ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα ερευνητών εντόπισε πρόσφατα στη λίμνη Μono της Καλιφόρνιας το Ηalomonadacea, ένα βακτήριο που καταφέρνει να συντηρείται καταναλώνοντας φώσφορο. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ πραγματοποίησαν στη συνέχεια πειράματα στο εργαστήριο με το βακτήριο αυτό αντικαθιστώντας στη «διατροφή» του τον φώσφορο με αρσενικό. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι το βακτήριο κατάφερε να ενσωματώσει το αρσενικό μέσα στο DΝΑ του. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για να αναπτυχθεί μια μορφή ζωής στη Γη πρέπει απαραιτήτως να περιέχει έξι βασικά συστατικά (άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορο και θείο) και δεν είχε εντοπισθεί καμία μορφή ζωής που να ερχόταν σε αντίθεση με αυτόν τον «χρυσό κανόνα» της βιοχημείας. Το βακτήριο που ανατρέπει τις υπάρχουσες βιοχημικές σταθερές εντοπίστηκε σε μια υφάλμυρη λίμνη με μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού όπου δεν ζουν ψάρια και στην ουσία αποτελεί ένα νέο είδος «εξτρεμόφιλων» οργανισμών που μπορούν και επιβιώνουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες, όπως υπερβολικό ψύχος ή καυτές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες και ειδικά οι αστροβιολόγοι που αναζητούν τη ζωή έξω από τη Γη υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι οι εξωγήινες μορφές ζωής είναι πολύ πιθανό να βασίζονται σε άλλους κανόνες βιοχημείας. Για παράδειγμα, έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στο Διάστημα μορφές ζωής που αντί για νερό να βασίζουν την ύπαρξή τους σε άλλα στοιχεία που αφθονούν στο δικό τους περιβάλλον, όπως η αμμωνία. Η ανακάλυψη του βακτηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τους αστροβιολόγους και να στηρίξει την άποψή τους ότι η ζωή μπορεί να υποστηρίζεται και σε άλλους κόσμους, έχοντας προσαρμοστεί στα τοπικά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με ειδικούς, η ύπαρξη του Ηalomonadacea εκτός των άλλων δημιουργεί νέα δεδομένα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η ζωή στη Γη.

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά σαφώς διαφορετική του αναμενομένου αφού η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος για 24 ώρες έπαιξε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε εντοπίσει κάποια μορφή εξωγήινης ζωής. Οπως ήταν φυσικό τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο πήραν «φωτιά», ενώ οι εικασίες και τα σενάρια για το τι συνέβαινε έδιναν και έπαιρναν. Ανάμεσα στις φήμες που κυκλοφόρησαν ήταν ότι εντοπίστηκε μικροβιακή ζωή στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα. Ολες αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, αλλά στη θέση τους η ΝΑSΑ μάς προσέφερε μια νέα «συνταγή ζωής».