Ωστόσο λίγες εβδομάδες μετά την έκρηξη έφθασε στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. μια πληροφορία που προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμοδίων αξιωματικών που ερευνούσαν την υπόθεση. Οπως αναφέρθηκε από άγνωστη πηγή, η ίδια υπογραφή- «Θανάσης Κλάρας»- υπάρχει και σε ένα μικρό κείμενο-αφιέρωση που γράφτηκε σε ένα βιβλίο στο χωριό Κορυσχάδες Ευρυτανίας, περίπου έξι μήνες πριν από την έκρηξη του φονικού δέματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και αυτό θεωρήθηκε από τους αστυνομικούς «ίσως όχι συμπτωματικό».
Το χωριό Κορυσχάδες βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Καρπενησίου και σήμερα έχει μερικές δεκάδες κατοίκους. Από τα πιο όμορφα παραδοσιακά χωριά της Ευρυτανίας, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας στις 14 Μαΐου 1944, ενώ εκεί βρήκε στέγη το αρχηγείο του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη. Στον ίδιο χώρο συνεδρίασε και η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης προκειμένου να επικυρώσει τον διορισμό της επονομαζόμενης «κυβέρνησης του βουνού». Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 λειτουργεί στο δημοτικό σχολείο το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι επισκέπτονται το μουσείο 15.000-20.000 επισκέπτες για να θαυμάσουν τοιχογραφίες της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης που κοσμούν τις αίθουσες.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν λοιπόν την εξής πληροφορία που επιβεβαιώθηκε στην πορεία της έρευνας: ότι στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου ένα άγνωστο άτομο έγραψε τον Ιανουάριο του 2010 ένα μικρό κείμενοαφιέρωση στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και υπέγραψε με το όνομα «Θανάσης Κλάρας». Θεώρησαν ότι «το ύφος του κειμένου στο Μουσείο των Κορυσχάδων,αλλά κυρίως η σπανιότητα της συγκεκριμένης υπογραφής ίσως έχει άμεση σύνδεση με την “προκήρυξη” που στάλθηκε μετά το δέμα-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή τού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη». Οι αστυνομικοί διεύρυναν τις υποψίες τους διότι είχαν πληροφορίες ότι άτομα που σχετίζονταν με οργανώσεις αντάρτικου πόλης έδιναν το «παρών» σε διάφορα χωριά της περιοχής. Μάλιστα, οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι σε γειτονικά χωριά της Ευρυτανίας βρίσκονταν τα καταλύματα δύο εκ των συλληφθέντων μελών της 17Ν.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Οταν ο Παλαιοκώστας συναντά τον… Βελουχιώτη
1. Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα»,σε υπολείμματα του δέματος-βόμβας που σκότωσε τον Γιώργο Βασιλάκη εντοπίστηκε αποτύπωμα του καταζητούμενου ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος πιθανολογείται ότι ήταν ο μεταφορέας του εκρηκτικού μηχανισμού.Οπως ανέφεραν οι αξιωματικοί, «από προηγούμενες έρευνές μας γνωρίζουμε ότι τα χωριά της Ευρυτανίας ήταν από τις πιο…αγαπημένες κρυψώνες των αδελφών Παλαιοκώστα,αφού ήξεραν πολύ καλά τους δύσβατους ορεινούς δρόμους της περιοχής και κατόρθωναν έτσι να ξεφεύγουν από τον αστυνομικό κλοιό.Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλειστεί η περίπτωση ο μυστηριώδης επισκέπτης που υπέγραψε με το όνομα “Θανάσης Κλάρας” στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδεςνα ήταν κάποιος συνεργός του συγκεκριμένου υπόπτου,ο οποίος αργότερα έβαλε την ίδια υπογραφή-ψευδώνυμο στο κείμενο για τη βόμβα-δέμα.Χωρίς βεβαίως να μπορεί να προβλέψει ότι κάποιος θα παρατηρήσει τη σύμπτωση των δύο υπογραφών στην Αθήνα και στο χωριό της Ευρυτανίας,με χρονική διαφορά μάλιστα έξι μηνών» .
2. Σύμφωνα με πληροφορίες,κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετέβη με απόλυτη μυστικότητα στο Καρπενήσι και εξέτασε το συγκεκριμένο βιβλίο επισκεπτών. Κύριο μέλημα των αστυνομικών ήταν κανένας υπεύθυνος του μουσείου ή οποιοσδήποτε άλλος κάτοικος της περιοχής να μην αντιληφθεί την παρουσία τους και την έρευνά τους.Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, ερευνήθηκε αν υπάρχουν αξιοποιήσιμα αποτυπώματα στο συγκεκριμένο βιβλίο,χωρίς να βρεθεί κάτι συγκεκριμένο. Ακόμη,εξετάστηκαν ενδελεχώς αντίστοιχα κείμενα- αφιερώσεις στο ίδιο βιβλίο την ημέρα που γράφτηκε το συγκεκριμένο κείμενο.
3. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συγκρίσεις γραφικών χαρακτήρων,με βάση ορισμένα αντίστοιχα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.μιλούν για«μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη,αφού κανένας δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση για το ποια είναι η σύνδεση των δύο υπογραφών και των κειμένων σε Αθήνα και Κορυσχάδες.Ο φάκελος της υπόθεσης είναι ανοιχτός.Κανένας δεν ξέρει ποιος υπογράφει με το όνομα “Θανάσης Κλάρας”.
Είναι θέμα πιθανοτήτων και ίσως αξιοποίησης των στοιχείων που έχουν συλλεγεί».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ