Υπέροχα πιάτα,τουλάχιστον σε εμφάνιση, περνούν κατά δεκάδες αυτόν τον καιρό από τις τηλεοπτικές οθόνες.Περίτεχνα μαγειρέματα, φοβερά στολίσματα ίσως και θεϊκές γεύσεις να συνδέονται μαζί τους.Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε μέσα σε αυτόν τον χαμό και κάποια κλασικά πιάτα, που εκτός από το ότι είναι πολύ γευστικά μάς κάνουν και καλό στην υγεία.

Και παίρνουμε ένα από τα πιο γνωστά και απλά.

Ισως πιο απλό δεν γινόταν.Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και λάδι.Πέρα από την αγαθή επίδραση των ζυμαρικών στον οργανισμό λόγω της σεροτονίνης,έχουμε τη σάλτσα της ντομάτας να γίνεται μια τροφή πλούσια σε λυκοπένιο.Διότι εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας το αντιοξειδωτικό αυτό, όπως αναφέραμε και την περασμένη φορά,που βρίσκεται στην ντομάτα για να προστατέψει τους σπόρους από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου,βγαίνει όλο στη σάλτσα.Και δεν είναι το μοναδικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας,που πέρα από την καλή γεύση του λειτουργεί και ευεργετικά για τον οργανισμό.Και τα «γεμιστά» μας και οι ντοματοκεφτέδες προϋποθέτουν μαγείρεμα της ντομάτας και αυτό είναι καλό.Ακόμη και οι λιαστές ντομάτες,που μένουν στον ήλιο και η θερμοκρασία τους ανεβαίνει αρκετά,έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.Και έρχεται το λάδι στη συνέχεια να παίξει και αυτό έναν δικό του ρόλο διότι το λυκοπένιο ανήκει στις λιποδιαλυτές ουσίες.

Χρειάζεται δηλαδή να βρεθεί μέσα σε κάποια λιπαρή ουσία για να γίνει πιο ρευστό και τι καλύτερο από το λάδι της ελιάς,άφθονο στην Ελλάδα,που είναι καλό να μπαίνει ακόμη και στις λιαστές ντομάτες.

Γιατί όμως να σκεπτόμαστε τόσο πολύ αυτήν την ουσία; Τη φωτιά την έβαλε μια εργασία από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.Ανδρες που έτρωγαν περίπου δέκα φορές την εβδομάδα φαγητό να περιέχει απαραίτητα και κάτι σε ντομάτα έδειξαν ότι διέτρεχαν 45% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σε 200 ποντίκια έγιναν ενέσεις τεστοστερόνης μαζί με Ν-μεθυλο-Ν-νιτρωδο-ουρία για να τους προκαλέσουν καρκίνο του προστάτη.Οταν αυτό συνέβη,τα χώρισαν σε δύο ομάδες.Στη μία η τροφή περιελάμβανε σκόνη από αφυδατωμένη ντομάτα και στην άλλη ομάδα ένα συμπλήρωμα με σκέτο λυκοπένιο.Ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη αποδείχθηκε μεγαλύτερος σε εκείνα τα πειραματόζωα που έπαιρναν το σκέτο λυκοπένιο.Επίσης έγιναν πειράματα με σκόνη από σκέτη αφυδατωμένη ντομάτα,σκέτο αφυδατωμένο μπρόκολο και ένα μείγμα από τα δύο.Διαπιστώθηκε ότι με το μείγμα πειραματόζωα που είχαν ήδη αποκτήσει καρκινικούς όγκους στον προστάτη παρουσίαζαν βελτίωση.Αλλα πειράματα έχουν γίνει για τη σχέση της πίτσας με τις καρδιοπάθειες και την προσβολή του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες όταν κάποιος έχει καταναλώσει πελτέ ντομάτας με ελαιόλαδο.Τα συμπεράσματα μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

* Το λυκοπένιο είναι «ανακατεμένο» στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη και καρδιακή προσβολή.

* Σκέτο λυκοπένιο σε μορφή χαπιών δεν είναι τόσο αποτελεσματικό.

* Συνδυασμός τροφών όπως είναι το μπρόκολο μαζί με την ντομάτα δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την κάθε τροφή όταν είναι μόνη της.

* Ακόμη και η πίτσα όταν είναι μεσογειακής κατασκευής,δηλαδή με μπόλικο ελαιόλαδο και φρέσκια ντομάτα και όχι αμερικανική με λίπος και τυριά μέσα στη ζύμη,κάτι καλύτερο κάνει.

* Στις πτήσεις μεγάλης διαρκείας η κατανάλωση τοματοχυμού μπορεί να βοηθήσει στο να μην εμφανιστούν θρομβώσεις στα πόδια από την ακινησία.