Η κρίση που πλήττει τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας έγινε έντονα αισθητή ολόκληρο τον χρόνο που τελειώνει. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις προβλέψεις των ειδικών, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και τη νέα χρονιά.

Με όλες τις «ασθένειες της κρίσης» οι επιχειρηματίες αναζητούν διεξόδους, με περικοπή λειτουργικών εξόδων που δεν έχουν αντίκτυπο στην εταιρεία ή στους εργαζομένους.

Σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, όμως, γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν σχέση με το δίλημμα: «απολύσεις ή μειώσεις μισθών;».

Οσονούπω μάλιστα αναμένεται να ψηφιστεί και ο νόμος βάσει του οποίου οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, με «πάτωμα» αποδοχών περίπου 12% χαμηλότερο των κλαδικών- νόμο τον οποίο περιμένουν εναγωνίως οι επιχειρηματίες.

Η πρώτη επιχείρηση που ζήτησε μειώσεις μισθών για όλους ανεξαιρέτως τους απασχολουμένους είναι η Αγροτική Τράπεζα, όπου ο πρόεδρός της κ. Θ. Πανταλάκης μίλησε για μείωση μισθών από όλους τους εργαζομένους κατά 10%.

«Το γενικότερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην τράπεζαφέρνει στο ίδρυμά μας εξοικονομήσεις περί το 18%» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» η αντιπρόεδρος της ΑΤΕ κυρία Ντίνα Λάζαρη και προσθέτει: «Ωστόσο η υποχρέωση που έχουμε είναι να κάνουμε οικονομία σε ποσοστό 25%, συνεπώς το υπόλοιπο μπορεί να εξοικονομηθεί με τις οριζόντιες μειώσεις αμοιβών κατά 10%».

Ο κλάδος στον οποίο εφαρμόζεται η οριζόντια μείωση μισθών, αλλά με διαφορετικό τρόπο, εδώ και περίπου δύο χρόνια είναι η κλωστοϋφαντουργία. Ο πρόεδρος των κλωστοϋφαντουργών κ. Ελ. Κούρταλης λέει προς «Το Βήμα» ότι ήδη υπάρχουν πολλές βιομηχανίες του κλάδου που εφαρμόζουν υποχρεωτικό 4ήμερο αντί του 5ημέρου.

Φυσικά η μείωση της ημερολογιακής απασχόλησης συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση της ημερομίσθιας αμοιβής. Στην κλωστοϋφαντουργία η μείωση των μηνιαίων αμοιβών έφθασε σε αρκετές βιομηχανικές μονάδες στο 20%, ενώ ο κλάδος την περασμένη δεκαετία είχε ήδη «αποδεκατιστεί» με χιλιάδες απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από όλο το πλέγμα των μεγάλων βιομηχανιών που απέμειναν (Νηματουργία Νάουσας, Νηματουργία Θεσσαλονίκης, Αφοί Ακρίδα, Επίλεκτος, Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία, Κλωστήρια Ναυπάκτου) αρκετοί, π.χ. η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία, έκαναν χρήση του μέτρου για ένα διάστημα ή το χρησιμοποιούν ακόμη ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να επιβιώσουν. Ο κ. Ε. Δοντάς, πρόεδρος της βιομηχανίας Επίλεκτος, επισημαίνει ότι παρατηρείται μικρή ανάκαμψη, αλλά θεωρεί ότι το κόστος παραγωγής σε μια επιχείρηση (περιλαμβανομένου του εργασιακού) πρέπει να παραμείνει απόλυτα ελεγχόμενο με κάθε τρόπο.

Αντίστοιχα, τετραήμερη απασχόληση με αντίστοιχη μείωση αποδοχών είχε εφαρμόσει για μεγάλο διάστημα και το Καζίνο του Ρίου στην Πάτρα, αλλά ο ιδιοκτήτης του κ. Κ. Πηλαδάκης το πήρε πίσω έπειτα από τρεις μήνες εφαρμογής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Chipita κ. Σ. Θεοδωρόπουλος σχολιάζοντας τις προθέσεις οριζόντιων περικοπών στους μισθούς, αφού διευκρινίζει ότι στη δική του επιχείρηση δεν έχει εφαρμόσει τέτοιο πρόγραμμα, είναι πολύ προσεκτικός στις κρίσεις του λέγοντας: «Δεν θέλω να κρίνω, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, εξαρτάται πάντοτε από τις επί μέρους ειδικές συνθήκες».

Ο γενικός διευθυντής Οικονομικών της εταιρείας Μαΐλλης κ. Δ.Κουβάτσος παραδέχεται ότι η οριζόντια μείωση μισθών ήταν μία από τις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι για τη σωτηρία της επιχείρησης. Η αλλαγή μετόχου και διοίκησης όμως πρόλαβε τις εξελίξεις. Ωστόσο ο κ. Π. Αδαμόπουλος, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της πολύπαθης ξυλουργίας και ξυλεμπορίας Σέλμαν, αλλά και ιδιοκτήτης της Αλφα Γουντ, έχει άλλο, παρεμφερές πρόβλημα και το εξομολογείται μιλώντας στο «Βήμα». «Εγώ βρήκα στη Σέλμαν περίπου 1.000 εργαζομένους όταν την αγόρασα.Με την ύφεση και τα προβλήματα ήμουν αναγκασμένος να μείνω με 700, αλλά καλοπληρωμένους εργαζομένους. Η Δικαιοσύνη όμως άλλα αποφάσισε και ουσιαστικά απαγόρευσε τη μείωση του προσωπικού με απόφασή της. Παραμένω λοιπόν με 1.000 εργαζομένους, αλλά τώρα με τις αμοιβές τους δεν ξέρω τι να κάνω και εξετάζω όλα τα ενδεχόμενα» λέει αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Στ.Ανέστης τονίζει μιλώντας στο «Βήμα»: «Κατ΄ αρχάς δεν έχουμε γενικευμένη αίτηση εφαρμογής οριζόντιων γενικών μειώσεων μισθών. Οι εργοδότες πηγαίνουν και αυτοί ψάχνοντας και είναι προσεκτικοί. Ωστόσο είναι φανερό από τις πληροφορίες που έχουμε ότι περιμένουν την ψήφιση του νόμου για να προχωρήσουν στο μέτρο».