Με φορολογικά κίνητρα θα υποκατασταθεί η επιχορήγηση σε ρευστό στις επιχειρήσεις, στο νέο επενδυτικό – αναπτυξιακό νόμο που θα φέρει την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή προς ψήφιση ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Τα φορολογικά κίνητρα θα έχουν μέχρι και 6ετή διάρκεια ενω δεν αποκλείεται, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο να διαρκούν ακόμη περισσότερο. Να σημειωθεί ότι κάθε επιλέξιμη δαπάνη που θα μπαίνει στον επενδυτικό από μία επιχείρηση, θα μπορεί να έχει δικό της «φοροαπαλλακτικό» καθεστώς ανάλογα με τον χαρακτήρα της.

Μιλώντας στο συνέδριο CEO SUMMIT «Βιώσιμη Ελπίδα. Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντάς το», ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι ο νόμος θα είναι λειτουργικός και θα συνδυάζει μια σειρά ενισχύσεων όπως οι φοροαπαλλαγές, τα χαμηλότοκα δάνεια και οι επιχορηγήσεις του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός.

Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος θα εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Στο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, περιλαμβάνονται ακόμη:

-Ο διπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.

-Η ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

-Η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τέλος ότι μόνο αν βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για τη χώρα.

Τι θα περιλαμβάνει αναλυτικά ο επενδυτικός νόμος.

Ο επιδοτικός χαρακτήρας του επενδυτικού νόμου θα ισχύσει μόνον για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και για συγκεκριμένους τομείς που δύσκολα δανειοδοτούνται από τις Τράπεζες λόγω ρίσκου, όπως οι επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας και ρηξικέλευθης καινοτομίας. Ειδικά κίνητρα πολλαπλού χαρακτήρα θα υπάρχουν για τους λεγόμενους σχηματισμούς επιχειρήσεων, τα γνωστά clusters, ώστε να μπορούν από κοινού να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη τους, ενώ για τομείς που μπορούν άμεσα να αποδώσουν οφέλη για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, θα προβλέπονται κίνητρα ταχείας εκκίνησης.

Σε κάθε περίπτωση θα καταρτίζεται ετήσιος προϋπολογισμός των κινήτρων, αλλά και τακτική παρακολούθηση των επενδυτικών εξελίξεων για την απόδοσή τους και την ωφελιμότητά τους.

«Ο καινούργιος νόμος περιορίζει πάρα πολύ τις επιδοτήσεις και στηρίζει, με πολύ φανατισμό θα έλεγα, τις επιχειρήσεις τις εξωστρεφείς, τις καινοτόμες, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Χρυσοχοίδης προσθέτοντας ότι «η οικονομική πολιτική θα είναι αποτελεσματική μόνον εφόσον υπάρχει συντονισμός. Θα αρχίσει δειλά – δειλά να εμφανίζεται μια διαφορετική πραγματικότητα. Θα πέσει ο πληθωρισμός, θα έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις, εφόσον τα πράγματα από δημοσιονομικής πλευράς, εξελίσσονται θετικά».

Για το ΕΣΠΑ, πιστεύει πως «η επανεκκίνηση προϋποθέτει ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο κράτους, θα κινήσουμε όλους τους πόρους και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να τα ρίξουμε στην οικονομία». Το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι 22 περίπου δισ. ευρώ θα ρίξει στην αγορά σημαντική ρευστότητα τα επόμενα 4-5 χρόνια, ενω ο υπουργός προέβλεψε ότι οι απορροφήσεις από 3% το 2009, θα φτάσουν στο 17%-18% τέλος του χρόνου.

Σχετικά, τέλος, με το ρόλο του νέου ΤΕΜΠΜΠΕ, του ΕΤΕΑΝ και τη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά ο υπουργός Ανάπτυξης έχει πεί: «Ουσιαστικά βάζουμε χρήματα του ΕΣΠΑ, ένα μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια αυτά εμπλουτίζονται και μοχλεύονται και αναμειγνύονται με τραπεζικά χρήματα. Έτσι βοηθάμε και το τραπεζικό σύστημα να υπερβεί τα προβλήματά του, αλλά κυρίως βοηθάμε τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση γρήγορη και πολύ φτηνή σε χρηματοδότηση. Γιατί τους όρους της χρηματοδότησης και του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτή, τον καθορίζουμε εμείς μέσα από τους διαγωνισμούς που κάνουμε από το ΕΤΕΑΝ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ