Η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί «πακέτο βοηθείας», ύψους 45 έως 60 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ίσως να μην μπορέσει να «βγάλει το χρόνο» δίχως την εξασφάλιση στήριξης, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters.

Το επενδυτικό κοινό εκτιμά ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς το κόστος δανεισμού έχει ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ η οικονομία της εμφανίζει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και χαμηλή ανάπτυξη.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες επιμένει ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει δίχως εξωτερική στήριξη και ότι ο προϋπολογισμός λιτότητας, που προβλέπει αύξηση φορολογίας και μείωση μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο τομέα, θα είναι αρκετός για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης είναι θέμα χρόνου, τον οποίο ορισμένοι τοποθετούν πριν τη λήξη του 2010, σε περίπτωση που η Πορτογαλία αποφασίσει να προλάβει τις εξελίξεις προσφεύγοντας στη χρηματοδότηση της ΕΕ, πριν την επέκταση της κρίσης στη γειτονική Ισπανία.

«Είναι πολύ πιθανόν να καταφύγουν στο πακέτο στήριξης, ίσως πριν τα Χριστούγεννα, εξαρτάται από την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Μίκελς, οικονομολόγος της Citigroup.

Εάν απαιτηθεί, η Πορτογαλία, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, μπορεί να εξασφαλίσει τριετή δάνεια με επιτόκιο αντίστοιχο του ιρλανδικού, ήτοι 5,7%-6%, επισημαίνουν οικονομολόγοι και πηγές από χώρες της Ευρωζώνης.

Η ανάγκη οικονομικής διάσωσης, πάντως, εμφανίστηκε εξασθενημένη την Παρασκευή, καθώς οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οδήγησαν στη μείωση του spread των πορτογαλικών τίτλων έναντι των γερμανικών.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στο επίπεδο του 5,9%, επίπεδο αντίστοιχο με το κόστος που θα είχε η χώρα αν προσέφευγε στην ΕΕ για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Πηγές από χώρες της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ
και του ΔΝΤ σχετικά με την Πορτογαλία και ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς πως το ύψος της διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 60 δισ. ευρώ είναι υπερβολικές.

«Δεν υπάρχει πακέτο και λιγότερα χρήματα θα αρκούσαν», σημείωσε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Η Πορτογαλία έχει ολοκληρώσει το φετινό πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων και η επόμενη ληξη ομολόγων είναι τον Απρίλιο του 2011, οπότε πρέπει να καταβάλει 4,5 δισ. ευρώ.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ