Oι μειώσεις μισθών μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων προκάλεσαν εσωτερική κρίση στη ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρο της οργάνωσης κ. Ι. Παναγόπουλο να «ανακρούει πρύμναν», διαψεύδοντας οποιαδήποτε προσέγγιση με τους εργοδοτικούς φορείς.

Η παρουσίαση των «σημείων σύγκλισης» των κοινωνικών εταίρων μετά τη συνάντηση την Τετάρτη το βράδυ- στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ- δημιούργησε ένταση μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων και καταγγελίες για «παρασκηνιακές και “τηλεφωνικές” διαβουλεύσεις για ένα τόσο κρίσιμο θέμα» , με αποτέλεσμα ο κ. Παναγόπουλος να προχωρήσει σε «διάψευση» οποιαδήποτε συμφωνίας.

Ακολούθησε ένταση, φραστικές αντεγκλήσεις και αλληλοδιαψεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων επέμεναν ότι «γνωρίζουν τόσο με ποιον συνομιλούσαν επί επτά ώρες όσο και προς ποια κατεύθυνση συνέκλιναν».

Ολα ξεκίνησαν μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των «κοινών θέσεων» των δύο πλευρών και την έντονη αντίδραση που προκλήθηκε στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος επεχείρησε να διαψεύσει ακόμη και την ύπαρξη της συνάντησης με τους εργοδότες την Τετάρτη και σε δήλωσή του χαρακτήρισε «μεθοδευμένη αθλιότητα» όσα αναφέρθηκαν ως συμφωνία των δύο πλευρών. Διέψευσε ακόμη και την ύπαρξη «σημείων σύγκλισης», τονίζοντας ότι «η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε ούτε θα συμφωνήσει σε μειώσεις μισθών». Είχε προηγηθεί οξεία δήλωση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ και μέλους της ΔΑΚΕ (ΝΔ) κ. Ευ. Μπουζούλα «για συζητήσεις και συμφωνίες στις οποίες ποτέ δεν πήρα μέρος». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με νόημα, τονίζοντας ότι «στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους το κλίμα είναι πάντα καλό, τα μπερδέματα έρχονται πάντα από αλλού». Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης μιλούσε για «κλίμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Στη συνάντηση της Τετάρτης, η οποία τελικώς έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, μετά τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας- όπου είχε προγραμματισθεί- από τα μέλη του ΠΑΜΕ, υπήρξε σύγκλιση στα εξής σημεία: η απόκλιση των αμοιβών των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές συμβάσεις θα φθάνει ως το 12%. Η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα συν ένα έτη, ενώ οι επιχειρήσεις θα δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης θα γίνεται είτε από το εργοστασιακό σωματείο είτε από το κλαδικό, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Δώδεκα ώρες μετά, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Το μόνο που και οι δύο πλευρές αποδέχονται είναι να ζητήσουν με επιστολή τους από τον Πρωθυπουργό να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις της οποίας τα μέλη δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιέζεται χρονικά να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, ως τις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να προχωρήσει στη διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία εφόσον εγκριθεί από την τρόικα θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για τη «βελτίωση» της ρύθμισης που προβλέπεται στο μνημόνιο ανήκει στην υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Το αρχικό κείμενο του μνημονίου (Μάιος του 2010) προέβλεπε τη δυνητική δυνατότητα παρέκκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές. Αντιθέτως, το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου (Αύγουστος 2010) ανέφερε ότι «οριζοντίως» οι επιχειρησιακές υπερισχύουν των κλαδικών. Τη ρύθμιση αυτή επιχειρεί να τροποποιήσει η κυρία Κατσέλη, δίνοντας τη δυνατότητα αυτή μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένο οικονομικό πρόβλημα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και για να αυξήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στην τρόικα σε αυτό το θέμα επιδιώκει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.