Τη στιγμή που η διεθνής διπλωματική σκηνή «στροβιλίζεται» γύρω από τις διαρροές του WikiLeaks, πρώην συνεργάτες του καταζητούμενου Τζούλιαν Άσαντζ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στα μέσα Δεκεμβρίου το δικό τους δικτυακό τόπο αποκαλύψεων, όπως γράφει την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung.
Πρώην συνεργάτες του Τζούλιαν Άσαντζ εκφράζουν απογοήτευση για το «δεσποτικό» στυλ του πρώην χάκερ και ιδρυτή του δικτυακού τόπου, ο οποίος έχει έλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με διαρροές που προκαλούν αναταραχή σε ηγέτες και κυβερνήσεις.
«Είμαι η καρδιά και η ψυχή αυτού του οργανισμού, ο ιδρυτής, ο φιλόσοφος, ο πρώτος προγραμματιστής, ο διοργανωτής, ο χρηματοδότης και όλα τα υπόλοιπα. Εάν έχεις πρόβλημα με αυτό, άντε χάσου»… Με αυτή τη δήλωση είχε απαντήσει ο Άσαντζ σε συνεργάτη που τον επέκρινε.
Τώρα ομάδα πρώην συνεργατών του 40χρονου Αυστραλού ετοιμάζει να παρουσιάσει στα μέσα Δεκεμβρίου ένα νέο δικτυακό τόπο, ο οποίος όπως δηλώνουν δεν έρχεται να ανταγωνιστεί το WikiLeaks, αλλά θα έχει μία διαφορετική, ευρύτερη προσέγγιση.
Πρώην μέλη του WikiLeaks επικρίνουν τον Άσαντζ ότι επικεντρώθηκε στη δημοσιοποίηση υλικού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγνόησε άλλες πληροφορίες. «Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας ως προς το πώς λαμβάνονταν αποφάσεις» δήλωσε στην Die Tageszeitung o πρώην εκπρόσωπος του WikiLeaks στη Γερμανία Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ.
Ο ίδιος έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την εμπειρία του στο WikiLeaks, το οποίο τιτλοφορείται Inside WikiLeaks και θα εκδοθεί στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2011.
Ο Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι αποχωρεί εξαιτίας της απογοήτευσής του για τον τρόπο με τον οποίο ο Τζούλιαν Άσαντζ χειρίζεται το δικτυακό τόπο.
Την εποχή εκείνη ο Μπεργκ ήταν το δεύτερο πιο γνωστό πρόσωπο του WikiLeaks μετά τον ιδρυτή του, ο οποίος σήμερα καταζητείται διεθνώς στο πλαίσιο έρευνας των σουηδικών Αρχών σε σχέση με υπόθεση βιασμού -για την οποία ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.
Ποιος είναι ο δικτυακός τόπος WikiLeaks
Η ιστοσελίδα WikiLeaks αυτοπροσδιορίζεται ως ένας «μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός», που υποστηρίζεται οικονομικά από χορηγίες και φιλοδοξεί να δημοσιοποιεί «σημαντικά νέα και πληροφορίες, παρέχοντας ένα καινοτομικό, ασφαλές και ανώνυμο τρόπο σε πηγές, που προσφέρονται να διοχετεύσουν πληροφορίες στους δημοσιογράφους μας».
Πρωτεύοντα ρόλο αποδίδει η ιστοσελίδα στη δημοσιοποίηση πρωτογενούς υλικού, καθώς και στην τελειοποίηση της τεχνολογίας, έτσι ώστε να παρέχεται απόλυτη προστασία στις πηγές της.
Διαβεβαιώνει ότι το υλικό που παραλαμβάνει το περνά από έλεγχο ακριβείας, τόσο μέσω έρευνας, όσο και μέσω τεχνολογικής πιστοποίησης.
Η Wikileaks τέθηκε σε λειτουργία επισήμως το 2007 και αναπτύχθηκε ταχύτατα.
Τον περασμένο Ιούλιο καταχώρισε 91.000 μυστικά αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα που αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και κάλυπταν την περίοδο 2004-2010.
Ιδρυτής της (και «άμισθος διευθυντής» της) είναι ο 40χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Άσαντζ, που έζησε μια διαταραγμένη οικογενειακή ζωή, σπούδασε φυσική, αλλά κυρίως είναι αυτοδίδακτος, έζησε στην Αυστραλία, την Κένυα, την Τανζανία και την Ισλανδία, ενώ διέπρεψε ως χάκερ.
Ο δικτυακός τόπος Wikileaks έχει βραβευθεί με διεθνείς διακρίσεις ελευθερίας της έκφρασης, ενώ το υλικό του κυρίως αναφέρεται σε: πολέμους, βασανισμούς και δολοφονίες, διπλωματία και κατασκοπεία, περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης, διαφθορά, βία, λογοκρισία.